"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Fegyvertény ráncokkal szemben

A hialuronsav a ráncfeltöltő kezeléseknél és a tápláló bőrápoló krémeknél alkalmazott öregedésgátló hatóanyag.

Tíz évvel ezelőtt a „hialuronsav” kifejezés ismeretlen volt a legtöbb fogyasztó számára. Csak néhány, ízületi gyulladástól szenvedő beteg volt tisztában azzal, mire képes ez az anyag. A viszkózus hialuronsav az ízületekben lévő szinoviális folyadék természetes alkotóeleme, ez az, amiből túl kevés van az ízületi gyulladástól szenvedő betegeknél.

És mi a helyzet manapság? Ez a fogalom ma már az összes magazinban megjelenik az öregedés elleni harccal kapcsolatosan. Ez az átlátszó anyag – a görög „hyalos” szó „üveget” jelent – továbbra is ámulatba ejti a fogyasztókat és az orvosokat. A Monte Carlóban (Monaco) rendezett idei Anti-Aging kereskedelmi vásáron a bőrgyógyászok és a plasztikai sebészek bemutatták, hogy a hialuronsav miként helyettesítheti a különféle orrplasztikai beavatkozásokat. Beinjekciózásával például javítható az orr fitossága, megemelhető a lapos orr, és elrejthetők a nemkívánatos részek.A test saját természetes víztartaléka

 

A hialuronsav rendkívül jó vízmegtartó képessége a legfőbb oka elképesztő sikerének. Szivacs módjára szívja magába a nedvességet, és képes saját súlya több ezerszeresének megfelelő vizet megkötni. Természetes módon megtalálható minden olyan testrészünkben, ahol fontos a nedvesség megkötése, így például a szem üvegtestében, a kötőszövetekben és a szinoviális folyadékban, ahol ez az anyag biztosítja, hogy ízületeink megfelelően mozgathatók legyenek.

A hialuronsavnak gyulladásgátló hatása is van, befolyásolja sejtjeink nedvesség áteresztő képességét, és a gyógyulást is elősegíti. Mindazonáltal a kor előrehaladtával a test hialuronsav-termelő képessége veszít hatékonyságából. Nagyjából 30 éves kortól hialuronsavszintünk folyamatosan csökken, és a 60 felettiek a serdülők hialuronsavszintjének mindössze tíz százalékával rendelkeznek.


A bőrgyógyászatban és a kozmetikában

 

Az orvosok körülbelül húsz éve használják a hialuronsavat. Először az artrózis által károsodott ízületek kezelésében kezdték alkalmazni. Kezdetben a termékek kakastaréjból (amelyben ebből az anyagból természetes módon sok található) nyert hialuronsavat tartalmaztak. Manapság a krémekben és ráncfeltöltőkben található hialuronsav minden esetben mikrobiológiai erjesztés során keletkező biopolimer. Attól függően, hogy a hialuronsav cukormolekulái miként alkotnak láncot egymással, a hialuronsav nagyon sokféle halmazállapotban fordul elő, kezdve a porállagútól, a folyadékon keresztül egészen a gélszerű megjelenésig.

A hialuronsav már rég felváltotta a hagyományos ráncfeltöltő anyagokat, például a kollagént. A plasztikai sebészetben a hialuronsav jelenleg az egyik leggyakrabban használt ráncfeltöltő és térfogatnövelő anyag, amelyet az arcon vagy az ajkak körül használnak. A hialuronsav vízmegkötő és duzzasztó hatása nagyon sok öregedésgátló krémben is csökkenti a ráncok mélységét, valamint hidratálja a bőrt.


Fokozható a hatás

 

Az orvostudomány nagyon sokféle hialuronsav-változatot használ az öregedés elleni harcban. A különféle változatok viszkozitása és keresztkötésének foka eltérő lehet az arc és a bőrréteg azon területétől függően, ahova a ráncfeltöltő hatóanyagot beinjekciózzák. A száj sarkából az orrunkig húzódó mély ránc ellen használt készítményeken kívül ultrafinomságú termékek is rendelkezésre állnak az ajkak körül megjelenő ráncokhoz. Ezeket közvetlenül a bőr felszíne alá fecskendezik.

 

 

 

Az erős keresztkötésű hialuronsavat például az arcizmok alá juttatják be.

A hialuronsavas ráncfeltöltő kezelések hatása nem tart örökké. A bőr hialuronidázoknak nevezett saját enzimei fokozatosan lebontják a ráncfeltöltő anyagokat. Attól függően, hogy milyen fokú a felhasznált hialuronsav keresztkötése, és milyen mélyre fecskendezik be, ez a folyamat hat-tizenkét hónapig tart. A hamburgi Dermatologikum közreműködésével végzett klinikai vizsgálata megerősítette, hogy a hialuronsavas ráncfeltöltő termékek napi kétszeri alkalmazás mellett szemmel láthatóan javítanak a hialuronsavas ráncfeltöltő kezelések pozitív hatásán, valamint szemmel láthatóan is szebbé és hidratálttá teszik a bőrt. „A kutatók klinikai körülmények között is igazolták, hogy az arcápolók aktív hatóanyagai további előnyökkel szolgálnak a ráncfeltöltő kezeléseket követően – mondta Stefanie Conzelmann, a cég termékfejlesztési vezetője. – A fogyasztók számára jelentkező előny egyértelmű: a bőrgyógyászok által végzett ráncfeltöltő kezelések és a kiegészítő bőrápoló termékek otthoni alkalmazásának kombinációja nemcsak fokozza a kezelések hatását, de a páciensek elégedettségét is növeli. Ez a bőrgyógyászok számára is előnyt jelent, hiszen a vizsgálat lehetővé teszi bőrgyógyász partnereink számára, hogy összetett kezeléseket kínáljanak. Most már olyan bőrbarát ápoló termékeket is javasolhatnak, amelyekkel tovább lehet fokozni a ráncfeltöltő kezelések hatását.”