"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

ErKell nekünk!

Neves operaénekesek és balettművészek lépnek fel 2012. február 18-án, hogy az Erkel Színház felújítását elősegítsék.

Hatvan már befutott, valamint nemzetközi hírnévre törő operaénekes és balettművész lép színpadra a Magyar Állami Operaházban szombaton este: az ErKell nekünk! című gálaest és a mellé szervezett jótékonysági árverés bevétele az Erkel Színház felújítására szánt állami forrást egészíti ki. A befolyó pénz egy részét az Erkel Színházban egy új balett-terem kialakítására is szánják. A tárgyakra a licitálás már elindult a dalszínház honlapján.

 

 

Ókovács Szilveszter kormánybiztos az est részleteit beharangozó sajtótájékoztatón elmondta, hogy 60 magánénekes és magántáncos lép színpadra, valamennyien felajánlották, hogy gázsi nélkül szerepelnek.  A fővédnökséget három világhírű művész vállalta el: Marton Éva, Dózsa Imre és Seregi László, a társműsorvezető szerepét pedig - Ókovács mellett – a szintén világhírű szoprán, Miklósa Erika. A megbízott főzeneigazgató, Héja Domonkos mellett Medveczky Ádám, Kovács János, Kesselyák Gergely és Dénes István vezényli a jeleneteket, a Mozart-blokkot az Arabella című Richard Strauss-opera betanítása miatt Budapesten dolgozó Stefan Soltész vállalta.

Az Erkel-, Puccini-, Bizet-, Johann Strauss- és Verdi-művek részleteinek sorozatát a Falstaff záró fúgájával fejezik be. Mások mellett Szegedi Csaba, Bándi János, Wiedemann Bernadett, Tokody Ilona, Cser Krisztián Hajnóczy Júlia, Kertesi Ingrid, Celeng Mária és Lukács Gyöngyi is énekel az esten.

 

A kormánybiztos megjegyezte: bizonyos tenderek szövegezése folyik, de a közbeszerzési eljárások várhatóan az Erkel Színház esetében is igen huzamosak, ő mindent megtesz a lehetséges rövidítés érdekében. Érdemi munkálatok azonban csak nyártól indulhatnak. Ennek ellenére szeretné egy Háry János-előadással 2012. december 8-án, a 101. évfordulón kinyitni a házat.

Az árverésre számos érdekes tárgyat sikerült összegyűjteni: Popova Aleszja és Volf Katalin egy-egy pár dedikált spicc-cipőt ajánlott föl, több nagyszabású, híres jelmez is árverésre kerül, például A rózsalovag korábbi előadásából a Tábornagyné rokokó ruhája vagy A szöktetés a szerájból című Mozart-daljátékból Belmonte bársony kabátja. Az egyik aukciósház Rudnay Gyula tájképét, egy galéria Baska József festményét ajánlotta föl licitre.

 

A közmédia két részben, az m1-en és a Dunán közvetíti a szombati gálát, illetve egy naponta többször vetített műsorral is népszerűsíti az akciót. Az összegzés szerint a mintegy négyórás gála első felét "csúsztatott élőben", 20.15-től közvetíti az m1, a szünetben bemutatnak az Erkel Színházról egy kisfilmet, majd az est második felét 21.45-től Duna Televízióban nézhetik meg az érdeklődők. A jótékonysági gálaestről felvételt készít az MR3-Bartók rádió is, amelyet teljes terjedelmében március 14-én tűz műsorára.