"Az Indiai óceánból kiemelkedő álomszigetek azt adják vissza, amit rég elvesztettünk: az Édent."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Földön túli élmények

Az Indiai óceánból kiemelkedő álomszigetek azt adják vissza, amit rég elvesztettünk: az Édent.

Akárcsak Aphrodité, a szépség és szerelem istennője, a világ legcsodásabb üdülőparadicsoma is a tengerből született - és a tenger fogja visszavenni. Ha a tudósok nem tévednek, tíz év múlva a kétezer parányi sziget közül már jó néhány a víz alatt lesz. Élvezzük bolygónk utolsó Paradicsomát, amíg végleg el nem tűnik a föld színéről.

 

 

Mennyei érzés megérkezni a szigetország repülőterére. A Hulhule nevű sziget két végét korallal hosszabbították meg, hogy a kifutópályára nagyobb gépek is leszállhassanak. Az utasok úgy érzik, mintha egyenesen az óceánban landolnának - és ez nem érzéki csalódás. Félősek se hunyják le a szemüket, mert a látvány csodálatos. Az ég kékje beleolvad a türkiz víztükörbe, és ezt az áttetsző, kékes-zöldes káprázatot vakító keretbe foglalják a hófehér homokpadok, mögöttük kókuszpálmák sűrű sötétzöldje.

KORMÁNYÜLÉS A VÍZ ALATT
A veszélyeztetett szigetvilágra próbálta felhívni a világ figyelmét nemrég a Maldív-szigetek kormánya. Nem mindennapi módon: víz alatti kormányüléssel. A miniszterek az óceánból küldtek S.O.S.-jeleket: „mentsétek meg szigeteinket”. Ha ez nem használ, az utolsó Paradicsom is könnyen Atlantisz sorsára juthat: örökre elsüllyed.
Nincsenek erős, harsányan élénk színek, mint általában a trópusokon, nincsenek vad hullámok, a korallzátonyokkal védett víz átlátszóan tiszta, és mozdulatlan, akár egy szürrealista látomás, minden pillanatban eltűnhet a szemünk elől. Erre is van magyarázat: a szigetek – a legnagyobb is csak akkora, mint a Margitsziget - alig látszódnak ki a vízből. A Guinness Rekordok Könyve szerint itt található a legalacsonyabban fekvő legmagasabb pont, mindössze két és fél méterrel van a tengerszint fölött.

 

E szigetek kialakulása is érdekes. Korábban félúton helyezkedtek el Afrika és Ausztrália között, de a földmozgások hatására a mai Afrika, India, Ausztrália és az Antarktisz széthasadtak. A törésvonal mentén víz alatti hegységek képződtek a feltörő lávából, s ezeket a korallok formálták tovább. Ilyen korallépítményekből, 26 atollból jött létre a Maldív Köztársaság mintegy kétezer szigete, de ebből csak kétszáz lakott, és nagyjából közel százra tehető azok száma, ahol kizárólag a turizmusra rendezkedtek be.

 

 

A trópusok mesés szigetvilága India délnyugati csücskénél helyezkedik el, és Marco Polótól kapta a nevét: az Indiai óceán virága. Első telepesei, az indoárják Kr.e. 500 körül érkeztek Dél-Indiából, és buddhisták voltak. Őket malájok és szingalézek követték, majd a XII. század közepén arab és perzsa kereskedők érkeztek, és bevezették a máig uralkodó iszlám vallást.

1558-ban portugálok foglalták el a szigetcsoportot, kétszáz éve brit védnökség lett, és csak 1965-ben nyerte el a függetlenségét. 1972-ben nyitották meg az első bungalótelepeket. A gyorsan fellendülő idegenforgalom munkát teremtett, jólétet hozott, a korábban kizárólag halászatból élő lakosságnak. Ennél fogva senkit sem fenyeget az a veszély, hogy becsapják, kirabolják. A boldogság szigetvilága ez, ahol mindenki vidám és vendégszerető, nem csimpaszkodik az idegenre koldusok hada, és nem kell maláriától tartanunk, sőt egyéb, a trópusokon gyakori fertőző betegségektől sem.

 

Vadas Zsuzsa Vadas Zsuzsa cikke 2012. január
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.