"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Nyári fesztiválláz

Ha nyár, akkor fesztivál, meg persze zene, kultúra és gasztronómia.

A nyár ismét számtalan nagyszerű programot tartogat a szabadtéri szórakozás szerelmeseinek. Híres előadók, zene, művészet, színház, különleges ételek és italok, valamint felhőtlen kikapcsolódás várja azokat, akik úgy döntenek, ellátogatnak a legnagyobb hazai fesztiválok valamelyikére.

 

Művészet és zene


100 óra fesztiválozás 200 fellépővel – ezt és ennél sokkal többet kínál a 23. Telekom VOLT Fesztivál, ahol idén egy sor világsztár fellép, köztük a Motörhead, Slash és David Guetta, Fatboy Slim és John Newman, Bastille és Lilly Wood, valamint a hazai pop-rock élet színe-java a Tankcsapdától Quimbyn át Ákosig, a Punnany Massiftól a Wellhellon át a Halott Pénzig. A VOLT művészeti fesztiválként is jelentősen erősödött: két színpadot is kortárs művészek terveztek, s további látványos installációkat és szobrokat állítottak fel a fesztiválon, mely július 4-ig látogatható.

 

Az idei programba jutott bőven a különlegességekből is, így például a Budapest Bár és a Csík Zenekar is visszatért, de Pajor Tamás is koncertet ad a teljességre törekvő kínálatban. A magyar sztárokat leginkább a Jana Színpadon követhetjük, emellett ez a helyszíne a 4 ország szervezeteinek együttműködésével megvalósuló VOLT for V4 projektnek, amelynek keretében minden visegrádi országból egy-egy fellépőt hallhat a közönség. Először látogatott hazánkba a sokoldalú énekes-gitáros zeneszerző, a lengyel Janek Samołyk, a szlovák Fallgrapp zenekar elektroakusztikus projektjével érkezik, és láthatjuk a cseh Zrní formációt is. A projekt magyar résztvevője a Hősök zenekar.

 

 

Persze a hazai fesztiválok nem csupán a zene szerelmeseinek kedveznek. A Poncichter Negyed, a Soproni Borvidék legnevesebb és legfinomabb boraival, borászaival, egész nap hangulatos programokkal, koncertekkel és borbemutatókkal várja vendégeit. Az OTP Junior – Petőfi Rádió Nagyszínpad, Ef Zámbó Istvánnak köszönhetően egészen újszerű, művészi dekorációt kapott: a közönség a színpad két oldalán egy 300 m²-es festményt csodálhat meg. A VOLT baráti körének számító kortárs művészek évről évre aktívan részt vesznek a fesztivál munkájában, életében. A VOLT ART GROUP tagjai, Ef Zámbó István, Wahorn András, Surcsik József, Győri Márton, Soós Nóra, Verebélyi Diána – és még néhányan – szinte rendszeres résztvevői az eseménynek. Idén egy különleges helyszínen, a VOLT ART ZÓNA területén a közönség szeme láttára és a vállalkozó kedvűek bevonásával alkotnak, pontosabban alakítanak át raklapból készült bútorokat, miközben az Open Air Radio csapata zenei aláfestéssel, alkalmi jam-produkciókkal szórakoztatja a jelenlévőket – többnyire a kortárs alkotók ugyancsak aktív részvételével. A VOLT lüktetéséhez egyre jobban kapcsolódó, Sopron belvárosában zajló kulturális programok főelemeként, a fesztivál ideje alatt Bukta Imre kiállítása lesz látható a Festőteremben. A vidéki Magyarország hiteles krónikásaként is ismert művész VOLTos válogatása az elmúlt évek munkáiból merít.

 

A Diákhitel Kávézónál izgalmas improvizációs előadásokat láthatunk a Grund színház jóvoltából, valamint érdekes zeneipari beszélgetéseket és előadásokat hallgathatunk különféle témákban.

 

A legjobb vízparti buli

 

Világsztárok sokaságával, megújult külcsínnel, extra látványosságokkal, bővült vízparti party- és chill-helyszínekkel indul az idei Sound július 8-tól, s tart 5 napon át. Soha ennyi külföldi fellépő nem sorakozott fel a MasterCard Balaton Soundon, mint idén: mintegy 80 nemzetközi DJ, live act, illetve zenekar lép fel a különböző színpadokon. A világ legjobbjait rangsoroló DJ Mag listájának első 20 helyezettjéből itt lesz 7 előadó is. Hardwell, aki a listavezető, a Dimitri Vegas & Like Mike duó a második a listán, az 5. Tiesto, a 8. Nicky Romero, a 12. Afrojack a 17. Showtek, a 20. pedig a DVBBS. Természetesen a hazai fellépőkkel teljesedik ki a program, összesen 200 produkciót élvezhetünk 5 napon át a 15 színpadon és programhelyszínen. Hagyomány a Sound történetében, hogy az elektronikus zene mellett kiemelt figyelmet kapnak a hip-hop és r’n’b műfajok is. Idén a nagyszínpadon lépfel a világhírű amerikai énekes-dalszerző és táncos, napjaink egyik legsikeresebb és legaktuálisabb r’n’b- és popelőadója. Jason Derulo és a háromszoros Grammy- és kilencszeres BET Awards-díjas amerikai rapper, színész és vállalkozó, a déli hip-hop-szcéna egyik leghíresebb és legnagyobb hatású előadója, Ludacris.

 

 

Új programelemként mutatkoznak be az idei Soundon az aktív pihenést szolgáló sport- és szabadidős programok, a vízben és a parton egyaránt. 6 strandsport, 8 fitneszsportág lesz jelen, illetve a fesztivál látogatói egyedi versenyeken és bemutatókon vehetnek részt. A Balaton vizére épült Nagyon Balaton Teraszon elsősorban a balatoni borvidék legjobb pincészeteinek borait és pezsgőit, valamint a régió legjobb éttermeinek specialitásait kínálják majd, különféle hazai DJ-k élő szettjeinek kíséretében. Ugyanitt a Nagyon Balaton szervezői rendhagyó tárlat és egyedi installációk segítségével mutatják be a Balaton-régiót, de megtalálhatók lesznek különféle hazai designerek és alkotóművészek is.

 

Nem vitás, hogy az egyik legjobban várt új helyszín az idei MasterCard Balaton Soundon a Telekom Rave. A vízen lebegő, extravagáns jachton a kormánykerék öt napon át hazánk legjelesebb partiszervezőinek kezében lesz.

 

A Szabadság Szigete

 

Idén augusztus 10–17. között ez lesz immár a 23. alkalom, hogy elvonulhatunk egy hétre egy olyan különleges helyre, ahol igazán színes a kulturális forgatag, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj. Augusztusban ismét megnyitja kapuit a Sziget „Fesztiválköztársaság”. Idén immár másodszor is a kontinens legjobb fesztiváljává választották a budapesti egy hét együttlétet, a szervezők mégsem ülnek a babérjaikon, hanem folyamatosan változik, fejlődik, épül és szépül a „Szabadság Szigete”. Amellett, hogy már hosszú évek óta a Sziget Magyarország első számú turisztikai attrakciója, a rendezvény tavaly minden eddigi látogatói csúcsot megdöntött. A 2015-ös Sziget ismét sok újdonságot és változást hoz. Színesedik a látványvilág, új programhelyszínek jelennek meg, régiek cserélnek helyet, a szolgáltatások szaporodnak.

 

 

Robbie Williams-szuperkoncert várja a nagyérdeműt a –1. napon a Sziget Nagyszínpadán. A Nulladik Napon indít a dancehall elemekkel színesített roots-reggae zenéjével a Gentleman & the Evolution, majd színre lép a Quimby, és este a legnagyobb fesztiválok kedvencének számító Florence and the Machine. A többi napon is mindenki talál majd magának kedvére valót: fellép a Magyarországon is egyre komolyabb, figyelemre méltóbb népszerűségnek örvendő Alt J, vagy a napjaink egyik legnagyobb popsztárjának számító Ellie Goulding. A Nagyszínpad fellépőinek sorában ott lesz többek között még: a kétezres évek egyik legsikeresebb és legnépszerűbb zenekara, a Kings Of Leon, valamint Avicii, Martin Garrix, Kasabian, Limp Bizkit, a Hollywood Undead, a Foals és a Punnany Massif is.

 

A Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadán egyrészt fellépnek a legismertebb hazai sztárok, a Supernemtől PéterfyBori & Love Banden át egészen Palya Beáig, de itt mutatkoznak be a hazai zenei élet legígéretesebb feltörekvő előadói is.

 

Idén is a világ számos pontjáról érkező, a felhőtlen szórakozást nyújtó tánczenét részesíti előnyben a Sziget MasterCard Világzenei Színpada, homlokterében a cigányzenével. A VIP: Gipsy felkiáltással az idei programban minden napra jut roma muzsika, a világ minden részéről: Indiától Romániáig, Szerbiától Egyiptomig, nem feledkezve meg a hazai roma színtérről sem.

 

A Sziget Blues-Ír színpadának ez évi programja egy különlegesen üdítő koktél, amelyben a tradicionális ízektől a beatig rengeteg árnyalat, stílus keveredik, és mindez sodró, dinamikus hangulatú hetet ígér a látogatók számára.

 

„A hasonló műfaji »ernyő« alá sorolható programhelyszínek idén ún. műfaji zónákba tömörülnek” – mondta Kardos József programigazgató. Erősödik a „KultúrZóna”, benne a Fidelio Színpad, amely az opera, a komolyzene és a jazz otthona lesz, de itt található meg a Színház- és táncsátor, a Vándor Vurstli és több kis utcaszínház is. A Színház- és táncsátorban naponta két előadás várja a közönséget, a sátor előtti területen délelőtt jógázhatnak a szigetlakók, délután pedig rövidebb táncos és színházi performanszok szórakoztatják a közönséget. A sátor programjába elsősorban a kortárstánctársulatok és -koreográfusok érkeznek. Továbbra is itt kap helyet a Hungarikum Falu és a táncházak, valamint ide költözik a Múzeumi Negyed is. Kialakul egy „kreatív zóna”, ahol a tudomány és kreativitás kerül fókuszba. Ebbe a körbe tartozik a logikai sátor, a Sakkszövetség sátra, a startup vállalkozások bemutatkozásának helyszíne, az új TED talk helyszín, a különböző elektronikus játékok sátrai. Idén újdonsült helyszín a Design Zóna, ahol a Design Terminál lesz a házigazda, a formatervezéstől a 3D-nyomatásig izgalmas workshopok, designerek, divatbemutatók várják az érdeklődőket, de ide költöznek a legismertebb designpiac, a WAMP árusai is. Az „ArtZone” a képző- és iparművészetet tömöríti. Galériák, képzőművészek bemutatkozása és workshopjai, a Medence Csoport Hangkeltő és Hangszercséplő Műhelye, a Mozgó Képtár alkotói és az Agora tartozik majd ide többek között. A Sport Zóna idén is számtalan sportág kipróbálására, vagy a profibbaknak akár minibajnokságokra is lehetőséget ad. És kimondatlanul, de lesz egy „Elektronikus Zóna” a Sziget északi részében, ahol az elektronikus tánczene műfaja sűrűsödik a Colosseum és az idén újra fellépő Telekom Aréna főszereplésével.

 

A vendéglátás sokszínűsége szintén kiemeli a Szigetet a nemzetközi piacon. Idén is ott lesznek a nemzetközi konyhák, olasz, francia, görög, indiai, kínai, erdélyi, szerb, arab fogásokkal és még számos nemzet ételeivel. Egyszóval biztosra vehetjük, hogy minden korosztály megtalálja a magának való ízeket, programot, és persze pihenési formát.

 

VOLT fotó:  Szemerey Bence


Sziget fotó: Mohai Balázs


Balaton Sound fotó: Kálló Péter