"Nemzetközi sakknagymester"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Polgár Judit

Polgár Judit

Az ellendrukkerekből is erőt merített

Nemzetközi sakknagymester

A sakktörténet legjobb női sakkozója már gyerekkorában bejárta a világot, és megvívta első harcait a férfiakkal, de életútja és gondolkodásmódja korántsem csak emiatt tér el lényegesen az átlagostól.

 

Csodagyerek volt, ennek minden előnyével és hátrányával. Két nővérével, Zsuzsával és Zsófiával tulajdonképpen egy pedagógiai kísérlet részesei voltak: apjuk, Polgár László azt akarta bizonyítani, hogy a gyerekek csúcsteljesítményekre képesek, ha egészen kicsi koruktól életkoruknak megfelelően képzik őket egy speciális területen. A testvérek már nagyon fiatalon bejárták a világot, mindhárman több nyelven beszélnek. „Befolyásos vagyok a családomon belül és természetesen a sakkban, mert olyan eredményeket értem el. Mindehhez az egész családom életútja kellett, a hagyományoktól finoman szólva is eltérő módszereik, nevelési elveik” – mondja.

 

Ma is úgy gondolja, számára ideális volt, hogy nem az óvodában, iskolákban szocializálódott. „Nekünk más volt a normális: otthon mindenki elmondhatta, el is mondta, hogy mit gondol. Mindent megbeszéltünk anélkül, hogy az egyikünk megbántotta volna a másikat, vagy rosszindulattal kellett volna szembesülnünk, amit utána az ember évekig hordoz magában. A rengeteg utazás a versenyekre, az, hogy a legkülönbözőbb korú, mentalitású, származású emberekkel találkoztunk, és rá voltunk kényszerítve, hogy idegen nyelveken beszéljünk, hihetetlen nyitottságot nevelt belénk és olyan látásmódot adott, amire talán semmi más nem képes. Ez megfizethetetlen” – állítja.

 

Mivel már a kezdetektől nagyon sikeres volt, sosem érezte, hogy nem akar ennyit foglalkozni a sakkal, sosem vágta a bábukat a sarokba. Tizenöt éves koráig sokat küszködött viszont az újságírókkal, akiknek soha nem volt elég csak annyi, hogy világversenyt nyert. „A botrányt keresték. Azt firtatták, miért nem járok iskolába, nem nyomorítanak-e meg a szüleim. Képesek voltak megríkatni” – emlékszik.

 

Sokat keményített rajta az is, hogy férfiakkal sakkozott. Amúgy is határozott személyiségének karakterjegyei tovább erősödtek. „Néha az ellendrukkerekből, rosszakaróimból és azokból merítettem erőt, akik azt mondták, ugyan mit keres egy kislány a sakktáblánál” – magyarázza. Edzői szerint több tulajdonsága is inkább férfiakra jellemző. Rendkívül racionális például, és a döntési helyzeteket is férfimód kezeli. „Ugyanakkor mindig tudtam azt is, hogy családot, gyerekeket akarok – és mindent, ami egy nőt nővé tesz. Az viszont benne volt a pakliban, hogy ez nem Magyarországon fog történni” – fűzi hozzá.

 

Egészen addig, amíg egyszer állatorvoshoz nem vitte a kutyáját az I. kerületben. Néhány hónap ismerkedés után egyértelmű volt, hogy az a doktor lesz a párja, akivel akkor találkozott. Gyermekeik már óvodába járnak.

Gyakorló anyukaként azt tanácsolja a fiatal, ambiciózus nőknek, hogy semmiképpen ne legyenek feministák, de higgyenek magukban, legyenek tisztában az értékeikkel, ne féljenek az olykor agresszív férfiaktól például a munkahelyen. És ne akarjanak az élet minden területén megfelelni. „Én is folyamatosan egyensúlyozom a sakkozás, a háztartás, a férjem és a gyerekek jelentette kötelezettségek között, de rá kellett jönnöm: vannak dolgok, amiket fel kell adni. Nem lehet ennyi mindennel sikerrel megbirkózni, és nem is kell.” A legfontosabb szerinte, hogy az ember önmagával éljen békében, ha ez sikerül, a környezetnek is sokkal jobb lesz.

 

Jelenleg azt az időt próbálja bepótolni, ami a sakkedzések terén a szülés után kimaradt, és újra versenyez. Tagja az Európai Sakkszövetségben annak a bizottságnak, amely az iskolai sakkoktatás bevezetését tűzte ki célul az EU-n belül. Ami a következő éveket illeti, nem szeretne túlságosan előreszaladni a tervezésben. „Mostanában nagyon összezsúfolódtak az életemben a dolgok, és nem szeretem, ha a fától nem látom az erdőt” – mondja.

 

1976-ban született. A sakktörténet legjobb női sakkozója, kilencévesen nyerte az első versenyét, tizenkét évesen már olimpiai bajnok volt. A férfi nemzetközi nagymester címet 15 éves és 4 hónapos korában szerezte meg, megdöntve Fischer rekordját. 1989 óta megszakítás nélkül vezeti a női világranglistát. Hétszer kapott sakk-Oscar-díjat, az évszázad sakkozónőjének választották. Utolsó nagy sikere 2011-ben bronzérem az Európa-bajnokság abszolút kategóriájában. 2000-ben feleségül ment dr. Font Gusztáv állatorvoshoz, két gyermekük Olivér és Hanna.

 

Willin-Tóth Kornélia Willin-Tóth Kornélia cikke