"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Újra Budapesten a világsztár!

James Blunt négy évvel ezelőtti, óriási sikerű koncertje után visszatér Budapestre új, Afterlove elnevezésű turnéjával.(x)

Kevés előadó lett annyira gyorsan világsztár és maradt mégis szerény, póztalan ember, amennyire James Blunt.

 

A felső középosztálybeli családból származó énekes, James Hillier Blount, 1974-ben született az angliai Tidworthben. Mivel édesapja a Brit Légierőnél szolgált, és a család kétévente költözködött, James hétévesen már bentlakásos iskolában tanult, és szüleit gyakorlatilag csak a szünidőkben látta. Már egészen kiskorától érdeklődést mutatott a zene iránt, gyerekként zongora- és hegedűórákat vett, ám a zenei pálya csak az után kezdte el komolyabban foglalkoztatni, hogy 14 évesen megismerkedett az elektromos gitárral. Nem sokkal később megvásárolta első gitárját is, és hamarosan dalok írásával kísérletezett.

 

Bár a zenében tehetségesnek bizonyult, úgy döntött, vár álmai beteljesítésével, amíg be nem fejezi az iskolát. Édesapja nyomdokán pilótának jelentkezett, és mindössze 16 évesen megszerezte a magánpilóta-engedélyt. A középiskolai tanulmányait a Harrow Schoolban végezte, majd sikerrel felvitelezett a Bristoli Egyetemre, ahol 1996-ban szociológiából diplomázott.

 

 

Az egyetem után a családi hagyományokra tekintettel katonai pályára lépett. 1997-től már tiszti rangban szolgált, állomásozott Kanadában, Koszovóban, majd Londonban. Persze a hadseregben töltött idő alatt sem mondott le a zenélésről, a koszovói küldetésbe még a gitárját is magával vitte, amelyet hely hiányában nagyon találékonyan a tankon kívülre kötözött fel.

 

Hat év szolgálat után, 2002-ben szerelt le, és rögtön az EMI Publishinghez szerződött mint énekes-dalszerző. Első albuma 2004 októberében jelent meg, és nagyrészt általános közöny fogadta. Majd kijött az a bizonyos harmadik kislemez, a You’re Beautiful, mely 2005 egyik legnagyobb slágere lett, és reflektorfénybe állította Blunt Back to Bedlam című debütáló albumát. Bár a You’re beautiful című számot sokan romantikus dalnak tekintik, Blunt egy 2017-es interjújában a Huffington Postnak azt nyilatkozta, hogy valójában korántsem a szerelemről szól (egy férfi a metrón meglát egy fiatal nőt, a megszállottjává válik).

 

Persze bárhogyan értelmezzük is a dalt, az kétségtelen, hogy ez a nagy sláger kellett ahhoz, hogy James Blunt karrierje elinduljon: további négy album és négy listavezető sláger, öt Grammy-jelölés (valamint BRIT-, Ivor Novellos- és MTV-díjak), közel 20 millió eladott lemez, 40 millió dalletöltés világszerte. Továbbá 6 millió like a Facebookon és az elképesztő, 412 milliós nézettség a Youtube-on.

 

 Az énekes legújabb albuma The Afterlove címmel tavasszal jelent meg, az elmúlt hónapokban pedig Robin Schultz szerzeményével, az OK című dallal hallható folyamatosan a rádiókban. A 2017-ben kiadott albummal Blunt egy új oldaláról mutatkozik meg: némileg eltávolodott az eddig jól bevált, gitárra írt romantikus hangzásvilágtól, és közelíteni kezdett a modern elektronikus pophoz. A The Afterlove albumot olyan nagynevű előadók közreműködésével készítette, mint Ed Sheeren, vagy a One Republic énekeseként ismert Ryan Tedder.

 

Zenei pálya mellett Blunt a jótékonyságra is nagy hangsúlyt fektet. Hírnevével nemes ügyeket szolgál: aktív patronálója például a Help for Heroes és az Orvosok határok nélkül nevű szervezetnek, valamint az éghajlati változással kapcsolatos ügyek mellett is előszeretettel kampányol.

 

Annak, aki szeretné élőben hallani az énekest, 2018 májusában itthon is lesz erre lehetősége. James Blunt hamarosan újra Budapestre érkezik, hogy a magyar közönséget magával ragadja egyedülálló zenei világába. The Afterlove turnéjával 2018. május 8-án a Budapest Arénában lép színpadra.

 

Jegyek december 1-jétől kaphatók a www.livenation.hu és a www.ticketpro.hu oldalakon keresztül.