"Világszerte egyre több az olyan konyhafőnök, aki a zöldségekre a húsokkal egyenrangú alapanyagként tekint."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

A zöldség az új homár

Világszerte egyre több az olyan konyhafőnök, aki a zöldségekre a húsokkal egyenrangú alapanyagként tekint.

Egy hamburgert bárki meg tud sütni, de a zöldségeket, azokat, kérem szépen, hagyják meg az igazán profiknak – így szól a New York-i Dirt Candy étterem mottója. A húsmentes vendéglő két éve nyitott, hónapokon át olyan nagy érdeklődés övezte, hogy még a legszigorúbb étteremkritikusok is csak hosszas várakozást követően tudtak bejutni. Portobello gomba mousse, szarvasgombás pirítós, mellé édeskömény–körte kompót. Sült zöld paradicsom, pirított kókusszal, sárga paradicsommártással. Desszertnek sült paprikás sütemény, fehér csokoládéval és földimogyoró fagylalttal. A vegetáriánus étterem étlapján többek között a fenti fogásokkal kápráztatják el a vendégeket.

 Hogy ne kelljen egészen a tengerentúlig utaznunk, vethetünk egy pillantást a Váci utcai Babel Delicate étterem étlapjára, amely hazai viszonylatban egészen ritkaságszámba menő vegetáriánus kóstoló menüt kínál, olyan fogásokkal, mint például a fehérspárga leves vízitormahabbal és lágy tojással, vagy gersli rizottó karotta zselével, brokkolihabbal, hollandi mártással, párolt cukorborsóval és retekkel. Mellé természetesen megfelelő bor társul.

 

A vegetáriánus fogás manapság már nem csak a rántott sajt és a rántott gomba elcsépelt formájában létezik, egyre több olyan vendéglőt találni, amely nagy figyelmet fordít a zöldséges ételek készítésére. Teszik ezt nem elsősorban egészségügyi vagy világnézetbeli meggyőződésből, hanem pusztán abból a megfontolásból, hogy a zöldségekkel igazán követni tudják az évszakokat és a származási helyet. Arról nem is beszélve, hogy igazán komoly kreativitásra és szakértelemre van szükség ahhoz, hogy valóban kifinomult, elegáns ételek szülessenek. A jelenség világszerte nem új keletű, amióta az emberek tudatosabban állnak a táplálkozáshoz, a vegetáriánus fogások is egyre inkább teret hódítottak.

 


Alain Passard, három Michelin-csillagos párizsi séf 2001-ben teljesen kiiktatta a vörös húsokat az étterméből és közleményben tudatta indoklását: messzire jutott a húsokra alapozó csúcskonyhájával, a zöldek terén azonban még inspiráló felfedező út vár rá. Ezt követően az egyik evőeszközgyártóval olyan ezüstkészletet tervezett, amelyet kimondottan csak zöldségek fogyasztásához használnak. 2002-ben pedig létrehozta saját kertészetét, amely Párizstól több mint 200 kilométerre található, és minden növényt organikus körülmények között termesztenek, sőt a legenda szerint semmi nincs gépesítve. Éttermében (Arpege) a menü ára háromszáz euro körül mozog és hónapokra előre teltházas. De említhetnénk Charlie Trotter chicagói éttermét vagy Dan Barber New York-i Blue Hilljét, ahová még Barack Obama is ellátogatott.

 

Ezek a séfek sztárt csinálnak a zöldségekből, olyan tisztelettel és alázattal bánnak velük, mint a libamáj vagy a homárral szokás. A vendégsereg pedig, úgy tűnik, vevő az új ínyenc vegetáriánus irányzatra.

 

Étteremajánló

 

Pinxto Budapesten: Mák Bistro

 

A korábbi Lou Lou helyén üzemelő, fiatalos étterem nem kisebb vállalkozásba kezdett, mint hogy meghonosítja itthon a baszk pinxto (tapas) műfaját. Ennek megfelelően az ételadagok kicsik, ami azért is népszerű, mert mindenki többfélét tud megkóstolni. A baszk behatás nem véletlen: Huszár Krisztián séf a legjobb újgenerációs magyar éttermekben tanulta ki a szakmát, mielőtt majdnem egy évet Martin Berasategui három Michelin-csillagos konyháján töltött volna. Elsősorban a megújított magyar konyha jelenik meg a piaci kínálat szerint naponta változó menün. Kiváló borkínálat, kiemelkedő cukrász.

 

Mák Bistro

1051 Budapest, Vigyázó Ferenc utca 4.

Nyitva: Kedd-szombat, 12-23 óra

www.makbistro.hu

Foglalás nem lehetséges

 

Elegancia a Balatonnál: Chateau Visz

 

A Balatonszemestől néhány kilométere fekvő felújított Andrássy-kastélyban működő étterem nem véletlenül zsebeli be az összes hazai rangos elismerést és előkelő helyezést. Magyarország egyik legelegánsabb és leghangulatosabb étterme valódi kikapcsolódás az időből, amely itt megáll. A rendezett ősparkban lévő lombos fák, a saját tó és az asztaloktól látható fűszerkert összhatása egy külön utazást is megér. A konyhában nemrégiben változás történt: az eddigi német séf helyét átvette a nem kevésbé tehetséges eddigi konyhafőnök-helyettes. Kézműves munka folyik itt: a narancssótól a bodzaszörpig mindent házilag készítenek és jellemző a különleges zöldfűszerek és fűszernövények szakszerű és változatos használata.

 

Chateau Visz
HU-8681 Visz, Berencsepuszta
Telefon: +36 85/710-003 +36 85/710-003
Nyitva: igény szerint

www.chateau-visz.com

Mautner Zsófia Mautner Zsófia cikke 2011. december
címkék:
Éttermek
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.