"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Egy százalék életet menthet!

Egy kevéssel nagyon sokat tehetünk azokért a társadalmi célokért, amelyeket támogatásra méltónak tartunk.

A polgárok adójának 1 százalékára jogosult közhasznú szervezeteknek se szeri, se száma, évről évre egyre szaporodnak. 2006 óta mindenkinek lehetősége, hogy ezt az 1 százalékot valamilyen számára fontos célkitűzést követő szervezetnek ajánlja fel. 2007 óta pedig már adónk kétszer 1 százalékáról is rendelkezhetünk, az egyikkel egy egyházat támogathatunk, míg a másik 1 százalékkal egy civil szervezetnek segíthetünk. Most ismét közeledik május 20. vagyis az adóbevallás benyújtásának határideje, mely egyúttal az utolsó esély is az adományok felajánlására.

 

 

Ezért fontos

 

Ez az 1 százalék nem tűnik soknak, de óriási segítség lehet az ilyen jellegű szervezeteknek, hiszen ők az adományokból és különböző pályázatokból jutnak bevételhez. Az e forrásból származó összeg évről évre milliárdos nagyságrendre rúg, egy felajánlás átlagosan 5950 forintot jelent. Fontos megemlíteni, hogy az adományokat gyűjtő szervezetek és nonprofit cégek működése a törvény előírásainál fogva könnyen átlátható és nyomon követhető, és minden évben lista készül az erre jogosultakról.

 

Fontos célokért küzdő szervezetek

 

Természetesen a személyes érintettségből fakadóan sokan már régen tudják, kinek adják az 1 százalékot, olykor azonban a hosszadalmas lista könnyen bizonytalanságra adhat okot. Fontos, hogy elgondolkozzunk azon, milyen célt szeretnénk támogatni, és ennek megfelelően döntsünk. Az összeg felajánlható tudományos célra, művészetre, vagy akár állatok számára is, a legtöbben azonban a beteg és sérült gyermekeknek szeretnének segítséget nyújtani.

 

A Bethesda Gyermekkórház idén egy anyaotthon létrehozását tűzte ki célul a Gyermekégési Centrum számára egy régi épület felújításával, hogy a vidékről érkező édesanyák gyermekük mellett maradhassanak a kis beteg felépülésének akár hónapokra is elnyúló ideje alatt. Az alapítványt a kilencvenes évek elején hozták létre, működése óriási segítséget jelent egy-egy felújítás vagy műszerbeszerzés megvalósításakor. Maga az Országos Égésközpont több mint egy évtizede működik, és egész Magyarország területéről folyamatos készenléttel fogadja a súlyosan égett gyermekeket. Számuk évente átlagosan 300, ebből kb. 70 beteg a központ intenzív részlegére kerül, ahol magas színvonalú intenzív ellátásba részesül. A kisebb kiterjedésű égéssérülések gyógyítása az ambulancián, szükség esetén az osztályon zajlik. Természetesen a sürgős esetek ellátása mellett az égett gyermekek gondozását, helyreállító plasztikai sebészeti ellátását is elvégezik.

 

Magyarországon manapság egyre fontosabb az állatvédő szervezetek szerepe is, hiszen napról napra mind többen teszik ki házi kedvencüket az utcára, csupán azért, mert megunták vagy már nem tudják tartani. A Noé Állatotthon Alapítvány 1992 óta létezik, célja a bajba jutott, megkínzott, balesetet szenvedett állatok megmentése. A 8 hektáros állatmenhely jelenleg közel ezer kutyának, macskának, malacnak, kecskének, juhnak, struccnak, nyuszinak, tengerimalacnak, csirkének, kacsának, libának, pávának, vaddisznónak, mosómedvének, ormányos medvének, borznak, lónak, póninak, szamárnak, lámának, díszmadárnak, galambnak, varjúnak, teknősnek és szarvasmarhának nyújt átmeneti vagy gyakran végleges otthont. Az adomány fontos a szervezet számára, hiszen a következő évi működésük múlik rajta.

 

Magyarországon a szegénység szintén fontos, és állandó napirenden lévő téma, jelenleg ugyanis nem kevesebb, mint 1,5 millió ember él lakhatási szegénységben. A Habitat for Humanity nevű szervezet célja, hogy munkájával közvetlenül is támogassa a szegénységben élő családokat. Ezért néhány kiválasztott térségben terepi programokat is folytatnak, amelyek közvetlenül segítik a családokat nehézségeik megoldásában. Jelenleg futó számos programjuk és projektjük között van a 40 árvíz sújtotta család lakhatási problémáinak enyhítése, családok otthonainak hőszigetelése Vác környékén. A szervezet többek között a Habitat-program keretén belül a megmaradt vagy bontott építőanyagokat gyűjti össze, és juttatja el a mélyszegénységben élő családoknak.

 

A magyarországi koraszülöttmentésben úttörő szerepet játszik a Peter Cerny Alapítvány mint kiemelten közhasznú szervezet. Munkájuk rendkívül fontos, hiszen ma minden tizenkettedik kisbaba kis súllyal vagy koraszülöttként jön világra, és az élet első pillanataiban a legkisebb ellátási hiányosság is helyrehozhatatlan, maradandó károsodásokat okozhat. A szervezet célja az anyagi, technikai és személyi bázisnak megteremtése, amely biztosítja a koraszülöttek, a beteg újszülöttek és csecsemők mentését, szállítását, intenzív ellátását, valamint a gyermekek intenzív kezelését követő teljes körű gondozási és rehabilitációs feladatokat. Szolgálatban álló három, speciálisan felszerelt guruló intenzív osztályuk (neonatológiai rohamkocsi) közül az egyik működését – hosszú évek óta – csak a lelkes támogatók 1 százalékos felajánlásával tudták biztosítani. Eddig már közel 54 ezer újszülöttnek segítettek – részben életük megmentésével, részben a gyors szállítással a károsodások kockázatának minimalizálásával, részben a szülők lelki megrázkódtatásainak csökkentésével.