"Bármi lehet válóok. A szerelem hiánya még érthető, de ki hinné, hogy a távirányító és a tonhal is szakításhoz vezet? "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Drágám, válunk!

Bármi lehet válóok. A szerelem hiánya még érthető, de ki hinné, hogy a távirányító és a tonhal is szakításhoz vezet?

Több mint harminc, válóperes ügyvédként eltöltött év alatt Vanessa Lloyd Platt sok mindent hallott. Ismert egy nőt, aki azért adta be a válókeresetet, mert a férje ragaszkodott hozzá, hogy Star Trek-kosztümben járjon, és klingonul beszéljen vele. És egy férfit is, aki kijelentette, hogy a felesége előre megfontolt gonosz szándékból ismételten az általa legkevésbé kedvelt ételt, tonhalragut tett elé. “Őrület! – fakadt ki az ügyvédnő. – Ilyen dolgok fel sem merülhetnének az eljárás folyamán.” Nagy-Britanniában azonban állandóan felmerülnek, mivel ott – sok más országtól eltérően – nem létezik a közös megegyezéses válás intézménye.Egy pár évvel ezelőtti esetben a férj azzal vádolta a feleségét, hogy rossz szándékból babrálta a tévéantennát, és kidobta a felvágottját. Az asszony erre azzal állt elő, hogy ő pedig elvette tőle a mosógép távirányítóját, és nem vette figyelembe, hogy undorodik az “intenzív termeléssel előállított hústól”. Miután Susan és Douglas Rae alaposan kitárgyalta felbomlóban lévő házasságuk részleteit a londoni fellebbviteli bíróságon, a bíró dühödten kifakadt az angol válási jog ellen, mert lehetővé teszi, hogy az övékéhez hasonló piszlicsáré ügyek bíróság elé kerülhessenek. 
“Ha a kormány elfogadta volna a közös megegyezéses válás bevezetésére tett korábbi javaslatokat, akkor nem volna szükség ezekre a kellemetlen vizsgálódásokra, amelyek egy letűnt korszak társadalmi értékei alapján zajlanak” – fejtette ki Matthew Thorpe bíró.

Végül helyt adott Douglas Rae válási keresetének annak ellenére, hogy párja “férj és feleség közti normális összezördülésnek” nevezte a problémáikat, nem pedig olyanoknak, amelyek miatt indokolt a házasság felbontása.


Az érvényes brit törvény értelmében a válást öt okból lehet kimondani, egyebek mellett házasságtörés és elhagyás miatt. Az esetek mintegy fele az ésszerűtlen viselkedés tág kategóriájába tartozik, amikor is valamelyik fél olyan mértékig ésszerűtlen viselkedéssel vádolja a másikat, hogy amiatt az együttélés lehetetlen.

Sok válóperes ügyvéd és bíró régóta bírálja azt a követelményt, hogy a házasság felbontásához kötelező hibást találni, és egyesek, mint például Vanessa Lloyd Platt, kampányt is indítottak azért, hogy engedélyezzék a közös megegyezéses válást. Egy márciusban elmondott beszédében Nicholas Wall bíró, az angol legfelsőbb bíróság családjogi kollégiumának elnöke kijelentette, hogy “nem tudok elfogadható indokot a közös megegyezéses válás ellen”. Thorpe bíró megjegyzései hatására Platt összeállított és elküldött a londoni The Timesnak egy listát, amely azok közül a furcsa, válási okként elhangzott vádak közül tartalmazott jó néhányat, amelyekkel ő és kollégái szembe találták magukat.
    

15 év és néhány cetli

A Star Trek sorozatból ismert kosztümöt és klingon beszédet követelő férj mellett szerepelt a felsorolásban egy nő, aki azzal érvelt, hogy férje 15 éve nem szól hozzá, csupán ragasztós Post-it jegyzetlapokra írt üzenetekkel hajlandó kommunikálni vele. Egy férfi pedig arra panaszkodott, hogy a felesége “indokolatlanul flörtöl minden építőmunkással vagy kereskedővel, illetlenül tapogatja őket, és azt állítja, hogy képtelen uralkodni magán”.
Egy beadvány szerint “az alperes ragaszkodott hozzá, hogy házi kedvenc tarantula pókja, Timmy a családi ágy mellett egy üvegdobozban aludjon”, bár a feleség kérte, hogy “Timmy aludjon máshol”.

Szerepelt a panaszokban förtelmes testszagú férj és olyan is, aki túl gyorsan váltogatta a tévécsatornákat. “Az alperes férj ismételten magához ragadta a televízió távirányítóját, a végtelenségig ugrált a csatornák között, és nem volt hajlandó megállapodni egyetlen, a felperes által kért csatornánál sem” – hangzott az egyik kereset.
 

Nagy-Britanniában kevés válóperes ügy kerül tárgyalásra, úgyhogy az érintetteknek – baráti egyetértésben vagy sem – el kell dönteniük, hogy melyikük a hibás és miért. Az ok, amely a válókeresetet benyújtó által előterjesztett iratokban szerepel, nem mérvadó a pénzügyi és gyermekelhelyezési döntés szempontjából, leszámítva néhány szélsőséges esetet – állítják ügyvédek. A keresetet azonban jóvá kell hagynia a bírónak, és ez az oka annak, hogy mégis előfordul némi csűrés-csavarás.

“Az emberek kénytelenek szerepet játszani, amihez a bíróság asszisztál- mondta az International Herald Tribune-nak Patrick Chamberlayne londoni válóperes ügyvéd. – Összedugják a fejüket, és azt mondják, hogy biztos ki tudunk találni valamit, amivel a bíróság egyetért. Ilyenkor következnek az olyan triviális butaságok, mint hogy későn jött haza a munkából és nem segített eleget a konyhában.”
 

Büntetés a csalódásért  
 

Előfordul azonban, hogy a válókereset “a büntetés eszköze”. “Minél dühösebb valaki, minél jobban utálja a másikat, annál nagyobb valószínűséggel talál szélsőséges viselkedésre példát. Szexuális illetlenség, extrém szexuális viselkedés, mindenfajta elképzelhető bűn, kábítószer, prostitúció, homoszexualitás – minél sebzettebb valaki, annál inkább hajlamos ilyen vádakat megfogalmazni” – tette hozzá Chamberlayne.

“A jogi finomságok döfték a kést abba, aki az ügyben a legtöbbet szenvedett” – fogalmazott egy 51 éves, öt éve elvált londoni író önmagára gondolva. “Feleségem keresetében azt állította, hogy nem érdekelnek a gyerekeim, semmit se csinálok velük, zárkózott vagyok, együttműködésre képtelen – sorolta az író, aki azt kérte, hogy tekintettel az ügy személyes természetére a neve hadd maradjon titok. – Tényszerűen cáfolható volt minden egyes állítás. Meg mondtam neki, ha “beadod ezt a keresetet, semmibe sem egyezem bele”, mire azt felelte, hogy “az ügyvédem mondta, hogy vegyem bele ezeket a dolgokat, mert az felgyorsítja az ügyet.”

La femme La femme cikke 2022. augusztus
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.