"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Fantasztikus kincsek a Hősök terén

A legendás magyar műgyűjtőnek és mecénásnak, Nemes Marcellnek állít emléket a Szépművészeti Múzeum kiállítása.

A tárlat a műgyűjtő egykor páratlanul gazdag és színes kollekciójáróból válogat, mintegy 120 olyan műtárgy bemutatásával, amely valaha Nemes Marcell tulajdonát képezte. Az El Grecótól Rippl-Rónaiig. Nemes Marcell, a mecénás műgyűjtő című kiállításon a címben jelzett mestereken kívül többek között Cranach, Courbet, Cézanne, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly és Vaszary János alkotásaival találkozhat a nagyközönség.

 

 

Jánoshalmi Nemes Marcell (1866-1930) a 20. század eleji magyarországi műgyűjtés talán legjelentősebb, s egyben legellentmondásosabb figurája volt, akinek nagyszabású műgyűjtői és mecénási tevékenysége már életében legendává vált. Pályafutása során értékes műtárgyak egész sorát, többek között El Greco Bűnbánó Magdolnáját, vagy Mányoki Ádám nemzeti ereklyének számító Rákóczi-portréját ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak, de számos más hazai, illetve külföldi intézménynek is adományozott, így az Iparművészeti Múzeumnak, a berlini és a müncheni képtárnak, sőt még a madridi Pradónak, vagy a párizsi Louvre-nak is. Kizárólag magyar festményekből álló, nyolcvandarabos kollekciójának adományozásával 1911-ben alapítója volt a Kecskeméti Képtárnak. Műpártolói tevékenysége azonban nem korlátozódott csupán különféle műalkotások adományozására. Nagy számban vásárolt műveket fiatal tehetséges hazai és külföldi mesterektől, s az általa alapított díjaknak, illetve alapítványoknak köszönhetően, több évtizeden keresztül magyar művészek egész sora folytathatott külföldön tanulmányokat.

 

Bár a Szépművészeti Múzeum kiállítása elsősorban Nemes Marcell nagyvonalú mecénási tevékenységének kíván emléket állítani, a különböző hazai és külföldi múzeumok, illetve magángyűjtemények anyagából válogatott összeállítás a híres „marchand amateur” (azaz nem csupán gyűjtötte, hanem kereskedett is a műtárgyakkal) egykori műgyűjteményének sokszínűségét és gazdagságát is jól érzékelteti. A tárlat anyagában éppúgy szerepelnek antik vázák, középkori szobrok vagy régi olasz és németalföldi mesterek elsőrangú alkotásai, mint különböző korokból származó értékes iparművészeti tárgyak, a gyűjtő otthonainak hangulatát megidéző, enterieur-szerű elrendezésben. A kiállítás bemutatja Nemes egykori Greco-kollekciójának féltett darabjai mellett a 19-20. századi magyar képzőművészet emblematikus alkotóinak, többek között Munkácsy Mihály, Ferenczy Károly, Rippl-Rónai József, Szinyei Merse Pál, Uitz Béla, Kernstok Károly és Vaszary János műveit. Az egykori hatalmas gyűjtemény részben már Nemes életében, majd halála után szétszóródott, világhírű képei ma különböző múzeumok, többek között New York-i Metropolitan Museum of Art, a Los Angeles-i Getty, madridi Pardo, a berlini Gemäldegalerie vagy a londoni Tate Britain anyagát gazdagítják.

 

A kiállítás Nemes Marcell műgyűjtői illetve mecénási tevékenységéről két nagy szekcióban nyújt áttekintést. A tárlat bevezető szakaszában Oskar Kokoschka 1928-ban Nemes Marcellről készült portréja fogadja a látogatókat. Itt látható néhány olyan antik bútor és egyéb iparművészeti tárgy is, melyek többsége Nemes adományaként került egykor az Iparművészeti Múzeumba. Ebben a szekcióban kapott helyet néhány róla készült portré, illetve karikatúra, továbbá a művészi ambíciókat is tápláló műgyűjtő Lázár Bélát megörökítő rajza.  A kiállítás első részében az egykori Nemes-gyűjtemény régi olasz, német, illetve németalföldi festményanyagának válogatott darabjaival találkozhatnak a látogatók, majd, külön egységként, néhány, annak idején a kortársakra revelációként ható Greco-kollekció jeles darabját láthatja a közönség, kiegészítve egyes modern mesterek (Courbet, Cézanne, Maillol) alkotásaival. Az első rész utolsó szakaszát a magyar festészet klasszikus modernjeinek számító Munkácsy Mihály, Paál László, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly, és Fényes Adolf művei alkotják, külön kiemelve ezek közül a Nemes gyűjteményébe került olajvázlatok remek sorozatát.

 

A kiállítás második része Nemes Marcell nagyvonalú mecénási tevékenységének a bemutatását szolgálja. Reprezentatív válogatás látható az 1911-ben Kecskemét városának adományozott képkollekcióból, majd a Szépművészeti Múzeumnak ajándékozott értékes műtárgyakból. Külön hangsúlyt kapnak ebben az egységben a gyűjtő legemlékezetesebb adományai, El Greco Bűnbánó Magdolnája, illetve Mányoki Ádám emblematikus Rákóczi-portréja. Érdekes színfoltot képeznek az adományok sorában azok az antik vázák, illetve üvegtárgyak, melyek annak idején ugyancsak Nemes Marcellnek köszönhetően kerültek a Szépművészeti Múzeum, illetve az Iparművészeti Múzeum tulajdonába. Műtárgyvásárlásaival, illetve az általa létrehozott alapítványok révén Nemes Marcell igen nagyvonalúan támogatta a kortárs magyar művészetet. Ezt hivatott érzékeltetni a kiállítás utolsó szekciója, melyben a gyűjtő híres Rippl-Rónai kollekciójának számos darabja mellett, Farkas István, Iványi Grünwald Béla, Kernstok Károly, Vaszary János, és Uitz Béla egyes alkotásai is helyet kaptak.

 

A kiállításon Nemes Marcellel kapcsolatos korabeli dokumentumok (Nemes eredeti királyi tanácsosi oklevele, a Nemes-gyűjtemény kiállítási-és aukciós katalógusai, stb.) is láthatóak, míg a műgyűjtő kalandos életét archív filmhíradó hangulatát idéző, képekkel illusztrált feliratos fríz eleveníti meg, áttekintést nyújtva a szénkereskedőből lett világhírű műgyűjtő életének különböző helyszíneiről és fontosabb eseményeiről.

 

A kiállítás 2012. február 19-ig látogatható.