"Lám István ma egy sikeres cég ügyvezető igazgatója. Szerinte az 50 tehetséges magyar fiatal program sokat segített számára céljai elérésében. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Titkosításban piacvezető

Lám István ma egy sikeres cég ügyvezető igazgatója. Szerinte az 50 tehetséges magyar fiatal program sokat segített számára céljai elérésében.

A BME-n szerzett kitüntetéses mérnök-informatikus BSc diplomát Lám István, amikor három éve találkoztunk vele Az 50 tehetséges magyar fiatal programjában, ugyanezen a szakon volt MSc hallgató. Szerinte a programban a résztvevők számára a legtöbbet a mentorálás nyújtotta. „A mentorok személye mindig fontos volt a pályámon – mondja –, fontosnak tartom, hogy a fiatalok valódi életutakkal és tapasztalatokkal találkozzanak, amelyek az elért eredményeken túl a különböző kihívásokról és veszélyekről is szólnak. Az 50 tehetséges magyar fiatal program idején a találkozások alatt több olyan ötletet kaptam mentoromtól, dr. Ránky Katalintól, aminek köszönhetően kínos buktatókat tudtam elkerülni. Főként üzleti kérdésekről esett szó, ami nekem nagyon hasznos volt, hiszen akkoriban kellett meghoznom a cég alapításával és beindításával kapcsolatos döntéseket. Katalin számos személyre szabott tanácsot adott, és sokat mesélt saját üzleti tapasztalatairól, élményeiről is.”

 

 

István új kutatási projektbe kezdett 2009 végén: az elosztott fájlrendszerek kriptográfiai jogosultságkezelésével foglalkozott. A témában két hallgatótársával először első díjas TDK-t írtak, majd szabadalmaztatták eredményeiket, 2011-ben nemzeti, 2012-ben már nemzetközi kiterjesztéssel.

 

A kriptográfia, vagyis a titkosítás, amivel cégük, a Tresorit most is foglalkozik, az a matematikai garancia, amellyel a vállalkozási, így a banki, a közigazgatási, a katonai titkok megőrizhetők, mert csak az tudja dekódolni az információt, akinek kulcsa van hozzá. „Még diákként törtük a fejünket egy olyan fájlcserélőn, amit csak az lát, akinek jogosultsága van. Vagyis az adatok biztonságba helyezése volt a cél, amit fejlesztve a felhőalapú szolgáltatást céloztuk meg.” Kriptográfiai fejlesztéseik szabadalmaztatását egy ideig saját zsebből finanszírozták, de hamar belátták, hogy így nem megy. Akkor kezdtek befektetőket keresni. Tíz nemzetközi cég állt össze, megfinanszírozták a további fejlesztést is. „Egy kis diákcsapat 380 millió forint befektetést kapott” – közölte három éve egyszerűen. Nem akartak kevesebbet, mint piacvezetők lenni a titkosítási piacon… „Láttuk a piaci rést ebben, de azt is tudtuk, hogy rövid az időnk” – idézi fel.

 

„2013-ban, az első La femme 50 tehetséges magyar fiatal program indulásakor a Tresorit egy induló cég volt, akkor tettük elérhetővé a titkosított fájlmegosztó szolgáltatásunk első teljes verzióját, és nem sokkal később megkaptuk a második befektetésünket is. Az eltelt három év a fejlődésről és a növekedésről szólt számomra és a cég számára is.” Ma a Tresorit több mint 50 embert foglalkoztat, és Észak-Amerikától Európáig több tízezer egyéni és vállalati felhasználójuk van.

 

A másik két alapítóval együtt három éve még egyetemre is jártak, de mára mindannyian megszerezték a diplomájukat. A csapat még így is nagyon fiatal, az átlagéletkor 27 év. Lám István így tekint vissza: „A legfontosabb változás a szakmai életemben, hogy három évvel ezelőtt még napi szinten részt vettem a kódolásban és a termékfejlesztésében, ma viszont sokkal inkább a cég irányításával kapcsolatos ügyeket intézem és a hosszú távú stratégián, új irányok kidolgozásán dolgozom.”

 

A céljuk az, hogy a titkosítás segítségével biztonságosabbá tegyék a fájlkezelést és -megosztást, ezáltal pedig az emberek munkáját. Szeretnék ezt minél szélesebb kör számára elérhetővé tenni: „Olyan izgalmas és a jövőben egyre fontosabb területeken is, mint az egészségügyi adatok kezelése vagy a pénzügyi szolgáltatások.”

La femme La femme cikke 2016. november
címkék:
Karrier
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.