"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Lengyel Ferenc veszi át Balikó Tamás szerepét

Életének 57. évében elhunyt Balikó Tamás, színművész, rendező, a Pécsi Nemzeti Színház volt igazgatója.

A La femme magazin 2014. téli számában még örömmel írtuk, hogy Balikó Tamás játékával december közepén új bemutatóra készül a Rózsavölgyi Szalon. Sajnos 2014. november 30-án döbbenettel hallottuk a hírt: aznap, 57 életévében a művész váratlanul elhunyt. Pedig mennyire lelkesen készült új premierjére: Bernard Slade Válótársak című vígjátékát próbálta novemberben, Für Anikóval az oldalán. A kétszereplős darabnak nemcsak egyik főszereplője volt, hanem a rendezői feladatokat is magára vállalta. A Szalon tájékoztatása szerint a premier nem marad el: Lőkös Ildikó dramaturg állítja színpadra a művet, Balikó Tamás szerepét Lengyel Ferenc veszi át. A bemutató időpontja 2014. december 16-a. 

 

A keserédes vígjáték szerepel a Rózsavölgyi szilveszteri programjában is. A délutáni előadást egy esti, különleges produkció is követi. A két felvonás között tálalják a nézőknek az ünnepi vacsorát és a desszertet, a darab végét követően pedig már az éjféli koccintás várja a nézőket. 

 

 

Balikó Tamás 1981-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész, 1990-ben rendezői szakán. A Pécsi Nemzeti Színházhoz szerződött, majd 1987-től a Vígszínház, a Játékszín, a szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház tagja volt. Cserhalmi Györggyel 1991-ben megalapította a Labdatér Teátrumot.  A művész 1993-tól 2011-ig a Pécsi Nemzeti Színház igazgatójaként tevékenykedett, pályafutása során volt művészeti tanácsadó a budapesti Nemzeti Színháznál és magántanár a Kaposvári Egyetemen. Az elmúlt években szabadúszó színészként, rendezőként dolgozott. Főbb rendezései közé tartozott Nádas: Takarítás, O’Neill: Utazás az éjszakába, Christie: A vád tanúja, Mamet: Floridai öröklakás eladó, Rossini: A sevillai borbély, Miller: Az ügynök halála, Bernstein: West Side Story című darabja. Utolsó rendezői munkáját már nem fejezhette be a Szalonban. 

 

Fotó: MTI