"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Shakespeare-premier Szegeden

A világ leghíresebb szerelmi története Szegeden, Hegedűs D. Géza rendezésében.

A

Dóm téri fesztivál idei programsorozatának egyik legnagyobb várakozással kísért előadása az angol mester híres szerelmes története, a Rómeó és Júlia lesz. Három estén át, július 27-én, 28-án és 29-én könnyezhetjük meg a „baljós csillagzat alatt született szerelmesek” jól ismert történetét.

 

Hegedűs D. Géza rendező Mészöly Dezső fordításában viszi színpadra a művet. A hatalmas, 4000 férőhelyes téren a látványnak és a szövegnek lesz a legnagyobb ereje, a sodró lendületre és a zeneiségre helyezve a hangsúlyt.

A darab rendezője Hegedűs D. Géza (fotó: Gál Bereniké)

 

Az 1920-as évek Olaszországába helyezett történet fiatal szerelmespárját Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka alakítja. A szabályokat felborító vagy épp szigorúan őrző fiatalok csapatát erősíti Mercutio, akit a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly játszik, a társaság „jófiúja”, Benvolio, akit a Junior Prima-díjas Józan László alakít, valamint Tybalt szerepében Orosz Ákos, aki a Vígszínház szintén Junior Prima-díjas művésze. A tekintélyt követelő generációt olyan színészek játsszák, akikre valóban nem lehet nem figyelni: a Capulet-házaspárt Hegyi Barbara és Szabó Győző, Montague-nét Igó Éva, Páris grófot Hajdu Steve, Escalust, Verona hercegét pedig Kamarás Iván alakítja. Az egymásnak feszülő két világban rejtekutakon próbálja egyengetni a két bátor fiatal útját Júlia dajkája, Szűcs Nelli és Lőrinc barát, Trill Zsolt karaktere.

 

Az egyedülálló méretekkel bíró Dóm téri színpadra Antal Csaba díszlete és jelmezei varázsolnak hamisítatlan itáliai hangulatot – az Európa-szerte ismert és elismert tervező sok év tapasztalatából meríthetett a jelenlegi munkájához, ugyanis már 14 éve tanít a velencei egyetemen. A légies, reneszánszt is felidéző árkádok, díszletelemek könnyedségét a ’20-as, ’30-as évekbeli ruhák látványa teszi még inkább magával ragadóvá. A zene, amelyet Márkos Albert ír, átszövi az egész világot, a koreográfiákat pedig Juronics Tamás készíti hozzá. Nem marad ki a vívás, verekedés sem: a kaszkadőri szintet megközelítő feladatokra pedig Balázs László készíti fel a színészeket.