"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Eltitkolt vágyak

Botrányok, viták, ellentmondásos hírek. Jön a film, amelyben sokak szerint legtitkosabb vágyaink elevenednek meg.

Július 24-i megjelenése óta több mint 36 millió ember nézte meg a Szürke ötven árnyalata előzetesét világszerte. A film az előrejelzések szerint az évtized egyik legsikeresebb produkciójának ígérkezik, az alapjául szolgáló regényt pedig a legsikeresebb fikciós műnek tartják a Jane Eyre óta. De mégis mi a Szürke ötven árnyalata sikerének titka, és vajon minek köszönhető a női rajongók töretlen kitartása?  

 

A könyv, amely ráébreszt szexualitásunkra


A titok egyik nyitja a pszichológusok szerint a szexuális hatalomátvétel. A hatalom a szadomazochizmus központi fogalma, a Szürke ötven árnyalata pedig egy nyíltan SM-regény, amelyben Christian az uralkodó, Anna pedig az alávetett. Az SM a könyv által egyre elfogadottabb lett, és már nem olyan félelmetes fantazmagória, mint egykor, sőt már nem feltétlenül jár együtt a büntetés okozta fájdalommal sem. Nem a gyönyörbeli fájdalmon, nem a korbácsoláson vagy a bilincseken van a hangsúly, mint sokan gondolják, sokkal inkább a hatalom központi kérdés, a legfontosabb elem. Minden más csak mellékes, egyszerű bűvészkellék. A fájdalomtűrés csupán hatalomteszt, a bilincs pedig a dominancia szimbóluma.

 

 

Mindemellett érdekes tény, hogy a nők nagy részének megközelítőleg sincs annyi szexben része, mint Anastasia Steele-nek a regényben, ami pszichológusok szerint szintén magyarázat lehet a könyv iránti olthatatlan kíváncsiságra. A Stylist felmérése szerint a megkérdezett nők 27%-a volt elégedetlen a szexuális életével, 65% pedig több testi kapcsolatra vágyik. A Relate kutatása bebizonyította, hogy az emberek 30 éves koruk táján szenvednek leginkább az időhiánytól, aminek leginkább a szexuális életük látja kárát. Röviden és tömören, a legtöbben a hétköznapokban túl fáradtak vagyunk ahhoz, hogy akár csak heti többször is gondoljunk a „belső istennő” aktivizálására. A szexőrült milliárdos és a 21 éves szűzlány szerelme azonban emlékeztet arra, hogy talán érdemes lenne a kérdésnek nagyobb hangsúlyt szentelni.

 

Vannak hasonló könyvek, de ilyet még nem írtak


A könyv sikeréhez sokak szerint a jelenkori technológia is hozzájárult. Patchen Barss úgy véli, hogy a Kindle elektronikus olvasó az erotikus láthatatlanság köpenyét vonja körénk. Így nem kell a könyvet nyíltan a kezünkbe vennünk a buszon, helyette kifelé tisztességesnek tűnhetünk, és megtarthatjuk magunknak erotikus gondolatainkat. Nem véletlen, hogy a Szürke ötven árnyalata vezeti a Kindle-on a valaha volt leggyorsabban fogyó könyvek listáját.

 

A technológia azonban nem csupán a könyv terjesztésében játszott nagy szerepet, de a róla szóló beszélgetésekhez is platformot teremtett. A könyv egy Alkonyat-trilógia fan-fiction, vagyis az Alkonyat sorozat továbbgondolt változatából nőtte ki magát, melyet E. L. James online publikált Hókirálynő jégsárkánya álnéven. Eredeti címe Masters of the Universe volt, ebből a népszerű anyagból született később az Árnyalat-trilógia. „James korai feljegyzései a fájdalom vörös szobájáról és a rajongók reakciója megmutatatja, mitől is olyan sikeres a Szürke ötven árnyalata” – mondja Louise Deacon klinikai pszichológus, aki néhány éve még azt kutatta, mitől is olyan népszerű az Alkonyat párkapcsolata, amikor egyszer csak belebotlott a Szürke ötven árnyalatába. „Meglepett, milyen nyíltsággal beszéltek E. L. James rajongói a szexualitásukról. És nem csupán online, személyesen is megnyíltak egymásnak az Alkonyat-közönségtalálkozókon. A nők szívesen osztották meg egymással, miről fantáziálnak, miközben örömet szereznek maguknak. Régóta a szexuálpszichológia területén dolgozom, de ez számomra is teljesen új volt.”

 

A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a 25–45 éves egyedülálló nők száma az elmúlt évtizedekben megduplázódott, így ha át szeretnék élni a gyönyör varázsát, sokszor magunknak kell kezünkbe venni a dolgokat. Rebbeca Newman pszichológus elmondta, nem kétséges, hogy az erotikus fikciónak hatalmas ereje van: így egy szobában lehetünk az álomszeretővel, és mégsem kell átesünk egy költséges és fárasztó társkereső szertartáson. Az Árnyalat-trilógiának köszönhetően a nők nem csupán csinálják, hanem beszélnek is róla. „Ez földcsuszamlásszerű változás. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a nők sosem ismerték be szívesen, hogy megérintik magukat. De most mindez megváltozott, már nem szégyellik mindezt. Ezt a szabadságot sokan online találták meg, ez az a platform, ahol megoszthatják fantáziáikat névtelenül, miközben rájönnek, hogy más nők is ugyanúgy éreznek, ahogyan ők” – mondta Deacon.

Mindeközben arról sem szabad elfelejtkezni, hogy a Szürke ötven árnyalata a BDSM (~a hatalom–alávetettség, szadomazo) szexet népszerűsíti. Mireille Miller-Young, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint a könyvekben megjelenő BDSM nem új, már korábban is szerepelt a női erotikus fikciós művekben, mégis fontos a könyv sikere szempontjából. Sok nő fantáziál ilyen viszonyról, arról ábrándozva, hogy egy rövid időre átadja a férfiaknak a hatalmat, mert ez olyan „élmény”, amelyet a legtöbb modern nő nem tapasztal meg élete során. Hiszen a mindennapi életben a nők épp az egyenlőségért harcoltak évszázadokon át, az emancipációnak köszönhetően pedig egyre több nő van vezető státusban. Komoly ellentmondás, de valahol a mélyben a vágy ott húzódik a női lélek titkos rekeszeiben, ha csak a testiség szintjén is.  

 

E. L. James legfőbb erénye mindemellett, hogy olyan tabukérdéseket feszeget, mint: Lehetnek-e egy nőnek is perverz vágyai? Használhat-e segédeszközöket? Kívánhatja-e az erőszakot? Közben pedig megszólít egy olyan korosztályt is, a középkorú nőket, akik egy egészen más világban nőttek fel. A legtöbb kiadó hirtelen nagyon is kapható lett az erotikus tartalmú könyvekre. A szexualitás dzsinnjét kiengedték a palackból, és úgy tűnik, nem is tervezi, hogy egyhamar visszatér oda.