A Forrest Gump című film óta már egészen biztosan tudjuk, bármit veszünk is ki abból a bizonyos bonbonosdobozból, minden esetben jó választás lesz. Legyen szögletes, kerek, töltött, töltetlen, tejcsokoládé vagy étcsokoládé. De a kakaóbabnak ezt az egészen tökéletes végeredményét szinte azóta szeretjük, amióta a maják először megkóstolták.
Mert csokoládét enni jó. Ha épp egy romantikus filmen sírunk, megvigasztal, ha a szürke hétköznapokban egy kis napsütésre vágyunk, egészen biztos, hogy csokoládé után nyúlunk. Ha télvíz idején egy kis finom, édes melegségre gondolunk egy simogatóan kellemes kávézóba betérve, a választás akkor is szinte mindig a csokoládé lesz.
A nap első sugaraival együtt érkeznek hazánkba a fesztiválok. Mindenütt lehet enni, inni, s mire őszbe fordul az év, elérkezünk a desszerthez. Az éves édesség fesztiváljához.
A tavalyi sikeres kezdés után a Budai Vár pompáját idén is emelik az édes ízek és illatok szeptember 20-tól 23-ig az Édes Napok Budapest, Édesség – és Csokoládé Fesztiválon.
Chloé Doutre-Roussel csokoládé-szakértő azonos című lebilincselő szakmai könyve után idén a magyar közönség élőben is meghallgathatja a csokoládé ábécéjét. Vagyis mindazt az információáradatot, amelyet mindenkinek tudnia kell, aki alapszinten vagy professzionális magaslatokban szeretne foglalkozni a boldogsághormonok első számú felelősével, a csokoládéval. Hiszen Chloé Dontre-Roussel, a londoni Academy of Chocolate tagjaként, s Anglia legkomolyabb kereskedőházának, a Fortnum and Mason csokoládé-szakértőjeként méltán nevezhető a kényeztető édesség legfőbb képviselőjének.
A szakember előadása mellett Németország képviselői látják vendégül az érdeklődőket, bebizonyítva, hogy a német csokoládé a német tájjal olyan tökéletes párost alkot, amiért érdemes elindulni akár néhány napos kirándulásra is északra, hiszen nem mindennapi élmények várnak az utazóra.
S ha még bírja a vendég édes pillanatokkal, Magyarország kiválóságai várják apró kis faházaikban, melyekhez a színek kavalkádja, az ízek netovábbja és az édes illatok semmihez sem fogható elegye csalogat kicsit és nagyot egyaránt. Minden kóstolható lesz a cukorkától a különböző méretű bonbonokig, a süteménytől a kekszig, a sörtől a teáig, minden, megfűszerezve egy kis csokoládéval.
Ha pedig estére megfáradunk a sok édes falattól, a Savoyai terasz végében és hangulatos nyugati kertjében elegáns lounge és koktélbár várja a betérőket. A gyönyörű panoráma mellett az ételköltemények sokaságára, finom italokra, valamint a soul-, dzsessz- és funkyzene kellemes ritmusaira számíthatunk.
Mindannyian ismerjük Gombóc Artúr véleményét a csokoládéról, miszerint: szereti a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon!
De vajon igaza van-e a kedvelt mesefigurának? Tegyünk egy próbát mi is! Látogassunk ki ezen a hétvégén a Budai Várba, s kóstoljuk meg a csokoládét abban a formában és méretben, ahogyan nekünk a legjobban tetszik. Egészen biztosan megtaláljuk a szívünkhöz legközelebb állót ezen a rendezvényen.