"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Ötcsillagos egzotikum

Mesevilág csodás tengerparttal, hófehér homokkal, misztikus szállodakomplexummal. Ez a Riu Palace Zanzibar.

Mintha a Paradicsomban járnánk: előttünk a csodaszép, türkizkék tenger, oldalt pillantva pedig a hófehér, homokos, meseszép tengerpart, lábunk kellemesen süllyed bele a meleg szemcsékbe.

 

Unguja szigetén vagyunk, annak is az egyik legszebbnek tartott partszakaszán, a Nungwi-strandon. De európai szemmel ez maga a hamisítatlan Zanzibár, melyet körülölel az Indiai-óceán.

Igaz, Zanzibár hivatalosan szigetcsoport, amelyhez Unguja mellett még Pemba, valamint több kisebb sziget is hozzátartozik. De mindegy is, ki hogyan nevezi, mert Európából, Amerikából vagy Afrikából nézve egyaránt varázslatos hely. Mindössze negyven kilométernyi távolságra fekszik a legmelegebb kontinens keleti partjától, pontosabban Tanzániától, és hivatalosan is ennek a több mint ötvenmilliós országnak a része. Nem véletlen, hogy a Zanzibárra látogató turisták közül sokan egy tanzániai szafaritúrát követően érkezik pihenni a szigetre.

 

E két és fél ezer négyzetkilométeres földterületen közel másfélmillióan élnek, ahová a turisták szinte az egész világból érkeznek az afrikai napfény és trópusi óceánpart kedvéért. A halászat és a fűszertermesztés mellett így a turizmus egyre fontosabb bevételi forrás az itt élők számára.

 

Az elmúlt évtizedben sorra nyíltak, illetve újultak meg a kifogástalan szolgáltatást kínáló,

RIU PALACE ZANZIBAR
A szállodaegyüttes építészeti stílusában egyformán fellelhetők a perzsa, az arab, a portugál és az afrikai gyökerek.
pazar szállodák. A legelegánsabbak egyike a nemrégiben teljeskörű felújításon átesett ötcsillagos Riu Palace Zanzibar, mely épp az említett Nungwi-strand közelében fekszik, közvetlenül az óceán partján. Olyannyira, hogy csak néhány lépés az épületekből, és a szállóvendégek máris a fehér homokos strandon találják magukat, hogy bármikor megmártózhassanak a kristálytiszta, sekélyen mélyülő óceán selymes vizében.

 

Mivel a 200 szobásra bővült hotel csak felnőtteknek kínálja az all inclusive lehetőséget magában foglaló szolgáltatásait, ezért azoknak az ifjú vagy idősebb pároknak, barátoknak vagy barátnőknek, magányra vágyóknak ajánlják a szállodát, akik el akarnak rejtőzni a világ elől, és gyerekzsivaj nélkül szeretnék érezni a sós tenger illatát.

Panorámát nemcsak akkor láthatunk, ha a tenger felé vetjük szemünket, hanem a tengerben állva, a part felé tekintve is. Hiszen ekkor körvonalazódnak a Riu Palace hatalmas parkjában, zöld övezetében elhelyezkedő, többnyire földszintes, önálló kis boltíves villái, úszómedencéi. Azok a medencék, melyeket úgy alkottak meg, hogy ha úszunk bennünk, és a tenger felé pillantunk, a két víz egybemosódik, és úgy tűnik, mintha az óceánban fürödnénk.

 

A szállodaegyüttes építészeti stílusában egyformán fellelhetők a perzsa, az arab, a portugál és az afrikai gyökerek, e kultúrák úgy keverednek egymásba, mintha mindig is együvé tartoztak volna. A szobák természetesen mind elegánsak, remekül feleszereltek, a könnyedén nyíló tolóajtók a tágas erkélyre vezetnek. Egyes apartmanok teraszához jakuzzik is, sőt úszómedencék is tartoznak.

Nagyobb közösségi medencéket is kínál a Hotel Riu Palace Zanzibar. Édes- és sós vizűek közül választhatunk, és ha a Nap nem tudta kellően felmelegíteni a vizet, a fűtött kültéri medencék egész évben nyitva tartanak. A párás, trópusi klíma miatt azonban erre ritkán van szükség. A gyógyfürdőben relaxációs masszázsmedencét, hidromasszázs-zónát, pezsgő- és gőzfürdőt találunk, és számos kezelés között válogathatunk, hogy megőrizzük egészségünket. Nem hiányozhat a szauna és a szolárium sem. A sportos vendégek könnyen rátalálnak az edzőteremre, és fitneszórákat is vehetünk. A szállodának saját teniszpályája is van.

 

A hotelben négy étterem kínálja fogásait: a Promenade az első számú, svédasztalos reggelivel, látványkonyhával, de a Krystal, a Beef Steak House és az Open Air is széles választékot kínál, a helyi ételek mellett a világ finom ízeivel. A Pepe’s Food a medencénél található grill bár, emellett három tovább bár kínál italokat és kávét a parkban, illetve a szálloda magánstrandján.

 

Ha már kellően kipihentük magunkat, és a Nap is megfogta bőrünket, érdemes megismerkedni a szűkebb és tágabb környékkel. Keressük fel a sziget fővárosát, mely szintén Zanzibár névre hallgat, és csakúgy, mint a repülőtér, kevesebb mint egyórányi autóútra található a szállodától. Belvárosa Stone Town, vagyis Kőváros, mely az UNESCO Világörökség része. A páratlan kirándulásokat és élményeket követően érdemes újabb pár napot a szállodában és tengerpartján tölteni, hogy valóban kipihenten, barnán, és energiával feltöltődve, érkezzünk haza – tele élményekkel, emlékekkel.