"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Hitler társadalomkritikája

A magyar mozikban is bemutatják a Nézd, ki van itt című filmet, amely Timur Vermes azonos című, világsikerű könyve alapján készült.

Vajon hogyan reagál a társadalom, a média és a német „utca embere” az idegengyűlölet és a szélsőséges gondolatok térnyerése idején arra az abszurd szituációra, hogy Adolf Hitler újra köztünk jár, sőt médiahírességgé válik? Ilyen kérdéseket feszeget David Wnendt provokatív filmszatírája, amely a magyar származású Timur Vermes nagy vihart kavart, 41 országban – köztük hazánkban is – kiadott és többmilliós példányszámban elkelt Nézd, ki van itt (Er ist wieder da) című bestsellere alapján készült.

 

Hitler Berlin közepén, a 21. században felébredve elámul, mi lett imádott Németországából. Béke, demokrácia, mindenütt külföldiek, az Oktoberfestből erkölcsi fertő lett, ráadásul a kancellár egy nő! A diktátor gyorsan magára vonja a média figyelmét, és a tőle elvárható fanatikus hittel új karrierbe kezd – a televízióban. Rövid idő alatt ráérez a korszellemre egy gátlástalan világban, megismerkedik az internettel, elkezdi járni a városokat, és hamar megtalálja a közös hangot az emberekkel. Nő a nézettség, gyűlnek a „lájkok”, és Hitler meglátja ebben a lehetőségeket...

 

 

Timur Vermes szatírájának Hitlere nemcsak végtelenül komikus figura, de ijesztően valóságos is. Meghűl az ember ereiben a vér, hogy milyen könnyen megtalálja a helyét egy olyan világban, ahol sokszor a demagógia és a nézettségi adatok vezérlik a közéleti cselekvést. A film egy képtelennek tetsző történet szarkasztikus humorán keresztül közelít meg olyan aktuális témákat, mint a fokozódó idegengyűlölet, a migráció kérdései, a politikai pártok megítélése és a szélsőséges eszmék terjedése. Emellett aggasztó üzenetet fogalmaz meg: Hitler váratlanul népszerűnek tűnik az emberek körében. A százperces film igazán hátborzongató része ugyanis az a meglepő eredményeket mutató kísérlet, amikor az „életre kelt Hitler” a különböző városok utcáin szóba elegyedik a polgárokkal. A diktátorral ugyanis nemcsak szóba állnak és „szelfiznek” a járókelők, de sokan egyet is értenek vele, amit a rendező, David Wnendt így foglalt össze: „Számtalan meglátását ma is elfogadják, sokan osztják az általa képviselt értékeket. Úgy tűnik, az emberek egyszerű megoldásokra vágynak, hogy valaki világosan megmondja nekik, milyen irányba kell menni, ki az ellenség, és kik a felelősök.”

 

Az Oliver Masucci főszereplésével készült Nézd, ki van itt több mint kétmillió nézőjével egyike volt a tavalyi év legnézettebb mozifilmjeinek Németországban, több nagy hollywoodi kasszasikert is megelőzve. 2016-ban elnyerte az Európai CIVIS Média Díjat, amelyet minden évben a migráció, integráció, rasszizmus és diszkrimináció témaköreit leghatásosabban ábrázoló filmeknek ítélnek oda. Magyarországon limitált vetítéssorozatban, a Pannonia Entertainment forgalmazásában látható, eredeti nyelven, magyar felirattal. Budapesten a Művész és Tabán moziban, az ART+ Cinemában, valamint Debrecenben, Szolnokon, Szigetszentmiklóson, Szarvason, Balassagyarmaton, Nyergesújfalun és Balatonfüreden vetítik.