"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kétfelé kamatozó kapcsolatok

Újra 50 tehetséget kerestünk, akik kivételes adottságuk, szorgalmuk révén a jövő formálói, meghatározó személyiségei lehetnek.

Több száz ifjú tehetség közül a leginkább érdemesek kaptak lehetőséget arra, hogy részt vegyenek az 50 tehetséges magyar fiatal hat hónapos mentorprogramjában. Ez a program lelke, a kulturális, tudományos és gazdasági élet elismert személyiségei, a mentorok aktív közreműködésével ösztönzi a fiatal tehetségek fejlődését. E számunkban újabb négy fiatalt és mentort kérdeztünk, hol tartanak a közös munkában.

 

Különleges a mentor és a mentorált kapcsolata Nemes Orsolya Y generációs szakértő és Novák Katalin között, aki az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának vezetője. Mindketten úgy látják ugyanis, hogy nemcsak a mentor tud segíteni mentoráltjának, hanem ez fordítva is igaz. „Legalább annyit tudok profitálni ebből a kapcsolatból, mint Orsi” – mondja őszintén az államtitkár asszony, és Orsi is úgy véli, segíthet mentorának tájékozódni abban, mi foglalkoztatja a fiatalokat, az Y generáció tagjait. Igaz, nem tátong olyan nagy generációs szakadék közöttük, bár Novák Katalin már három gyermek édesanyja, és másfél évtized közigazgatási tapasztalat áll mögötte.

 

 

„Nekünk, mentoroknak lehetőségünk volt megnézni a lehetséges mentoráltak írott anyagait, melyeket azzal a szemmel olvastam, ki lehet az, akinek munkám, tapasztalataim segítségére lehetnek, de bevallom, azzal a szemmel is, hogy a munkámban mit tudok majd profitálni ebből a kapcsolatból. A fiatalabbak támogatását nagyon fontosnak tartom. Szeretek fiatalok között dolgozni, és örülök, ha látom a tehetséget, az ambíciót, a szorgalmat.”

 

Így bukkant rá Orsira, aki szakértőként már ilyen ifjan szép eredményeket ért el pályáján, számos multicég hívja őt prezentációs tréningeket, workshopokat tartani, ha munkatársait szeretné jobban megismertetni az Y generációval. Hivatalosan az 1982 és 1995 között születetteket nevezik így, akiknek munkaerő-piaci beilleszkedése napjaink fontos feladata. Orsi is e korosztályhoz tartozik, és lelkesen magyarázza, miben mások ők, mint elődjeik. Hatalmas gazdasági, technikai, társadalmi, politikai változások zajlottak le az elmúlt évtizedben, és ez a generáció az előzőekhez képest már másként gondolkodik arról, milyen környezetben és munkahelyen szeretne dolgozni – összegez. Az is napjaink nagy kérdése, hogyan lehetne a vállalatvezetők gondolkodását átformálni a XXI. századi követelményekhez. Szakértőként Orsi erre igyekszik felhívni a figyelmet előadásaiban, tanácsadói munkájában.

 

Mentor és mentorált máris sokat beszélgetett Orsi szakmai céljairól, az Y generáció gondjairól, munkaerő-piaci helyzetéről. Az államtitkár arra hívta fel mentoráltja figyelmét, hogy nemcsak a nagyvilág üzleti szférájának jelentései lehetnek számára hasznosak, hanem kormányzati kutatásokat, adatokat is érdemes tanulmányoznia. Orsi pedig abban tudott tanácsot adni mentorának, hogy e gyorsan fejlődő, digitális világban milyen platformokon és milyen nyelvezettel lehet és érdemes kommunikálni a fiatalokkal. „Színes egyéniség. Tetszik a világ iránti nyitottsága, érdeklődése, optimista alkat – jellemzi tömören

50 TEHETSÉGES MAGYAR FIATAL
„Az Y generáció beilleszkedése a munkaerőpiacon napjaink fontos feladata.”
mentoráltját Novák Katalin. – Mások problémáit is fel tudja mérni, s igyekszik a megoldásokat megtalálni.”

 

Orsi nemrégiben egy interneten megismert, fiatal, német szakértő kollégával közösen készített egy tanulmányt az Y generációról: hogyan gondolkodik ez a korosztály, miként szeretne tanulni, dolgozni, milyen környezetben szeretne élni, munkát vállalni. Az elkészült anyag magyarul, németül és angolul is letölthető, kényelmesen, könnyen elolvasható e-bookon is. Mentora javasolta: érdemes lenne ezt az anyagot továbbfejleszteni, ehhez még támogatást is el lehet nyerni. Így pályázott a Nemzeti Kulturális Alap egyik felhívására, s a pályázat sikeres lett! Orsi így hamarosan nekiáll, és könyvvé fejleszti munkáját: interjúkat tervez a témakörben sikeres multik, startup vállalkozások cégvezetőivel, HR-eseivel, marketingeseivel, s a kiadvány tartalmát minden bizonnyal a minisztérium is tudja majd hasznosítani.

 

Mindketten úgy gondolják, egymásra találtak, és kapcsolatuk nem ér véget majd akkor sem, ha a La femme programja befejeződik. Novák Katalin ígéri, ha mentoráltja úgy gondolja, a jövőben is fognak találkozni, mivel rengeteg a közös témájuk. Orsi munkájában közvetve a jövő munkahelyét szeretné építeni, a vállalati kultúrát jó irányba befolyásolni generációja érdekében. Vágya, hogy egyszer eljusson az Egyesült Államokba, a Szilícium-völgybe, ahol az ottani világhírű és feltörekvő cégektől leshetne el ötleteket munkaszervezésről, munkakultúráról, az ideális munkahelyek kialakításáról és a tehetségek ideális munkaerőpiacra juttatásáról.