Ha a borkedvelők egyik kedvenc kifejezését, a terroir szót halljuk, akkor legtöbben automatikusan arra gondolunk, valami különlegesség kerül majd a poharakba, legyen az egy tokaji furmint vagy egy szekszárdi kékfrankos. Nincs ez másként a kávék világában sem. Ezek ugyanis olyan értékes kávék, amelyek kitűnnek különleges ízvilágukkal, és feldolgozásuknak minden részfolyamatát a szerint végzik el, hogy egyedi karakterük leginkább érvényesülni tudjon.
Az Omnia Reserve single origin szemes kávécsalád közös pontja a csúcsminőség és a gondosan kiválasztott termőhely. Ráadásul bevásárlás közben kényelmesen, a szupermarket polcairól is beszerezhetjük. A négy kávé eltérő, jellegzetes illat- és ízjegyeket mutat, ezért érdemes minden változatát megismerni. És mielőtt azt gondolnánk, hogy a termőhely sajátosságait, a kávék finom karakterét csak a szakértők képesek megkülönböztetni, inkább tegyünk egy próbát, és lazuljunk el a finom aromákra koncentrálva:
- A finoman citrusos, enyhén tejcsokoládés Volcanic Valley a guatemalai Acatenango-völgyből származik, ahol számos családi gazdaság műveli a vulkáni-homokos talajú területeket.
- A fűszeres és tartalmas, széllel szárított indiai Monsoon Malabart a dél-nyugat indiai partvidék fehéres színű, izgalmas aromákat mutató kávéjaként jegyezik a szakértők.
- A gazdag, diós utóízbe hajló Huila Colombia kávé különlegessége, hogy az Andok lejtőin a sok csapadéknak köszönhetően egész évben világelső minőségben szüretelhetik.
- A könnyed és gyümölcsös, késői szüretelésű Brazil Estate kávét a Santa Helena és Sao Vincente farmokról szerzik be, egyedi karakterét a sok napsütés és folyamatos öntözés adja meg.
A single origin kávék minőségéről már a kávébabok is sokat elárulnak: az ép, egészséges szemek a kézi szüretelés és a gondos feldolgozás eredményei, színük pedig a közepes pörkölésnek köszönhetően középbarna, mivel ez hangsúlyozza leginkább egyediségüket.
Főzés előtt lehetőleg frissen őröljük a szemes kávét, de ha erre nincs lehetőségünk, zárjuk vissza gondosan a csomagolást. A lefőzést követően azonnal kóstoljunk, mert italunk csak az első egy percben nyújt teljes ízélményt.
Mielőtt cukorral vagy tejjel ízesítenénk, érdemes legalább egy aprót kortyolni a szemes kávéból főzött eszpresszóba vagy filteres kávéba, hogy felfedezhessük egyediségét.
Először az illatot vizsgáljuk meg, majd kóstoláskor nyugodtan szörcsögjünk, vagyis levegő beszívásával együtt kortyoljunk a kávéba – így az orrba is jut az aromákból és teljesebben érzékelhetjük azokat, valamint ezzel le is hűtjük a kávét, ami szintén megkönnyíti a kóstolást.
Ahogy a boroknál, a kávéknál is érdemes külön megvizsgálnunk, mennyire érezzük savasnak, testesnek a kávét, vagy mennyire hosszan érezhető az utóíze. Ezek mind fontos iránytűink lehetnek a single origin kávék felfedezésekor.