A régi mondás szerint a megfázás az a megbetegedés, amely gyógyszerrel egy hét, anélkül hét nap alatt múlik el. A betegség lefolyásának megvan a maga időtartama, ha ezt nem vesszük figyelembe, a baj góccá válhat, amely ott lapul a szervezetünkben, és bármikor újra kitörhet.
A megelőzés egyik kulcsa, hogy télen ne fogyókúrázzunk! A hideg időszak amúgy sem a böjtölés ideális időpontja, az alacsony kalóriatartalmú étrend pedig legyengíti az immunrendszert. Erősíti viszont védekezőképességünket, ha eleget alszunk, és sokat iszunk; ez utóbbi segít megszabadulni a méreganyagoktól. A megfelelő diéta és a sok folyadék meggyorsítja a felépülés folyamatát. Igyunk sok gyógyteát (ne hidegen, inkább szobahőmérsékleten), cukor helyett mézzel ízesítve. Ha lázasak vagyunk, igyunk a szokottnál is többet, nehogy kiszáradjunk, ezenkívül a sok folyadék a salakanyagokat is kimossa a szervezetből. Régóta ismert és jól bevált gyógynövény a téli megbetegedések elleni küzdelemben a bodza. A bodzabogyó magas A- és C-vitamin-, illetve vastartalmának köszönheti jótékony hatását. A bodzavirágból főzött tea kiváló izzasztó, láz- és fájdalomcsillapító.
A C-vitaminról Linus Pauling professzor óta tudjuk, hogy általános „csodafegyver” a fertőzések elleni harcban. Ha közelíteni érezzük a náthát, akár napi 1000-2000 mg-ot is bevehetünk belőle. Különösen hatásos a C-vitamin cinkkel társítva. Igazán jó eredményeket akkor érünk el, ha a megfázás első jeleinek felbukkanásakor azonnal szedni kezdjük a C-vitamin-cink kombinációt. Naponta akár négy tablettát is elrágcsálhatunk belőle, és kellemetlen tüneteink a szokottnál sokkal gyorsabban eltűnnek. A vitaminpótlás mellett ne feledkezzünk meg a vitaminok legjobb természetes forrásairól, a zöldségekről és gyümölcsökről! Napi két pohár frissen préselt gyümölcslé valóságos vitaminbombának számít. Ez annak köszönhető, hogy a gyümölcsben található anyagok (a vitaminokon kívül különféle növényi hatóanyagok, például antioxidáns tulajdonságú bioflavonoidok) kölcsönösen erősítik egymás hatását. A téli időszak egyik fontos immunerősítő szere az echinacea, más néven bíbor kasvirág. Szedhetjük kapszulaként, vagy cseppek formájában, vízhez keverve.
A hagyományos kínai felfogás szerint a hideg és a köd káros hatásait melegítő tulajdonságú ételekkel ellensúlyozhatjuk. Ide tartozik például a csirke, a bárány, a garnélarák, a tök és mindenféle csípős fűszerrel készült étel. Nemcsak finom, hanem egészséges is a sült tök: könnyen emészthető, magas béta-karotin tartalma pedig erősíti az immunrendszert. A pirított tökmag hasznos kiegészítője lehet leveseknek, sülteknek, mert gazdag C-vitaminban és ásványi anyagokban, főként vasban és cinkben. Ha éppen erőt vett rajtunk a nátha, mondjunk le a tejről és a tejtermékekről. Ezek ugyanis nemcsak a nyáktermelődést fokozzák, hanem esetlegesen meglévő allergiás tüneteink kitörését is elősegítik. Amit az emberek valamikor maguktól is tudtak, mára tudományosan is bebizonyosodott: a fokhagyma és a vöröshagyma a legjobb természetes baktériumölő szerek közé tartozik. Hasonló tulajdonsággal dicsekedhet még néhány további fűszer, illetve gyümölcs és zöldség is, ezért érdemes őket gyakran szerepeltetni az étlapunkon. Kiváló a kórokozók elleni küzdelemben a kakukkfű, a fahéj, a kömény, a piros paprika, a chilipaprika, a gyömbér, a zellermag és a citromlé.
A makacs köhögés jól bevált gyógyszere a fokhagyma és a méz keveréke. Aprítsuk fel négy nagy gerezd fokhagymát, tegyük egy kislábasba, öntsünk rá annyi mézet, hogy éppen elfedje. Tegyük a kislábast egy nagyobba, amelyben víz forr, és főzzük a vízfürdőben egy órán át. Adjuk a keverékhez két citrom levét, keverjük össze, és ha kihűlt, tegyük be a hűtőbe. A mézes keveréket kanalanként vegyük be, hagyjuk lassan lecsurogni a torkunkon. Csöpögő orrunkat eukaliptusszal orvosoljuk! Öntsünk egy kávéskanálnyi eukaliptuszolajat egy tál forró vízbe, és fölé hajolva lélegezzük be az illatos gőzt. Hatására kitisztulnak a légutak, és kiürül a felszaporodott nyák. Az illóolajat a fürdővizünkbe is tehetjük, vagy egy nedves törülközőre is csöpögtethetjük, amelyet a zuhanytálcába teszünk, amíg zuhanyozunk.
Felépülésünkhöz és egészségünk megőrzéséhez nem nélkülözhetjük a következő anyagokat: A-vitamin (serkenti az immunrendszer működését), béta-karotin (az előbbi előanyaga), E-vitamin (harcol a szabad gyökök ellen), C-vitamin (a nátha nagy ellenfele), B-vitaminok (javítják az immunfunkciót), szelén (fokozza az antitestek képződését), cink (erősíti védekezőképességünket).