"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Betekintés egy festőfejedelem életébe

Egy magával ragadó portré a legnagyobb reneszánsz mesterek egyikéről!

A művészet templomai című, 2012-ben indult ismeretterjesztő mozifilmsorozat következő része, a hazánkban is nagy sikerű Vatikáni Múzeum 3D, Firenze és az Uffizi-képtár 3D és a Pápai bazilikák 3D alkotóinak új filmje a legkiválóbb reneszánsz mesterek egyikének, a művészettörténet egyik legmeghatározóbb alakjának, Raffaello Sanziónak állít emléket.

 

Rafaellót a kortársak és a későbbi generációk is csodagyereknek tekintették, munkássága, amely átmenetet teremtett a reneszánsz és a manierizmus között, a figuratív ábrázolást példa nélküli magasságokba emelte. Bár Michelangelo Buonarroti és Leonardo Da Vinci oldalán a híres reneszánsz triád tagja volt, történetét mind ez idáig kevesen ismerhették. A december 14-től mozikba kerülő film erre is lehetőséget nyújt: a legfejlettebb 3D-kamerákkal és a művek többrétegűségét szemléltető, különleges térbeli képalkotási technikák segítségével készült látványos ismeretterjesztő film eddig példátlan alapossággal mutatja be Raffaello életét és művészetét.

 

 

A másfél órás film harmincnyolc Raffaello-művet és további hat Raffaello inspirálta alkotást mutat be, többek között az urbinói Raffaello-ház, a firenzei Uffizi Képtár és a Vatikáni Múzeum műkincseiből válogatva. A nézőket olyan neves művészettörténészek kalauzolják végig ezeken a csodálatos helyszíneken, mint Vincenzo Farinella egyetemi tanár, Raffaello-szakértő, Antonio Natali, az Uffizi Képtár korábbi vezetője és Antonio Paolucci, a Vatikáni Múzeum igazgatója. A műelemzéseket és az alkotások páratlanul részletgazdag közeli felvételeit történelmi rekonstrukciók alapján készített rövid játékfilmes betétek színesítik, amelyek betekintést nyújtanak a művész mindennapjaiba és fontos életeseményeibe.

 

A filmet december 14-től vetítik országszerte a mozikban, 3D-ben, magyar szinkronnal. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban lesz műsoron, ahol december 13-án a film premier előtti díszvetítésen Halász Rita művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria munkatársa tart rövid felvezető előadást. Emellett országszerte a megyeszékhelyek többségén is bemutatják a művészmozikban.