"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Egy pompázatos város

Egy város, amely megidézi a császári pompa hangulatát. Mit nyújthat számunkra Győr?

Modern világpolgárként hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csodát csak az országhatárokon túl lelhetünk. Pedig nem kell feltétlenül elhagynunk Magyarországot ahhoz, hogy gyönyörű helyeken barangolhassunk. A fővárostól 120 kilométerre fekvő Győr ugyan némi vérfrissítésen esett át az elmúlt években, patinás varázsát mégis sikerült megőriznie. Minden bizonnyal a Bécshez való közelségének köszönhető az is, hogy Győr belvárosában barangolva a császári pompa hangulatából is kaphatunk némi ízelítőt. A barokk belváros, a rengeteg műemléképület (Győr egyébként hazánk műemlékekben harmadik leggazdagabb városa), a tisztaságtól csillogó utcák és a hangulatos teraszok mind Sissi hazáját idézik. Ezen a ponton érdemes megemlíteni azt is, hogy a győri nők rendkívül stílusosak és elegánsak, igazán kellemes látvány, ahogy pazar összeállításaikban végigvonulnak a varázslatos kis utcákon. Nem véletlenül nevezik Győrt a folyók városának, hiszen négy folyó is áthalad rajta: a Mosoni-Duna, a Rába, a Rábca és a Marcal, amelyek számtalan program lehetőségét hordozzák magukban.

 

 

Míg a Bazilika mentén lesétálunk az ódon belvárosba, akár a budai várnegyedben is érezhetnénk magunkat: macskakő, gyönyörűen felújított műemléképületek és megannyi kincs. Ott van például a nemrégiben restaurált Frigyláda-szobor, vagy a Jedlik Ányos feltaláló emlékét őrző szódásszifon alakú szökőkút. Leérve a sétálóutcába, igazi apró, autentikus üzletek fogadnak minket, mintha csak a századfordulón járnánk. Találunk kalapost, bőrdíszművest, ékszerészt, és persze ruházati butikokat is (a nagy nyugati márkák után sóvárgó turisták persze megtalálhatják kedvenc üzleteiket a belvároson kissé kívül eső nagy bevásárlóközpontban, de a kis korabeli butikokat semmi esetre sem szabad kihagyni). A kis utcákból kikerülve végül Győr főterén, a gyönyörűen felújított Széchényi téren találhatjuk magunkat. Az éttermekkel és bárokkal gazdagított barokk főteret többek között olyan épületek veszik körül, mint a régi Városháza, a Szent Ignác-templom, a Bencés Kollégium, vagy a Széchényi Múzeumpatika. A tér közepén földbe süllyesztett szökőkút várja a nyári hőségben pancsolni vágyó gyerekeket és felnőtteket.

 

 

Kulináris örömök

 

Győri városi sétánkat számtalan helyen koronázhatjuk meg némi harapnivalóval. A napot indíthatjuk hangulatos reggeliző helyen, ahol a rántotta és – az egyébként isteni – melegszendvics mellett olyan „ritkaságokat” is kóstolhatunk, mint a zabkása, a bundás kalács vagy a rózsás limonádé. A nap további részében ellátogathatunk olasz étterembe, steakházba, bajor sörözőbe, magyaros borozóba, illetve számtalan egyéb helyre, csak győzzünk választani. Szerencsére többnyire ebédmenüvel is tudnak szolgálni, így rendkívül jutányos áron élvezhetjük a gasztronómia csodáit. Délutáni kávénk mellé isteni, szezonális gyümölcsökkel gazdagított fagylaltkelyhek közül választhatunk, de készüljünk fel: nem valószínű, hogy az óriási adagot egymagunk el bírjuk fogyasztani.

 

Kulturális fellegvár

 

A város a kultúra szerelmesei számára is tartogat meglepetéseket. A belvárosban, az Apáca utcai Kreszta-házban (amely egyébként a századfordulón fűszer- és vegyeskereskedésként működött) tekinthetjük meg a győri születésű Kovács Margit kerámiáit felvonultató állandó kiállítást. A belvárosban továbbhaladva eljutunk az 1990-es években felújított Esterházy-palotába, ahol jelenleg Gróf Batthyány Gyula gyűjteményes kiállítását csodálhatjuk meg. Kötelező úti cél továbbá a Győri Nemzeti Színház, amely Magyarország második legnagyobb színpadával büszkélkedhet. A színház egyébként igen széles repertoárt vonultat fel, és a nyári évadszünetben is számtalan programmal örvendezteti meg a nagyérdeműt. És természetesen nem szabad megfeledkeznünk a Győri Nemzeti Balett társulatáról sem, amely múltjával és jelenével is lenyűgözi mind a hazai, mind a külföldi közönséget.

 

 

Családbarát város

 

Győr a kisgyermekes családokat is tárt karokkal várja. Egyik leghíresebb látványossága a Xantus János Állatkert, amely számtalan hazai és egzotikus állat- és növényfajt vonultat fel, mindemellett pedig nem titkolt célja a természet védelmének népszerűsítése. Az állatkert mellett rengeteg játszótér, játszóház és művelődési központ várja a kisebb és nagyobb gyerekeket egyaránt, így a család minden tagja megtalálhatja a számára legkedvesebb elfoglaltságot. A város 2007 óta minden nyáron megrendezi a különböző kedvezményekre is jogosító Győrkőcfesztivált, amely különböző sport- és kulturális programokkal várja az odalátogató családokat.

 

Nehéz lenne néhány sorban felvonultatni Győr minden kincsét, hiszen rengeteg meglepetést tartogat a látogatók számára. Összességében elmondható hogy egy igazán magával ragadó, pezsgő város, amely egyben nagyon is élhető mindenféle ember számára.