"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Apropó, két darab egy este

A Tünet Együttes egy régen várt szólóval és élettöredékekkel nyitja az évadát a MU Színházban.

A Tünet Együttes 10 éves. A társulat vezetője 44. Ebből az alkalomból született az a két darab, amelyet 2013. szeptember 16-17-én tekinthetünk meg a MU Színházban. Könnyed szórakozásra ne számítsunk, inkább az idő múlása, a számvetés uralja majd a színpadot.

 

 

Ez mind én leszek egykor

 

Szabó Réka a számos külföldi fesztivált megjárt A lila hangyász (1999) és a Lomtalanítás (2006) című szólókat követően harmadik alkalommal jelentkezik régen várt egyszemélyes produkcióval, személyes leltárral, amelyben „mesésen” mutatja be egy 44 éves nő, anya, művész életének számvetését.

Ugye mindenkinek ismerős? „Kedves akarok lenni. És szeretném, ha eljönnétek. Jó volna, ha kíváncsi lennék rátok. Ha tudnék figyelni. Nincsenek fontos dolgaim. Tiszta a fejem, nem zúg a fülem. Nincs késő. Nem sietek sehova. Körül tudok nézni. Könnyű vagyok és laza. Puha és erős. Ahogy beszívom a levegőt, hosszú és keskeny leszek. Nem kiabálok. Nem basz föl az ideg. Jól alszom. Nem fáj semmim. Nem viszem haza a laptopomat. Van kedvem szeretkezni. Gyalog járok. Meg tudom csinálni.”

 

 

Nem emlékszem, hogy így neveltek volna 

 

A darab szüzséje egyszerű: kis emberi statisztikák, szubjektív leltár, élettöredékek 7 évestől 77 éves korig.

A BBC 7 Up című dokumentumfilm-sorozatában egy hét éves gyermekekből álló csoport sorsa követhető nyomon. A „gyermekek” jelenleg már 56 évesek. Az időt töredékesen dokumentáló, hét évente ismétlődő bepillantás révén teljesen egyedi, ugyanakkor sokban hasonló életutak bontakoznak ki.

Ez volt a kiindulópontja annak a workshopnak, amelyet Ardai Petra, a holland Space Színház alapító tagja tartott 2012 őszén a Tünet Együttes számára. Valós és fiktív emlékeiket gyűjtötték össze egészen az elképzelt 77 éves korig. Az ebből született darab költői, szívszorító, humoros, egyszerre személyes és mindenkire jellemző.

„Őszinte, hiteles és sallangmentes, akár egy romlatlan gyerekarc, amibe ha belenézünk, magunkról is többet tudhatunk meg. A szövegek, a színpadi létezés olyan egyszerű és könnyed, mintha nem is színházban lennénk, hanem egy baráti társaságban, úgy éjfél után, amikor hirtelen mindenkinek őszinteségi rohama támad. (…) Semmi megjátszás, semmi disszonancia, semmi fals hang. Jó hallgatni és jó nézni, ahogy a tünetesek tudnak és mernek önmaguk lenni.” (Králl Csaba, Élet és Irodalom)

 

Az előadások 2013. szeptember 16-17-én láthatók a MU Színházban. Folytatásként a 2013-14-es évadban a Space Színház és a Tünet Együttes tovább kísérletezik az egyén és a közösség kapcsolatának feltérképezésével, Közhely című előadásukat 2013. november 29-30-án mutatják be a Trafó Kortárs Művészetek Házában.