"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Kacsalábon forgó hotelek

Aki megteheti, hogy kiválassza, hol hajtsa álomra a fejét, elképesztő szállodaszobákból válogathat.

Melyik tetszik jobban: ahonnan pezsgőfürdőből nézheted a Mont Blancot, vagy ahol a 18. századi Párizs pompája vár, amit Hugh Hefner álmodott meg, esetleg ahol a világ legnagyobb dómja is látható?

 

 

Szállodában szinte mindenki volt már életében, mint ahogyan az is ismerős lehet, hogy egy szőrös pók, az eldugult vécé vagy a modortalan, hozzá nem értő kiszolgálás ejt foltot a nyaraláson. Az alábbi hotelekben ilyen típusú veszély senkit sem fenyeget, legfeljebb egy kisebb szívroham az árlisták tanulmányozása közben. Mivel újabb és újabb kacsalábon forgó hotelcsodák próbálják meg túlszárnyalni egymást, nehéz megmondani, melyek a legdrágább szobák a világon. Mi azért megpróbáltuk csokorba szedni az idei toplistásokat.

 

Az élbolyban semmi sem drága

 

Az Abu Dhabiban található Emirates Palace-t természetesen sejk-pénztárcára szabták: nem hinném ugyanis, hogy bármely más réteg hajlandó lenne kiadni több mint 222 millió forintot azért, hogy aludjon valahol egy hetet. Még akkor sem, ha mindenütt arany, ezüst és márvány csillan vissza a felületeken, nem beszélve a több mint ezer darab óriási Swarovski-kristálycsillárról. Ami a méreteket illeti, a komplexum 128 konyhával (egy kis kitérő: évi 5 kiló aranyat használnak fel csupán a desszertek díszítésére), 102 lifttel és 1200 alkalmazottal rendelkezik, továbbá másfél kilométeres saját partszakasszal, pihenő- és kalandmedencével, valamint rengeteg különféle sportpályával. Az elnöki lakosztályokat olyan nagyságok próbálták már ki, mint Tony Blair vagy Angela Merkel. Itt áll a világ legnagyobb dómja, amely magasabb a római Szent Péter-bazilikánál, illetve 2010-ben itt állították fel a világ legdrágább karácsonyfáját, két és fél milliárd (!) forintból. Feltételezem, nem a szeretet és a meghittség jegyében.

 

Az arab világot leszámítva a legdrágább szoba a genevai Hotel President Wilsonban található, amely napi 18 millió forintért meglepően puritán, mind kívül, mind belül. Ugyanakkor ki figyel az ablakon belülre, amikor a kilátás a Genfi-tóra és a Mont Blancra nyílik, a nappaliból és a pezsgőfürdőből egyaránt? Bill Clintonnak, Bill Gatesnek, Michael Jacksonnak és Mihail Gorbacsovnak legalábbis tetszett. A golyóálló ajtók és ablakok a legparanoiásabb hírességeket is megnyugtatják, hogy megtarthatják a világ legmenőbb házibuliját is a legfelső emeleti apartmanban. Ott ugyanis 1680 négyzetméteren 12 szoba, Steinway zongora, két és fél méter széles Bang & Olufsen televízió, biliárd- és konferenciaterem, könyvtár és saját lift, illetve fitneszközpont várja a vendégeket.

 

Aki azonban a túldíszítettség és hivalkodás híve, szálljon meg Indiában a borsossági toplistán harmadik The Raj Palace Hotelban, napi tízmillió forintért. Az Ázsiában egyedülálló méretű, 1500 négyzetméteres elnöki részleg egy maharadzsáé volt. Bár ennyi aranyozástól, tükörtől, stukkótól és elefántcsonttól bárki annak érezheti magát egy pillanat alatt. A privát tetőterasz medencéjéből pedig – a rózsaszín városnak is emlegetett – Jaipurban gyönyörködhet az, aki a keleti luxust óhajtja.

 

Akiknek a luxus önmagában snassz

 

 

Nem hagyható ki a sorból az egyik legdrágább, ugyanakkor nem a szolid elegancia jegyében építtetett luxusszálló, a Hugh Hefner Sky Villa Palms Resort sem. A vegasi nyuszibarlang úszómedencéjéből a legpazarabb, neonba burkolt felhőkarcolókra nyílik kilátás, az alján pedig ott virít a hatalmas Playboy-logó. Nem hinném ugyanakkor, hogy bárki a távolabbi kilátást fürkészné, ha néhány centire szilikon kebelcsodák szaladgálnak – rosszabb esetben – könnyen oldható tangabugyikban. Emellett olyan apróságok járulnak hozzá az életérzéshez, mint a sztriptízbár, a pókerasztal, a beltéri vízesés, a forgatható, kör alakú baldachin és az orgiákhoz éppen megfelelő méretű pezsgőfürdő.

 

 

Dubaj egyik leghíresebb építménye a mesterséges szigeten épült, 321 méter magas banán (na jó, hivatalosan vitorla) alakú Burdzs Al Arab. Minden szobája egyedi tervezésű és panorámájú, és komplex irodai berendezést, valamint egy szuperszéles plazmatévét is tartalmaz. Gombnyomásra működik a világítás, a függöny és a légkondicionáló, a 25. emeleten található elnöki lakosztályban pedig jakuzziban fortyogva lehet nézni az Arab-tenger vadabb hullámait. Ezek után már senki sem lepődik meg a Rolls Royce-szon érkező alkalmazottakon, a víz alatt található vendéglőn és a tetőtéri helikopter-leszállópályán.

 

A legpazarabb azonban kétségkívül a párizsi V. György Four Seasons Hotel, amelynek szobáit múzeumba illő, már-már túlzsúfolt igényességgel rendezték be. A 18. és 19. századi festmények és bútorok hatására az ember csak azt várja, mikor kerítik körbe álmában egy piros bársonykötéllel, fotózni tilos felirattal. A tágas márvány fürdőszobában – ahol gőzfürdő, szauna és bejárható öltöző is található – egészen átszellemülhetünk, olyannyira, hogy nem is fogjuk érteni, mit keres ott az ünneprontón modern iPhone-unk.

 

Akinek azonban a luxusfelhozatal egyike sem hangzott eléggé extrémnek, menjen a víz alatti Posseidon hotel üvegházaiba, avagy a skót Shieldhill Castle-be, ahol állítólag egy szürke ruhás hölgy szelleme kísért.

 

 

Sztárok, akik gumiszobának nézték a hotelszobát

 

Attól, hogy valaki híres, és képes kifizetni egy elit lakosztályt, még nem biztos, hogy viselkedni is tud vagy akar benne. Erre a legjobb és leghíresebb példa a Rolling Stones két tagja, Keith Richards és Bobby Keyes, akik 1972-ben nemes egyszerűséggel kihajítottak egy televíziót a Hyatt West Hollywood  Hotel 1015-ös szobájának ablakából. A történet szépségéhez hozzátartozik, hogy ez a szoba a 10. emeleten volt, a turnétársaságot pedig a Led Zeppelin és a The Who alkotta. Az utóbbi banda énekese, Keith Moon utána a saját ablakából is kivágott egy tévét, nyilván a szimmetria és a baráti összetartás jegyében. A velük utazó híres fényképésznek, Robert Franknek hála, az egész huliganista bacchanália megmaradt az utókornak a Cocksuckers Blues című turné-dokumentumfilmben.

A legbizarrabb hoteldekadencia-díj győztese azért mégis Axl Rose, a Guns N' Roses énekese, aki 2006-ban megharapta egy biztonsági őr lábát a stockholmi Berns Hotelben. Állítólag a – természetesen mattrészeg – frontember éppen egy nővel ordítozott a hallban, hogyan merészeli bámulni őt, amikor a biztonsági személyzet közbeavatkozott.

Nem kell rocksztárnak sem lenni ahhoz, hogy a legnevesebb hotelok kitagadjanak. Britney Spears, Paris Hilton, Lindsay Lohan, Mariah Carey, Naomi Campbell és a megboldogult Amy Winehouse – agresszióval, drogokkal és allűrökkel – mind elérték azt a kétes dicsőséget, hogy az intézmények igazgatói egy vastag fekete filccel áthúzzák a nevüket a foglalási listán.