"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Dokumentumfilm a Genesisről

Remek alkotás készült a brit együttesről, amely a zenekar alapításától napjainkig mutatja be Genesis kivételes pályafutását.

1987. június 18. Ezen a napon játszott a Genesis együttes Budapesten. Színültig megtelt a nyolcvanezres Népstadion, és Paul Young bemelegítő éneke után lépett a színpadra Phil Collins, Tony Banks és Michael Rutherford, két turnézenész társsal, Daryl Stuermerrel és Chester Thompsonnal. Bizonyára sokan emlékeznek még a nagyszerű koncertre. A mai ötvenen túliak akkoriban még húszon-, harmincévesen örültek a nagy slágereknek: Invisible Touch, Land of Confusion, élvezték a Mama különleges dalát vagy a Home by the Sea/Second Home by the Sea progresszív instrumentális részét.

 

 

Természetesen erről az időszakról is szó esik a BBC 2014-ben készült egész estés dokumentumfilmjében, John Edginton rendező munkájában. A Genesis – A siker útján (Genesis – Sum Of the Parts) című alkotás eddig nem látott archív felvételek segítségével idézi fel a négy évtizeddel ezelőtti koncertek hangulatát. A Genesis muzsikusai, menedzserei emlékeznek a múltra, mellettük szakértők elemzik, miben rejlik a zenekar ereje, miért volt újszerű a hangja a hatvanas évek végén, hetvenes évek elején. A mű időrendben halad végig az évtizedeken és albumokon, 1967-től napjainkig.

 

A rendező megvalósította a rajongók álmát, összehozta a klasszikus Genesis öt tagját, azokat, akik 1970 és 1975 között a világ élvonalába röpítették a progresszív rock műfaját. Egy stúdióban, barátsággal üdvözölte egymást Phil Collins, Peter Gabriel, Steve Hackett, Tony Banks és Michael Rutherford, pedig 1975-ben Peter Gabriel énekes haraggal vált ki a zenekarból, két évvel később Steve Hackett gitáros hagyta ott a csapatot, és 1996-ban Phil Collins vált meg másfél évtizedre régi zenésztársaitól. A filmben a zenészek együtt és külön-külön is megszólalnak, és évtizedek távlatából már őszintén meséltek az okokról. Ismerve szólópályafutásukat, ma a rajongók mindezt úgy foglalhatják össze, hogy a muzsikusok sokkal tehetségesebb, erősebb, de egymástól eltérő karakterek voltak, semhogy hagyták volna magukat az együttesben háttérbe szorítani.

 

Phil Collins mindenesetre 2006 végén visszatért a csapathoz: Tony Bankshez és Michael Rutherfordhoz, és 2007-ben telt házas stadionokban emlékkoncert-sorozaton idézték fel turnézenészeik kíséretében a mérhetetlenül gazdag és sikeres pályafutás meghatározó kompozícióit. Hosszasan lehetne sorolni a szerzemények címét, amelyek felcsendülnek e remek dokumentumfilmben, helyette inkább azt javasoljuk, akit megérintett az elmúlt évtizedekben a Genesis zenéje, és kíváncsi történetükre, tekintse meg az 2015. május 21-től, a Pannonia Entertainment jóvoltából a magyar mozikban is vetített színvonalas dokumentumfilmet. Nyolcvanezren biztos vagyunk, a Népstadion egykori lelkes közönségének tagjai. Az azóta őszesre váltott hajszínre pedig ügyet se vessünk. Éljen a jó zene!