"A La femme a döntéshozó, értelmiségi, véleményformáló nők magazinja. A La femme nekik és róluk szól. La femme magazin, la femme, lafemme.hu, lafemme"
« vissza nyomtatás

Lucian Freud Bécsben

A bécsi Kunsthistorisches Museumban Lucian Freud szokványosnak nem mondható művei várják a látogatókat.

A Kunsthistorisches Museumban látható kiállítást, amely a művész teljes, 70 évet átölelő alkotó korszakából mutat be műveket, Lucian Freud 2011-ben bekövetkezett halála előtt néhány hónappal a művésszel szoros együttműködésben tervezték meg. Lucian Freud, a jelenkor egyik legjelentősebb festőművésze, a híres bécsi pszichoanalitikus Sigmund Freud egyik unokája volt.

 

 

A tárlat első ízben állítja egymás mellé mindazon képeket, amelyeket Lucian Freud saját legfontosabb alkotásaiként tartott számon, és amelyeket maga választott ki. A Bécsben bemutatott képek között megcsodálhatunk néhányat leghíresebb festményei közül: Freud családtagjait ábrázoló portrékat, II Erzsébet brit királynő arcképét, vagy más művészekét, például Francis Baconét, önarcképeket, de láthatunk tájképeket és csendéleteket is. A kiállított festmények olyan jelentős múzeumok kölcsönadományai, mint például a londoni Tate Modern, a new-yorki Metropolitan Museum of Art, a chicagói Art Institute, a Washington D.C.-beli Hirshhorn Museum, valamint a madridi Museo Thyssen-Bornemisza.

 

A KHM-ben bemutatott tárlattal egy időben a Sigmund Freud Múzeum olyan fényképekből szervez kiállítást, amelyeket David Dawson készített Lucian Freud műtermében. A fényképek dokumentálják Freud műveinek alkotási körülményeit, és bensőséges, személyes rátekintést biztosítanak a XX. század egyik legjelentősebb művészére.

 

Lucian Freud

Kunsthistorisches Museum
2013.10.08.-2014.01.06.
Kedd-vasárnap 10-18 óra között, csütörtök és péntek 10-22 óra között