"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Tizenháromezer hektárnyi csoda

Kapama - a legnagyobb családi tulajdonban lévő dél-afrikai magánrezervátum.

Ha jól szervezzük meg utunkat, és a lehető legkényelmesebbé akarjuk tenni, akkor végig repülővel tehetjük meg a nagy távolságot a legnagyobb családi tulajdonban lévő dél-afrikai magánrezervátumhoz. A Kapama Game Reserve magánrepteréhez ugyanis Fokvárosból is, Johannesburgból is átszállhatunk. Előbbiből 2 óra 45 perc az út észak felé, utóbbiból csupán 50 perc.

 

Ha menetrend szerinti járattal érkezünk, akkor az Eastgate repülőterét célozzuk meg (másik nevén Hoedspruit Airport), ahonnan csak tízpercnyi autóútra van a rezervátum főbejárata.

 

Álomvilág a Kruger Nemzeti Parkban

 

Akármilyen hosszú is volt az út Európából, egy olyan világba jutunk, amelyre legfeljebb csak álmunkban gondolhattunk. Dél-Afrika legészakibb tartományában száll le velünk a gép, Limpopo tartományban, a Kruger Nemzeti Park közvetlen közelében. A provincia arról a folyóról kapta a nevét, amely északról és keletről zárja le a térséget, s mely a helyi ndebeleiek nyelvén magyar fordításban azt jelenti: erős, özönvízszerű vízesés. Élteti is itt a víz az állatfajokat, melyek errefelé nem állatkertben, hanem valóban szabadon, természetes közegben élnek, védett körülmények között.

Különleges hely az 1993-ban alapított Kapama Game Reserve, mely nem kedvesebb, mint 13 ezer(!) hektárnyi magántulajdonban lévő természetvédelmi terület. A földet Johann Roode eredetileg marhái legeltetésére vásárolta meg, de rájött, hogy e térségnek bámulatos az élővilága, és fontosnak tartotta, hogy a helyi ökoszisztémát fenntartsa. S ha mindezt másokkal is meg tudja ismertetni, akkor akár turisztikai régióvá is varázsolhatja ranchát. Ezért fejlesztésbe fogott, és olyan luxusszállásokat alakított ki, melyek a természetes élővilággal együtt tökéletes búvóhelyévé válhatnak mindazoknak, akik szeretik a természetet, s egyszerre vágynak egzotikumra és nyugalomra. Így aztán megépült, és folyamatosan fejlődött a Kapama Game Reserve, mely ma is a Roode családhoz tartozik.

 

A legnagyobb luxus a természet

 

A hatalmas birtok a Blyde-folyó völgye és a Kruger Nemzeti Park között fekszik, s a vendégek négy különálló luxus lakóövezetben szállhatnak meg. A legnagyobb luxus azonban maga a természet az érintetlen valóságában, ahol háborítatlanul élhet a Föld legégérdekesebb, legszebb és legveszélyeztetettebb vadvilága. Kapama övezetében több mint 40 emlősfaj él, köztük az errefelé „Big 5-nak” nevezett nagy ötös is: az elefánt, az oroszlán, a leopárd, a bivaly és az orrszarvú. Az itteni vadászok egykoron ezeket az állatokat tartották a legveszélyesebbeknek, a legnehezebben elejthetőknek.

350 madárfaj élhet itt nyugalomban, természetes élőhelyén. A naponta kétszer induló szafarin a rangerek kíséretében a vendégeknek lehetőségük nyílik biztonságban megfigyelni az élőlényeket a legkisebbektől a legnagyobbakig, az apró rovaroktól a legtestesebb elefántokig, vízilovakig, a legmagasabb zsiráfokig. Nemcsak dzsippel, hanem gyalogosan is barangolhatunk a bozótosban, természetesen felügyelet mellett, fegyveres kísérőink útmutatásai alapján.

 

Maximális elegancia és kényelem

 

A Kapama ideális hely, hogy a vándor kipihenje a szafarik fáradalmait. A fáradalom helyett azonban helyesebb, ha élményt említünk, a pihenés szót pedig nyugodtan kiegészíthetjük: hagyjuk, hogy leülepedjenek bennünk a hatalmas élmények.

A mágikus szafarik előtt és után valóban nem árt egy kis kikapcsolódás. Luxuskörülmények között azért ez könnyen megy. A Kapama szállásai közül eleganciájával, kényelmével a Karula lodge emelkedik ki, mely felülmúl minden várakozást és luxust. A rezervátum szálláshelyeinek zászlóshajója – mondják róla a tulajdonosok, és határozottan állítják: még a legtapasztaltabb utazók lélegzete is eláll, ha megpillantják. Könnyed, tágas, nyitott terei, kilátásuk a vadon zöldjére – ámulatba ejtők.

 

A superior villák tíz, egyenként 90 négyzetméteres lakosztályt rejtenek magukban. Körbefutó, a padlótól a mennyezetig terjedő üveg tolóajtajaik a faburkolatú teraszokra nyílnak, melyek lenyűgöző panorámát nyújtanak a zöld bozótosra és a Klaserie-folyóra. A keskeny, de hosszú kültéri, fűtött medencékben kényelmesen lehet úszni, ejtőzni, bámulva a természet zöldjét, beszívni a friss, üde levegőt, és közben hallgatni a madárcsicsergést.

Nemcsak beltéri, kültéri zuhanyzó is rendelkezésünkre áll, napnyugta után már a csillagok alatt. Nagy melegben a belső helyiségekben a légkondicionáló kellően lehűti a levegőt. Ha kedvünk tartja, elhúzhatjuk a függönyt a hálóban, hogy az üvegfalon keresztül láthassuk: fákkal és bokrokkal vagyunk körülvéve, szó szerint a természet lágy ölén. Tech-kényelemmel is ellátnak bennünket: a wifi természetes, emellett iPod-dokkoló és nemzetközi adapterek gondoskodnak arról, hogy sohase merüljön le egyetlen technikai eszközünk sem.

 

A Karulában superior családi villát is foglalhatunk – kettő áll rendelkezésre – melyek egyenként 170 négyzetméteren szolgálják a kényelmet. A már említett villákhoz hasonló a felszereltségük, azzal a különbséggel, hogy a második tágas hálóban is megtalálhatók a fürdőszobai kellékek (önállóan áll a kád, szinte a szoba közepén). Ha gyermekekkel utazunk, örömmel láthatják, hogy az ő hálószobájukban is van síkképernyős televízió, s játékkonzolt is találnak. Mindegyik villában található minibár és Nespresso-kávéfőző.

A Karula gyógy- és wellness-központ számos kényeztető kezeléssel várja a szafaritúrák résztvevőit, együtt a luxusfürdővel. A gőzfürdőben kiereszthetjük a gőzt, a legmodernebb fitneszközpontban pedig még edzettebbekké válhatunk, készülve a következő túrára.

 

Táborok, luxuskivitelben

 

A Kapama további háromfajta száláslehetőséget is kínál. A Bufalo Campben felállított tíz luxusszállás egyenként 35 négyzetméteres. A bozótos közepén, a fák tövében a lehető legközelebb a vadonélő állatokhoz állnak ezek a nádfedeles vagy sátortetős építmények. Melegben légkondit kapcsolhatunk be, ha olyan időszakban pihenünk itt, amikor hűvösebbek az esték vagy a hajnalok, be is fűthetünk. A sötét fa- és bőrbevonatú bútorok sajátos légkört árasztanak. Mindegyik luxus sátorban találunk fürdőszobát, minibárt, tea-, és kávéfőzőt, konnektorokat. Hangulatos, ahogy környezetükben esténként a fából készült járdákat olajlámpák világítják meg.

 

A Southern Camp: elnevezésű szálláshelyegyüttesben tizenöt, egyenként 45 négyzetméteres ötcsillagos lakosztály, és tíz – közük három családi – luxusvilla is vonzó lehet a szálláskeresőknek. A Kruger Nemzeti Park szívében páratlan élmény, hogy a fürdőszobás hálószobákból a privát teraszunkra léphetünk ki, ahonnan máris megleshető a páratlan vadvilág. 

 

A Kapama ötcsillagos luxustáborai közül a River Lodge a legnagyobb: 33 deluxe és 7 standard szobát kínál. A tábor széles, nyitott terei között valóban elfog az érzés: igen, szinte az afrikai ég alatt alszol, állatseregek és a nemzeti park közvetlen közelében. E szállásokat elsősorban azoknak a fiatal pároknak, baráti társaságok tagjainak ajánlják, akik nyaralásuk idején nemcsak elvonulni szeretnek, hanem kedvelik a közösségi életet is.

A River Lodge-ban emellett a húsz úgynevezett spa és két royal lakosztály is található. Ez utóbbiak egyenként 70 négyzetméteresek, így valóban igényünknek megfelelően választhatunk szállást a Kapama Game Reserve-ben. Bármelyik mellett döntünk is, az biztos, hogy a kiszolgálásban, a változatos ételekben, ízekben, italokban – közöttük a híres dél-afrikai borokban – nem fogunk csalódni. És persze a vadonban élő csodálatos állatokban sem, amelyeket szafaritúráinkon ismerhetünk meg. Igen, többesszámban írjuk, mert ha itt vagyunk, megértjük, hogy egyetlen túra bizony nem elég. Nyaralásunk idején többször is vissza kell térnünk a bozótosba, az állatvilágba, hogy újra és újra átéljük az állatok közelségét, szépségét, természetességét.