"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Elegancia és luxus az Adrián

Egy esztendeje, hogy az abbáziai riviérán megnyílt az ötcsillagos Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa. Felhőtlen kikapcsolódás, kompromisszumok nélkül.

A térség egykoron, különösen a Monarchia idején az európai és magyar arisztokrácia, jeles személyiségek kedvelt pihenőhelye volt. Királyi családok, politikusok, a társadalmi, kulturális és tudományos élet színe-java látogatott ide, Abbáziába (Opatija) és környékére. Járt itt, a Kvarner-öböl partján Ferenc József császár és felesége, Erzsébet királyné, Csehov, Joyce, Márai, sőt még Albert Einstein is csodálta e tájat. A zeneszerzők közül itt merített ihletet Puccini és Mahler, Kálmán Imre és Lehár Ferenc. A közeli Fiume (Rijeka), de különösen Abbázia házai, palotái igencsak emlékeztetnek a magyar főváros egyes épületeire.

 

Ferenc József császár nevét a több mint tizenegy kilométer hosszú, bő egy évszázada átadott parti sétány, a Lungomare is őrzi. A Fiuméhez közeli kis halászfaluból, Voloskóból induló út áthalad Abbázia központján, és egészen Lovranig húzódik, déli irányba. Közben érintünk egy-két üdülőfalut; közéjük tartozik Ika is.

Itt nyitott meg 2019 áprilisában az öböl legifjabb szállodájaként az Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa, közvetlenül az Adriai-tenger partján, mely indulása óta a nagy presztízsű Leading Hotels of the World Association szövetség tagja. Kifinomult és fényűző kortárs belsőépítészet jellemzi. A vendégek elidőzhetnek mediterrán parkjában, élvezhetik a fűtött kültéri medencét és az elegáns Riva Lounge-ot, játszhatnak minigolfpályáján. Budapestről hat órán belül kényelmesen, szinte végig autópályán haladva eljuthatunk Ikába, ahol a szálloda garázsában tehetjük pihenőre kocsinkat. Az elektromos autókat saját töltőállomás várja.

 

Lenyűgöző élmények

 

Az Ikador stílusosan berendezett 9 tágas, elegáns szobája, illetve 7 luxuslakosztálya meghitt nyugalmat és szépséget áraszt, a tengerre néző teraszokról páratlan látvány tárul elénk. Ahogy a teraszon állva megpillantjuk a napfelkeltét, azt kívánjuk, bárcsak sohase érne véget ez a pillanat.

Az Ikalia Spa elfoglalja a szálloda teljes harmadik emeletét, ahol minden a test és a lélek kényeztetéséről szól, a különleges pihentető és gyógykezelésekről. Az Ikador kültéri medencéjében fűtött tengervízben úszhatunk, de aki az Adriában szeretne megmártózni, annak csak néhány métert kell sétálnia, máris ott lehet a szálloda privát strandján.

 

A Nobilion fine dining étteremben könnyű ínyenccé válni. Gazdag és különleges a választék, az étlapról nem hiányozhatnak a legfrissebb tengeri fogások, amelyhez minőségi nemzetközi és helyi borválaszték társul. Mindenképp próbáljuk ki a séf, Dino Knežević által összeállított, hétfogásos degusztációs menüt, amellyel a legfinomabb fogásokból kapunk ízelítőt. Az igazán ínyencek exkluzív privát vacsorát foglalhatnak az étterem Riva Privée különtermében, ahol a séf által megálmodott különleges kulináris fogásokat kizárólagosan élvezhetjük családtagjank, barátaink körében.

A szálloda nemrégiben a híres Moët & Chandon Privilege Club tagjává vált. A híres francia pezsgőházzal, a Moët & Chandonnal szorosra fűzött kapcsolat azt jelenti, hogy az Ikador átveszi a klub filozófiáját, mely az exkluzív választékra helyezi a hangsúlyt, így nem meglepő, hogy legkülönlegesebb pezsgőritkaságok is ott szerepelnek az itallapon, például a Dom Perignon és Krug pezsgők, valamint fellelhetők a Hennessy konyakok exkluzív darabjai is.

 

Az Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa ékessége a medence melletti Riva Lounge, amely a legendás olasz Riva-jachtok stílusát és hangulatát idézi. A poolbar különleges designja nem véletlen: a szálloda mólóján egy igazi Riva Aquariva Super vár bennünket. A mahagóni fából készült, csillogóan elegáns versenymotorcsónakot láthattuk már filmekben, de most személyesen tapasztalhatjuk meg az erő és luxus ötvözetét.

Tehetünk vele egy rövid kirándulást a Kvarner-öbölben, de akár egésznapos utazásra is elköthetjük, profi kapitánnyal. Ahogy felbőg a két, egyenként háromszázötven lóerős motor, valósággal kilő a hajó, a sebességtől kiemelkedik az orra, és máris James Bondnak érezhetjük magunkat; ám nem kell senki elől menekülnünk, üldöznünk sem kell senkit, csak élveznünk az utazást, a száguldást, a kék tenger fehéren fodrozódó hullámait és az elénk táruló, lenyűgöző panorámát.

 

 

Autóval csak ötpercnyi utazás, de inkább gyalogoljunk el a tengerre néző Ferenc József sétányon a gyógyszállodáiról csaknem két évszázada híres Abbázia városközpontjába, ahol belefeledkezhetünk a Monarchia-korabeli patinás épületek – ma többnyire hotelek – szépségébe. Sétálhatunk a Szent Jakab Parkban, megnézhetjük a XV. században épült Szent Jakab-templomot. Pálmafás sétányokon haladva barangolhatunk el a város jelképéhez, a Leány a sirállyal elnevezésű híres szoborhoz, melynek alakja épp a domboldal lábánál fekvő tengerparti hotelekre néz.

 

A magyar határtól alig néhány órányira, igazi mediterrán vidéken járunk, ahol különleges élmény kirándulni, nyaralni, megpihenni. És még inkább az az Ikador Luxury Boutique Hotel & Spa varázslatos világában.