"Dr.Tóth-Vajna Gergely, az 50 tehetséges magyar fiatal program korábbi díjazottja szerint a tehetség nem korlátozódik egyetlen területre."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Váltott szerepekben

Dr.Tóth-Vajna Gergely, az 50 tehetséges magyar fiatal program korábbi díjazottja szerint a tehetség nem korlátozódik egyetlen területre.

Egyszerre gyermekgyógyász és muzsikus. Olyan párhuzamos vonalak ezek, amelyek nem a végtelenben találkoznak, hanem már az ő életében. Így mutattuk be dr. Tóth-Vajna Gergelyt már egy éve is.


Miközben számos biológiaversenyen állt helyt jó eredménnyel, mellette orgona tagozaton zeneművészeti szakközépiskolát végzett. A Semmelweis Egyetem egyik legtehetségesebb diákja volt, bekerült a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Programba. Aktívan kivette részét a diákköri munkából, ugyanakkor kiemelkedő kulturális tevékenységet folytatott, hasonlóan ikertestvéréhez. A barokk zene ugyanis őt is magával ragadta, de őt a hangszer mellett erősen vonzza a vezénylés és a muzsika kommunikációja. A koncerteket szívesen köti össze az ismeretterjesztéssel: gyakran mond pár szót a zenéről, a stílusról, a korról, amelyben születtek. Természetesen a testvére zenekarával lép fel ő is.

 

 „Én szeretem a rendszert látni – mondja magáról Gergely. – A karmesternek a zenekar előtt állva át kell látnia az egészet, ennyiben sok hasonlóság fedezhető fel benne az orvoslással: az orvosnak is a szervezet egészének a működését kell átlátnia, amikor gyógyít.” Gergelynek tehát rendszerszerűbb a gondolkodása, mint ikertestvérének, Zsombornak, nála azonban a zene és az orvoslás szinkronban működik. Olyannyira, hogy bár rezidens az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán, az egyetemi szakdolgozatában is a zene foglalkoztatta az orvoslás látószögéből nézve: híres zeneszerzők pszichiátriai betegségeit, a bipoláris depresszió és a kreativitás kapcsolatát elemezte.

 

Ám hogy Tóth-Vajna Gergely számára erősebb a hangsúly az orvosláson, azt a tervei is egyértelműen bizonyítják: az egyetemi oktatógárdában számítanak rá, ezért a szakvizsgák mellett szeretne vendégkutatóként vagy megfigyelő orvosként külföldi egyetemeken ismereteket szerezni, s a PhD fokozat elérése is céljai közt szerepel. De a rendszerben gondolkodás mindenekfelett áll nála: ez vonzotta őt Az 50 tehetséges magyar fiatal programba is. „A mentorom, Fekete professzor megnyitotta előttem az orvosi pálya lehetőségeit, felajánlotta, hogy ha a gyermekgyógyász szakvizsga után kutatni akarok, forduljak hozzá. Ő genetikus, ezen a területen biztatott továbblépésre…” Ennek az iránynak kedveznek Gergely publikációi is: két önálló fejezetet jegyzett egy gyermekgyógyászati szakkönyvben, s több más cikke is született.

 

De mindemellett a zenei pályát is ambicionálja. Ikertestvére, Zsombor mentorának tanácsai alapján zenei téren 180 fokos fordulatot vettek. Lőrinczy György zenei producer javaslatát követve megújították a zenekarukat: Harmonia Caelestis néven működik új barokk zenekaruk (a névválasztás egyszerre utalás tőlük Esterházy Pálra, a barokk muzsikusra-szerzőre és az író Péterre), amelybe vendégzenészeket hívnak meg. Fél év alatt nyolc koncertjük volt, s számos meghívást kaptak külföldre is. „A producer tanácsai szerint nagyobb súlyt fektetünk a marketingre. Április óta működik a honlapunk, professzionálisabb a koncertszervezésünk.”

La femme La femme cikke 2016. november
címkék:
Karrier
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.