"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Csontváry zenéje

Szegeden, "Csontváry-szentélyben" Haydn, Lajtha László és Juan Crisostomo de Arriaga dallamai csendülnek fel.

A nagy Tarpatak a Tátrában” című monumentális kép megfestése előtt Csontváry Kosztka Tivadar hosszasan tanulmányozta a völgy környezetét: a hangulat mély ütemét, a természet zenéjét hallgatta, majd vetette vászonra.

 

 

Október 19-én zeneszóval telik meg a festménynek helyet adó kiállítótér: Csontváry kifejező művészetét megelevenítő, expresszív muzsikát hallhatnak az érdeklődők Változatok vonósnégyesre címmel szerdán este 7 órától a Móra Ferenc Múzeumban.

 

Csontváry Kosztka Tivadar a természet zenéjét, ütemeit festette meg „A nagy Tarpatak a Tátrában” című, óriási méretű alkotásán. Ahogy Önéletrajzában írja: „a nyarat a Magas Tátrában töltöttem, s […] csak figyeltem és bámultam a természet monumentális szépségét, a hangulat csendes mély ütemét, a gyönyörnek a legszebb természet zenéjét.” A természet hangjai, muzsikája ihlették meg a művészt monumentális festményének elkészítésekor.

 

A Móra Ferenc Múzeumban kiállított alkotás termében komolyzene várja a látogatókat szerdán este: a kivételes művek között, a „Csontváry-szentélyben” csendülnek majd fel Haydn, Lajtha László és Juan Crisostomo de Arriaga művei. A darabok Csontváry művészetéhez hasonlóan szintén kifejező, expresszív jellegűek, kiegészítik vagy éppen új értelmet adnak a kiállított remekműveknek.

 

Az október 19-én 19 órakor kezdődő, Változatok vonósnégyesre című koncerten Márffy Gabriella és Januly Ida hegedűn, Masopust Péter brácsán, Ludmény Sebestyén pedig csellón működik közre a Móra Ferenc Múzeum Csontváry- kiállításán.

 

A koncertnek hátteret adó kiállítás természetesen ennél hosszabb ideig, 2011. december 12-ig szolgálja örömünket. A most látható, ám rendhagyó Csontváry-kiállítást két helyszínen rendezték meg: a korai grafikákat és festményeket Szentesen, míg a későbbi, emblematikus alkotásokat – többek között a Magányos cédrus vagy a Római híd Mosztárban - a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatják be.