"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Tapasztalat és lehetőség a horizonton túl

Az utazás mindig is egyet jelentett az új élményekkel, melyeknek köszönhetően hasznos leckéket tanulhatunk az életről.(x)

De vajon hogyan járul hozzá egy-egy kaland a szakmai sikerekhez, és milyen előnyei származhatnak egy a pályája elején álló tehetséges fiatalnak a külföldi felfedezésekből?

 

Az utazás régóta az emberi vágyak alapvető tárgya. Egy olyan szenvedély ez, mely kitágítja az elménket, tudást ad, és kreativitásra sarkall. Vannak, akiket az új kultúrák felkutatása és megismerése motivál, mások tapasztalatokra vagy új tudásra szeretnének szert tenni, és olyan is akad, akit egyszerűen csak hajt a kalandvágy. Ezek az élmények minden egyes alkalommal hozzátesznek személyiségünkhöz, új lendületet adhatnak karrierünknek és felbecsülhetetlen segítséget nyújthatnak szakmai fejlődésünkhöz. Nem meglepő, hogy a saját területükön kiemelkedő eredményt elért szakemberek is gyakran utazásaik alatt találnak rá az ihletre.

 

 

Siker és kaland


Benes Anita számára például az utazás a mai napig egyet jelent az inspirációval, a Daalarna tulajdonosa és vezető tervezője gyakran ül repülőre és igyekszik nyitott szemmel járni a világban. „Rengeteget utazom, így általában a saját utazási élményeim is nagy hatást gyakorolnak a munkámra. A nagyvárosok közül például Párizs nagyon meghatározó az életemben, egyrészt mert ott tanultam, másrészt mert a divat fővárosa, és akárhányszor ellátogatok oda, mindig ér valamilyen új és izgalmas benyomás.”

 

Schiffer Miklós, a közismert stílustanácsadó is előszeretettel tanulmányozza a külföldi trendeket. Útjai során szakmai szemmel gyűjt benyomásokat. „Minden érdekel. Igazi utazó vagyok. Szeretem Párizst, a Côte d’Azurt, Észak- és Közép-Olaszországot, Londont, New Yorkot. Szeretem, ha meglepetések érnek. Ülni és nézni a „kitalált” embereket – zseniális. Az olasz sprezzatura vagy a francia nonchalance, a könnyed kitaláltság vonz. Izgalmas olyan embereket látni, akik az öltözetükkel üzennek, „önkifejeznek”.

 

A külföldi utak a sportolók életéből sem maradhatnak ki. Benedek Tibor vízilabdázó, a magyar férfi vízilabda válogatott volt szövetségi kapitánya bár számos helyen járt már, elmondása szerint, még mindig szép számmal akadnak olyan országok, ahova szeretne eljutni. „Nagyon sokat repültem, egy ideig még a repülőjegyeket is gyűjtöttem, de ezt mára már abbahagytam, mert több cipősdoboznyi gyűlt össze. Az utazásaim általában azokra a helyekre korlátozódnak, ahol fontos szerepet kap a vízilabda. Szerencsére ezek elég barátságos országok, ha csak Olaszországot, Spanyolországot vagy Görögországot nézzük. De például a vízilabdában erős Kanada valamiért kimaradt eddig az életemből, és Skandináviában sem jártam még soha. Persze mindig lesznek olyan országok, ahova szívesen térek vissza, és olyan helyek, ahol még nem voltam, de szívesen elutaznék.”

 

Az utazás azonban nem csupán újító gondolatokkal és életre szóló élményekkel ajándékozhat meg minket, de számos ajtót is megnyithat előttünk. Erre Axente Vanessa nemzetközi szupermodell a legjobb példa, aki alig múlt 21 éves, de mostanra bejárta szinte az egész Földet. Saját bevallása alapján ennek, illetve a modellkedésnek köszönheti, hogy nyitottabbá vált a világ és az emberek felé, valamint olyan értékes tapasztalatokkal gazdagodott, melyekre más körülmények között talán nem lett volna alkalma szert tenni. „Mikor 14 évesen befejeztem az általános iskolát, Ázsiába mentem a nyári szünetek alatt modellkedni, 16 éves koromban pedig már Párizsban próbálhattam szerencsét. Ott kaptam végül lehetőséget arra, hogy Milánóban exkluzív modellként nyithassam meg a Prada show-t, és tulajdonképpen ez indította be a karrieremet is.”

 

Fiatalon a világ körül


Az utazással kapcsolatos élmények talán még nagyobb jelentőségűek fiatalon, hiszen a tehetséges pályakezdők függetlenséget és nyitott szemléletet tanulhatnak, továbbá számtalan fontos kapcsolatra tehetnek szert a világ felfedezése közben. Egy idegen ország meglátogatása nagyszerű lehetőséget teremthet ahhoz is, hogy elhagyjuk a komfortzónánkat, kiszakadjunk a megszokott környezetből, és feszegessük határainkat. Mindez segíthet, hogy kulturális érzékenységünk fejlődjön, szélesebb perspektívában gondolkodjunk, és empatikusabbá, elfogadóbbá váljunk másokkal szemben.

 

Az Air France ezért most lehetővé teszi, hogy az 50 tehetséges magyar fiatal program egyik idei díjazottja még közelebb kerüljön álmai megvalósításához. A légitársaság repülőjegyet és Flying Blue aranykártyát biztosít annak az egy fiatalnak, akinek ez karrierje szempontjából a legtöbbet jelentheti. A kiválasztott tehetség maga döntheti el, hogy hova szeretne elutazni, illetve melyik az az úti cél, amely a leginkább hozzájárulhat szakmai fejlődéséhez.