"Az 50 tehetséges magyar fiatal program egykori résztvevője ma az orvosi jövőkutatás nemzetközi szinten is elismert szakértője. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy XXI. századi evangelizátor

Az 50 tehetséges magyar fiatal program egykori résztvevője ma az orvosi jövőkutatás nemzetközi szinten is elismert szakértője.

A Magyar Tudományos Akadémia jövőkutatói albizottságába orvosi jövőkutatóként vették fel tavaly. A tekintélyes tudósok társasága tehát elismerte, hogy létezik ilyen szakma – megálmodója, megalkotója még csak harmincegy esztendős.

 

Sportolónak tartja magát dr. Meskó Bertalan, hiszen 5-6 éves kora óta mindennap fut, focizik, fallabdázik, vagy egyéb edzést végez. A kivételesen magas intelligenciájú emberek klubja, a Mensa HungariIQa tagja, és akkor érzi igazán jól magát, ha mindennapi science fiction film vagy könyv fogyasztását kipipálhatja. Mindig az érdekelte, hogy a scifiből az egészségügyben hogyan lehet valóságot teremteni. Több éve okos eszközökkel ellenőrzi az egészségét.

 

 

Munkatársaival együtt a medicalfuturist.com oldalára készítenek három cikket a jövő orvoslásáról minden héten. Ezek elemzések, tanácsok, felhívások azért, hogy az emberek a digitális technológiára inkább lehetséges partnerként nézzenek, mint ellenségre. Meskó doktor ma már héttagú csapat élén végzi ezt a munkát. Közben a geek orvos egy nemzetközi szakértőkből álló csapattal azon dolgozik, hogy a digitális egészségügy eszközeit bármilyen szervezet, orvoscsoport vagy kórház fel tudja használni.  „Amit csinálok, számomra nem munka. A szenvedélyemnek élek mindennap” – állítja.

 

A The Medical Futurist, ami az általa alkotott szakma neve lett, egyben márkává is vált. Mentora, Somorjai Éva azt mondta neki az első találkozójukon, hogy csak egy-két megjegyzése lenne, mivel szerinte a fiatalember tudja magától is, mi a jó irány szakmailag. „A The Medical Futurist márkásítása, a bátrabb kommunikáció a vízióimról mind Somorjai Éva tanácsára alakultak ki” – hangsúlyozza.

 

A The Medical Futurist független, objektív csatorna, ahol a világ bármely tájáról bárki tájékozódhat az orvoslás, egészségügy legújabb technológiai vívmányairól és arról is, hogy használja a technológiát az egészségesebb életmódért. „Amiket évek óta evangelizálok, azokból előbb-utóbb mindennapi gyakorlat lesz, és bebizonyosodik, hogy ha ésszel és megfelelően felkészülve állunk hozzá, akkor a felénk jövő technológiai cunami az emberiséget elképesztő módon segítik majd” – fűzi hozzá. Fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy a technológia használata nem fogja eltörölni az orvos-beteg közti személyes kapcsolatot.

 

Online csatornáit angolul vezeti, mert globálisan szeretné az egészségügyet az új technológiák segítségével megváltoztatni. Mivel édesanyja nem beszél angolul, miatta ír egyetlen magyar blogot 2007 óta mediQ.blog.hu címen. Az angol nyelvű webicina.com a munkája filantróp része, mert a fenntartása és működtetése nem kevés pénzébe kerül, viszont a „guglizó” betegekből e-pácienseket nevelhet a segítségével, miközben az orvosokat is új információkkal látja el ingyenesen.

 

Az elmúlt két évben megjelent három könyve magyar, angol és kínai nyelven, 20 ezer feletti példányszámban, közülük a The Guide of the Future of Medicine bekerült az Amazon 100-as toplistájára.

 

Meskó doktor több mint 500 előadással a háta mögött – többek között a Yale, a Stanford, a Harvard egyetemen, az Egészségügyi Világszervezetnél – egyike az egészségügyi technológia legismertebb hangadóinak. Fontosnak tartja a Semmelweis Egyetemen tartott kurzusait: 2017 tavaszától kettő is lesz. A korábbi továbbképzéseit megújítja, hiszen a változó világ miatt neki is változtatnia kellett nemcsak a módszertanon, hanem magán a tananyagon is. Korábban a medikusokat arra készítette fel, hogy a digitális világban hogyan kell megállni a helyüket, az e-páciensekkel hogyan kell bánniuk. Az új kurzusok egyikén arról is fog szólni, hogy mit kezdjenek majd a leendő orvosok az egyre gyorsabban megújuló egészségügyi digitális technológiákkal, a robotikával, a virtuális valósággal vagy éppen a mesterséges intelligenciával.

La femme La femme cikke 2016. november
címkék:
Karrier
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.