"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Barokk szonáta

Idén télen, a divat azt szeretné, ha tündökölnénk még a korai sötétedés ideje alatt is.

Idén télen, a divat azt szeretné, ha tündökölnénk még a korai sötétedés ideje alatt is. Ehhez előásta a lehető leglátványosabb korszakot, a barokkot, így az már nemcsak a kápolnában kápráztat szárnyas puttóival, hanem az utcára is kirepült. A szobrászatból és az építészetből ismert bonyolult stílusjegyeket több divatház is átültette a 2012 év téli viseletébe.

 

 

De ne gondoljuk, hogy a divatban bármi is véletlenül történik. Amikor már alig látunk ki a gazdasági krízisből és a megszorításokból, a zimankóból és a sötét reggelekből, akkor legalább az öltözetünk legyen valóságos illúzió. Amolyan olaszosan. Mindehhez még csak firenzei palotába sem kell költöznünk. Ha így szeretnénk megjelenni, elég, ha óvatosan és mértékkel adagoljuk a látványos elemek mozgékony játékosságát. Valahogy így.

 

 

Az anyag luxusa

 

A barokk alapköve a ruházatban az, ami az építészetben a márvány. Először Dolce&Gabbana sziluettjein tűntek fel az átlátszó fekete tüllre varrt tömör velúr virágminták, amit aranyozott csigavonalak díszítettek. A velúr lehet habosított, steppelt vagy szakadt, Michelangelo nem fog ránk megharagudni ezért. Hordhatjuk feketében vagy a drágakövek színeiben, egy szűk nadrággal inkább, mint szoknyához. Úgyis hideg van. Farmerünket is díszítheti a velúr, amennyiben mindkét anyag tónusa hasonló. Az igazán félénkek pedig egy velúr cipőben is kiélhetik a tendencia iránti vágyukat, amennyiben száraz az időjárás. A tavaly óta ismerős királyi papucscipőt öltsük fel hozzá. A rubin színében pompázó, arannyal hímzett az igazán ide való darab. Persze ebben az esetben nem árt egy jó meleg termoharisnyát felkutatnunk.

 

Motívumjáték

 

 

A barokk stílus fényjátékhatását a motívumok és színek rafinált összeillesztésével érhetjük el. Hiába, nem eshet ránk mindig úgy a fény, mint egy barokk oltárra. Aki ragaszkodik a már állandó elemmé váló leopárdmintához, az egy élénk őszi színnel és egy kis csipkével könnyedén „barokkosíthatja”. Aki pedig az egyszerűségre szavaz, az tökéletesen párosíthatja letisztult farmerét a gobelinre emlékeztető anyaggal, ha ezt a bizonyos fali szőnyeget blézerként viseli vagy táskáként hordja. Itt-ott egy fényesebb, de mégsem egyenletesen sima bőrből készült darab is megteszi. Az ilyen fémesen csillogó holmiknál ez a használtságra hajazó patina kicsit tompítja a pompát, így akár trencskóként is adagolható. A brokátot se vigyük túlzásba, azaz ne hordjuk kiskosztümben, elég, ha például egy sálon idézzük fel a Sixtusi kápolna szellemét. A barokk sejtelmességét és misztikáját pedig egy filckalappal hozhatjuk elő, amelynek karimája a hullámvonalak bravúrosságára emlékeztet.

 

Tündököljünk angyalian

 

A tükör szerepe az építészetben az illúziókeltés, ugyanezt rajtunk az ékszer fogja elérni. A hatalmas bizsuk ismét a segítségünkre sietnek. A barokk gyöngy nagyobb, mint gömbölyű, klasszikus társa, csepp formájával jól illik az összképbe. De ha nincs ilyen az ékszeres dobozunkban, akkor választhatunk impozáns, nagy fülbevalókat, miként választották annakidején Velencében az üvegcsillárokat. Ha jobban szeretjük a visszafogottságot, akkor sem kell elkeseredni, mert egy nagyobb méretű befoglalt követ egy velúrszalagon szorosan a nyakunk köré tekerve tökéletes barokk formát hozhatunk. Egyszerű fehér, mélyen kigombolt férfiinggel párosíthatjuk kiegészítőinket hétköznapra, esti programhoz pedig szintúgy fehér, de selyemhatású blúzt húzzunk fel.

 

A teljes cikk a La femme 2012. téli számában olvasható.