"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hidak zenei pilléreken

A „Művészek a békéért” kezdeményezés igazi csemege lesz azok számára, akik kedvelik az autentikus népzenét.

Sebestyén Márta pályájának egy újabb állomása, természetes folytatása lesz november 5-én az UNESCO „Művészek a békéért” kezdeményezése keretében megvalósuló produkció, melynek során a közös pentaton skála pilléreire ver hidat a görög és a magyar zenei motívumok között, neves vendégművészek segítségével.

 


A világhírű énekes zenepedagógus édesanyja révén került kapcsolatba a zenével, aki Kodály Zoltán egykori tanítványa volt. A népdalok világa hamar magával ragadta, tehetségére már fiatalon felfigyeltek. Az Év énekesnője elismeréstől kezdve a Liszt-, Prima Primissima- és Kossuth-díjon át a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjéig mára szinte valamennyi jelentős hazai díjat megkapott, de az Oscar-díjas Angol beteg c. filmben és Deep Forest Grammy-díjas albumán is énekelt. Zenei termékenységét, művészetének sokoldalúságát mutatja, hogy pályafutása során saját albumai mellett különböző formációkkal számos lemezen működött közre. Előadásában a japán császár, a spanyol király és az angol uralkodói ház is megismerhette a magyar népdalok sajátos hangulatát, mintegy harminc nyelven előadott énekeivel földrajzi, szellemi és kulturális távolságokat hidal át. Átütő sikerére jellemző, hogy szeptemberben az 50 legbefolyásosabb magyar nő közé választották.

 

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a magyar és a görög zene között von párhuzamot, a műsor alapját csángó és epiruszi motívumok képezik, melynek során a táncházi hagyomány is találkozik a trák zonaradiko tánccal. A „hídépítésben” a The Görögs Ensemble, a Bridges sikeres thesszaloniki premierjén is közreműködő együttes, valamint Balogh Kálmán cimbalomművész, a hazai világzenei élet egyik legkiemelkedőbb alakja lesz a segítségére.

 

Program

 

2011. november 5.,  szombat 19.30
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Sebestyén Márta & The Görögs Ensemble: Hidak
Görög-magyar zenei párhuzamok

Sebestyén Márta – ének, furulyák, Balogh Kálmán – cimbalom
The Görögs Ensemble:
Szofia Labropoulou – kanun, hangszerelés, Urania Labropoulou – santur, Periklisz Papapetropoulosz – lafta, saz, Nikosz Paraoulakisz – ney, kaval, Janisz Plagianakosz – bőgő, Sztratisz Pszaradelisz – líra, lafta, saz, Dimitrisz Emmanouil – ütőhangszerek