"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Szükség van a segítségre!

A segélyszervezetek munkatársai megkezdték a munkálatokat az árvíz sújtotta területeken.

Egyre több segélyszervezet, adományvonalat működtető vállalat küld e-mailt partnereinek, miszerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma kérésének megfelelően segélyvonalukat csak 2013. június 7-e éjfélig üzemeltetik. Ezt követően a kormány a Nemzeti Összefogás Vonalára várja az árvízkárosultak javára szóló adományokat. Azaz éjféltől megszűnik a karitatív szervezetek egyéni adománygyűjtő vonala és szombattól közös adományvonalon, a nemzeti összefogás 1357-es vonalán gyűjtik a felajánlásokat az árvízi rászorultak megsegítésére. Ezen a vonalon 250 forintot lehet adományozni hívásonként és SMS-enként a csatlakozott humanitárius szervezetek támogatására, valamint a későbbi felújításokra.

 

A megáradt Mosoni-Duna Győrben 2013. június 6-án este.

 

 

Ettől függetlenül a különböző humanitárius szervezetek továbbra is aktívan részt vesznek a segítségnyújtásban. A Katolikus Karitász érintett egyházmegyei szervezetei állandó készültségben várják a riasztást. A szervezet országos központjának katasztrófakülönítménye és önkéntesei szükség esetén azonnal a megadott helyszínre indulnak, hogy segítsék a védekezési és mentési munkálatokat. A karitász folyamatosan várja az önkéntesek jelentkezését, akik részt tudnak venni a védekezésben.
A segélyszervezet ivóvizet szállít a legkritikusabban érintett területekre és lapátokkal, gumicsizmákkal, illetve egyéb szükséges eszközökkel segíti a védekezési munkálatokat. Raktáraiban több száz matrac, katonai ágy és ágynemű áll készenlétben, hogy a kitelepítések esetén segíteni tudjanak a családok elszállásolásában.

 

A Lánchíd pesti hídfőjénél 2013. június 5-én. A fővárosban a korábban várt 875 centiméterrel szemben 885 centiméteren tetőzhet a Duna vízszintje.

 

A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei a fővárosban, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében az árvíz elleni védekezésben, a védekezésben résztvevők ellátásában, az esetlegesen kialakítandó befogadóhelyek kezelésében, üzemeltetésében és az érintett lakosság pszichoszociális ellátásában nyújt segítséget. Készenlétbe helyezték a rendelkezésére álló speciális árvízi mentőhajókat is, melyek szükség esetén rövid időn belül bevethetők.
A humanitárius szervezet várja jó fizikumú, segítőkész önkéntesek jelentkezését. Pénzadományokat belföldi átutalás esetén a 11784009-20202936-00000000 számlaszámra küldhetnek a segíteni szándékozók, a közlemény rovatban tüntessék fel: Katasztrófa.

A Református Szeretetszolgálat munkatársai és önkéntesek jelenleg a Margitszigeten tevékenykednek, és homokzsákokat pakolnak. Emellett feltöltötték a segélyraktárakat, hogy tartós és azonnal fogyasztható ételekkel segíthessék a rászorulókat, kitelepítés esetén pedig matracokkal és plédekkel is támogatják a bajba jutottakat. Hétfőig önkéntesek jelentkezését várják a vad.lilla@jobbadni.hu címre.

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a tahitótfalui Benefícium Idősek Otthon, illetve a sződligeti Viktor Speciális Otthon lakóinak költöztetésében és ellátásában segédkeznek, emellett több járművel, a tavaszi belvizekben már bizonyított szivattyúkkal, a kitelepítettek ellátásához szükséges élelmiszerekkel és higiéniás készletekkel alakítják ki bázisukat az érintett helyszíneken.
Az önkéntesek jelentkezését az onkentes@segelyszervezet.hu címen várják; az adományokat online a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve a 11705008-20464565-ös számlaszámra az „árvíz” megjegyzéssel lehet eljuttatni, csekket a 06 (1) 205 39 55-ös telefonszámon lehet kérni.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik, önkéntesei forró teát, kávét, szendvicseket, élelmiszert visznek a helyszínre, de gondoskodnak esőkabátról, takarókról és gyógyszerekről is. Készenlétbe helyezték a mentőszolgálatot is, így szükség esetén egészségügyi biztosítási feladatokban is közreműködhetnek.
A teajárat kedden Dunaszentpálon állt szolgálatba, innen járja sorra a védelmi vonalakat. Hasonló feladatra készül a szolgálat Győr, Komárom és Esztergom térségében is. A karitatív szervezet az arviz@maltai.hu e-mail címen fogadja az önkéntesek jelentkezését.

A Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési csoportja rendkívüli árvízvédelmi megbeszélésén döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal járul hozzá az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz. A segélyszervezet Rescue24 speciális mentőcsapata eszközeit és akár egy helikoptert is be tud vetni az árvíz elleni védekezésben. Jelentkezni az onkentes@baptistasegely.hu e-mail címen vagy a 20/324-7351-es telefonszámon lehet.

 

A segélyszervezetek folyamatosan kapcsolatban vannak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és a helyi védelmi bizottságokkal, így az aktuális igények szerint mozgósítják erőforrásaikat. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács a karitatív szervezetekkel közösen dönti el, milyen módon és hova jussanak el az árvízi védekezéshez felajánlott adományok.  A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósága közleménye szerint: az árvízvédelmi munkálatokhoz önkéntes közreműködésre az alábbi két telefonszámon lehet jelentkezni: 06-20-250-3891, 06-20-250-3492. Ingyenesen hívható zöldszám: 06-80-200-067. Az árvízi védekezéshez felajánlott pénzadományokat a 11711711-22222222-es számlaszámra lehet küldeni.

 

A kép és szöveg forrása: MTI