"A szemünk sokkal több, mint egyszerű képalkotó szerkezet, sokkal inkább tekinthetjük az agy előretolt részének."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Tisztán akarunk látni

A szemünk sokkal több, mint egyszerű képalkotó szerkezet, sokkal inkább tekinthetjük az agy előretolt részének.

Éreztem én, hogy lassacskán elszállnak fölöttem az évek, arra viszont nem számítottam, hogy ezt nekem egyszer még írásba is adják. Pedig pontosan ez történt. Amikor legutóbb felkerestem a szemorvost, mert úgy vettem észre, már megint kisebbre vették a betűket az újságok, a leleteimen feketén-fehéren ott állt a kórom: öregszeműség (preszbiópia). Azóta elmondhatom magamról, papírom van róla, hogy öreg vagyok.

 

És jött a lézer


Ez a bizonyítvány valószínűleg nemcsak az életkoromra tett célzás miatt gyakorolt rám rossz hatást, hanem azért is, mert sokáig természetesnek vettem, hogy látok, és hogy jól látok. Bizonyára más a helyzet annál, aki kisiskolás kora óta megszokta, hogy ott ül az orrán a szemüveg. Szerintem viszont a szemüveg tagadhatatlanul zseniális, ugyanakkor roppantul idegesítő találmány. Nyomja az orromat, folyton lecsúszik, melegben bepárásodik, és feltűnően könnyen nyoma vész. Hiába nézek ki kedvenc designer-darabomban kétszerte olyan intelligensnek, mint egyébként, amióta én is rászorulok, meg tudom érteni azokat, akik mindenáron el szeretnék dobni a szemüvegüket.

 

 

Erre manapság a korábbinál jóval nagyobb esélyük van, hiszen a látásjavító szemműtétek szinte csodákra képesek. A látásjavító lézeres szemműtéttel tulajdonképpen ugyanazt érik el, mint a szemüveggel vagy kontaktlencsével, tudniillik a lézerrel korrigálják a szaruhártya fénytörését. Ily módon a szembe beérkező fénysugarak az ideghártyán az éleslátás helyére vetülnek majd, és a páciens tisztán fog látni. A kezelés a szem fénytörési hibáját, a rövidlátást, távollátást vagy az asztigmiát (szemtengelyferdülést) szünteti meg. A rövidlátók esetében akár mínusz 6-8 dioptriát is helyre tudnak hozni, aki viszont távollátó, annak plusz 5 dioptriánál nagyobb korrekciót nem javasolnak, és a szem öregedésén sem lehet segítni a módszerrel. Ez ugyanis természetes folyamat: a szemlencse a negyvenedik születésnapunk után kezdi elveszíteni a rugalmasságát, ezért szorulunk előbb-utóbb valamennyien olvasószemüvegre.

A teljes cikk a La femme 2011. őszi számában olvasható.

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2011. szeptember
címkék:
Egészség | Tudomány
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.