"A művészügynökség már ismert fogalom Magyarországon, de maguk az ügynökségek még mindig nem eléggé, bár igencsak szükség lenne rájuk."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ki kíváncsi Beethovenre?

A művészügynökség már ismert fogalom Magyarországon, de maguk az ügynökségek még mindig nem eléggé, bár igencsak szükség lenne rájuk.

 Picasso első impresszáriója a saját anyja volt. A festő így emlékszik vissza Señora Picasso dicséreteire: „anyám azt mondogatta, ha katonának mész, ezredes lesz belőled. Ha szerzetesnek, pápává avatnak. Inkább elmentem festőnek - és Picasso lett belőlem.”

Nem lehet mindenki Picasso, a személyes kisugárzás és az önbizalom azonban elengedhetetlen. Ennek megerősítését a legfontosabb feladatai között említi a Bíró Csilla Management vezetője, Bíró Csilla zenei impresszárió is, aki fiatal klasszikus zenészekkel dolgozik.

 

„Mindenki úgy jelentkezik a Zeneakadémiára, hogy belőle sztárszólista lesz. Az önbizalom mellé azonban realitásérzék is kell, hogy ne legyen nagy a csalódás, amikor ez nem válik valóra. Jó lenne a képzés alatt felkészülni arra, mi várja őket kint a világban. Ez egy kis ország, ahol kevés a lehetőség és nagyon sok a jó zenész.” A fiatal zenészek elindítása nehéz: megismertetésükhöz nagy idő- és pénzbefektetés kell, amellett nagyobb kockázatot jelentenek, mint már hírnevet szerzett kollégáik, hiszen előfordulhat, hogy a reményteljes entrée-t nem követi fényes karrier. Bíró Csilla szempontjai az alapos szakmai tudáson kívül: a színpadkészség, az akaraterő, a szorgalom és a karizma. A személyiség ragadja meg, nem a jó külső, ő nem sztárgyáros, aki szép fiatalokból felejthető hullócsillagokat varázsol. Egy művész imázsának kialakításakor az egyéniségre épít, de mértéktartóan, megváltoztatni senkit nem akar.

 

Irodája falát pártfogoltjainak plakátjai díszítik: a Trónörökösök barátságos fiatal zenészei mellé bárki szívesen leülne beszélgetni, a Kelemen kvartett twilight-os hangulata pedig biztosan megragadja a kamaszokat is. „Ahogyan a zene nem misztikus, csak kiválasztottak számára érthető titok, úgy a művész sem elérhetetlen istenség: szeretném őket közel vinni az emberekhez” - magyarázza, hogy miért is törekszik láthatóvá, érthetővé, emberivé tenni az átlagemberek számára a koncertek világát. A művészek, akiket kiválaszt, stratégiát építenek fel, lehetséges koncerthelyszínekkel, zenekarokkal, mindenkori igénynek megfelelő repertoárt állítanak össze, és kigondolnak „egy tetszetős, fülbarát programot”. Odafigyel arra is, hogy testileg-lelkileg bírják a terhelést. A zenészeknek a sikerért naponta meg kell dolgozniuk, akárcsak a sportolóknak, és az utazás, próba, koncert, hajnalban fekvés, korai ébredés monotóniájában egy idő után kiéghetnek. Bíró Csilla feladata úgy beosztani az időt, hogy a nagy hajtásban maradjon pihenésre, új darabok tanulására.

 

A tehetséges, versenyeken győztes fiatalok bemutatása nyugaton szokványos, itthon viszont nagy a szakmai ellenállás. „A régi mentalitásúak nem értik, hogy mit erőlködöm, miért nyüzsgök. Minek újat hozni, mást, mással? Mások szerint pedig a közönség a szórakoztató, könnyű műfajt kedveli, ki kíváncsi Beethovenre? Amikor kitaláltuk a Trónörökösök nevet, szándékosan provokálni szerettünk volna, hogy figyeljenek ránk. Szó sem volt Trónkövetelőkről, ahogyan néhányan nevezték őket.” A közönség imádta, a koncert után rajongó lányok várták a jóképű klasszikus zenészeket, mintha csak rocksztárok lennének.

 

Ők már egy új generáció: jól kommunikálnak, közvetlenek, beszélgetnek a közönséggel a koncert alatt, és igaz, hogy többet koncerteznek külföldön, ahol kellően honorálják őket, a szívük mégis hazahúzza őket, itt is szeretnének sikeresek lenni. Bíró Csilla úgy látja, ebben a negyvenes korosztály tehet sokat, az ügynökségét ő maga is misszióként fogja fel.

 

Írásunk folytatása a La femme Az 50 tehetséges magyar fiatal című különszámában olvasható!

Iván Viktória Iván Viktória cikke 2013. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.