"Televíziós szerkesztő-műsorvezető"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 
Veiszer Alinda

Veiszer Alinda

Lehet lázadni, csak kitűnőnek kell lenni

Televíziós szerkesztő-műsorvezető

Harmincéves, de az újságíró szakmában máris irigylésre méltó teljesítménnyel hívta fel magára a figyelmet, ezt rangos díjak is jelzik. Öt év alatt hatszáznál több izgalmas interjú fűződik nevéhez a televízió Záróra című műsorában. Neve a színvonalas interjúkészítés védjegyévé vált.

 

Tudósok, írók, rendezők, színészek, újságírók, neves közéleti személyiségek voltak beszélgetőtársai az elmúlt években, pontosabban nekik volt ötven percen át méltó beszélgetőpartnerük. Vágatlan adásban. Ezekre az interjúkra alaposan fel kellett készülni, de ez számára soha nem okozott nehézséget, hiszen amúgy is érdekli a tudomány, a kultúra, a művészet, szabad idejében is falja a könyveket, imádja a filmet, a színházat. Ennél is jobban talán csak az emberek érdeklik: ösztönösen is nyitott a világra, hajtja a kíváncsiság. Ezt az erényét egyfajta adottságnak tekinti, pusztán ez azonban kevés lenne. Okossága, alapossága, beleérző képessége mellett sokan a felkészültsége miatt dicsérik, ő azonban azt vallja: egy újságíró esetében ez a minimum, ezért még nem jár dicséret. Soha nem rutinból kérdez, mindig tiszteli interjúalanyát, cserébe ugyanezt kapja vissza.

 

Talán azért gondolhatják befolyásosnak, mert sok érdekes, okos, fontos, népszerű emberrel ismerkedik meg. Ő azonban másképp látja. Számára ez a szó alapvetően politikai, gazdasági befolyást jelent: „Magyarországon a politikusokon és néhány nagytőkésen kívül senki sem befolyásos. Elmondhatod a véleményed, lehet, hogy megfontolják, de a folyamatokra komoly befolyással szinte senki sincs. Markáns tőkének kell mögötted állnia, hogy befolyásos légy, a szellemi tőke ehhez kevés.” Már azt is nagy eredménynek tartja, ha az interjúiban megfogalmazott üzenetek eljutnak néhány tízezer emberhez, és egy pici hatással lehetnek gondolkodásukra. Úgy látja, ha valakikre komolyabb befolyással lehet, azok a fiatalok. Interjúkészítést tanít, és időnként gimnáziumban tart előadást a médiáról.

 

Rá kik voltak befolyással? A szülei mellett elsősorban tanárai a református gimnázium sajátos légkörében. „Az iskolától másfajta kultúrát is kaptam, de azt is megtanultam, hogy lázadni is lehet a szabályozott rendszer különböző elemei ellen. Nagy hatással volt rám szüleim mondása: lehet lázadni, csak kitűnőnek kell lenni hozzá. Lehet véleményed, de szakmailag mindent tegyél le az asztalra, amit csak letehetsz; csak úgy érvényes, bármit is mondasz.” Máig fülében csengenek a neves magyar író magánbeszélgetésben elhangzott szavai is: csak kérdezz meg mindent, mi azért szeretünk – legfeljebb nem válaszolunk. Ehhez tartja magát: kulturált formában igenis mindent meg lehet kérdezni, lehet markánsan képviselni álláspontokat, nem kell félni semmitől. Az egyetemen tanárként több ismert médiaszereplő is hatással volt rá, azóta is hálás nekik. Követi a BBC adásait, csodálja a brit közszolgálati televíziózást.

 

Késő esténként több százezer, elsősorban értelmiségi néző figyelte színvonalas interjúit a köztelevízióban éveken át. Beszélgetésünk idején úgy tűnik, hogy ez már múlt idő, egyelőre nem tudja, mit hoz a jövő. Csak az látszik biztosnak, hogy szerda esténként a Duna II csatornán kultúrával foglalkozó vitaműsort vezethet.

 

Továbbra is előrenéz: nyáron egy hónapot Londonban töltött, hogy továbbfejlessze angolnyelv-tudását, ősztől újra egyetemista lesz, a közgazdasági egyetemen tanul vállalatirányítást és gazdálkodást. Imádja az újságírói hivatást, továbbra is a médiában képzeli el jövőjét. Legszívesebben kulturális talkshow-t vezetne valamelyik televíziós csatornán, a nyomtatott sajtóban változatlanul szívesen ír interjúkat, a Katona József Színházban is folytatja közönség előtti beszélgetéseit színházi alkotókkal. Ifjú házasként babát is tervez néhány éven belül.

 

Prima Primissima és Junior Prima díjas, Bossányi Katalin-emlékdíjas, a Nők a Médiában Egyesület legjobb női közszereplő díjának tulajdonosa. 1980. december 12-én született Budapesten. A Gödöllői Református Líceumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetem kommunikáció–német szakán diplomázott. A Klubrádióban és a Rádió Caféban szerezte meg a gyakorlatban első szakmai tapasztalatait. 2006-tól 2011 tavaszáig a Záróra című műsorban interjúvolta vendégeit. Hatszáz beszélgetése közül harmincat könyvben is megjelentetett.
Falus Tamás Falus Tamás cikke