"Egyesek csupán megélhetési lehetőséget látnak benne, de olyan is akad, akinek örömforrást, igazi szenvedélyt jelent. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Milyen az igazi álommunka?

Egyesek csupán megélhetési lehetőséget látnak benne, de olyan is akad, akinek örömforrást, igazi szenvedélyt jelent.

Egy nemrégiben készített tanulmány szerint minden harmadik brit elégedetlen a munkájával. Persze nem mindenki látja ilyen sötéten napjaink karrierközpontú világát. Vannak ugyanis, akik annyira szeretik a hivatásukat, hogy akár ingyen is szívesen dolgoznának. A Monster UK vizsgálatában 2000 brit dolgozót kérdeztek meg. A legalacsonyabb jövedelműek 13 százaléka nyilatkozott úgy, hogy szereti a munkáját, amit bizonyíték arra, hogy „a pénz nem minden”, főképp, ha a karrierünkről van szó.

 

„Az olyan ágazatok, mint az oktatás, az egészségügy vagy a jótékonyság, talán nem a legjövedelmezőbbek, ugyanakkor rendkívüli személyes kiteljesedést kínálnak. Bár a pénz gyakran fontos tényező a szakmaválasztáskor, ám a felmérés eredményeiből arra következtethetünk, hogy a munkával való elégedettség nem csupán egy zsíros csekk függvénye, sokkal több annál. És bármi legyen is a személyes motiváció, mindenkinek szüksége van olyan munkára, amelyben bizonyos szinten kiteljesedhet” – mondta  Michael Gentle, a Monster UK egyik vezetője.

 

 

Gentle szerint, amikor valaki dolgozni kez, egy idő után rájön, hogy nem feltétlenül az számít, mennyi pénzt keres, sokkal inkább az, hogy mennyire tud azonosulni a végzett tevékenységgel. És míg egyesek lemondanak gyermekkori álmaikról, másoknak sikerül legmerészebb vágyaikat is valóra váltaniuk, az ő foglalkozásuk a legélvezetesebb, olykor pedig a legfurcsább munkák közé tartozik.

 

A csokoládé-szaktanácsadó


Azoknak, akiknek a délutáni egy-két szelet csokoládé számít a munkanap egyik fénypontjának, érdemes elgondolkozniuk azon, hogy esetleg pályát tévesztettek. Jenny Earle saját bevallása szerint csokifüggő: napjait csokoládéba merülve tölti. Akárcsak egy modern Williy Wonka, a csokoládé-szakértő és -tanácsadó folytonosan utazgat, és tanácsot ad kis- és nagyvállalatoknak a költségelemzéssel, üzleti stratégiával, ízekkel és receptekkel kapcsolatban. Louise Thomas régóta sikeres csokoládé-tanácsadó, számára ez a munka igazi szenvedély. „2009 augusztusában fogtam bele ebbe a vállalkozásba, de előtte már két éve a csokoládéiparban dolgoztam. Körülbelül 10 éve kezdett el igazán érdekelni ez a szakterület. Idegesített a szakmai tudatlanság és az oktatás hiánya a finom, minőségi csokoládé előállítását illetően, ezért saját vállalkozásba fogtam, hogy megoszthassam másokkal is a szenvedélyem. Ma különböző kóstolókat tartunk, a borkóstoláshoz hasonlóan. Ilyenkor a csokoládét egyszer teával, máskor rummal, szivarral, sajttal, esetleg whiskyvel párosítjuk. De gyakran adok tanácsot a vendéglátásban vagy a kiskereskedéseknek, ez segít, hogy megtaláljuk az ügyfélnek megfelelő receptet és ízvilágot” – mondta a szakértő.

 

 

Próbanyaraló  

 

 

Néhány éve óriási felhajtás övezte azt az „álomállásként” meghirdetett pozíciót, amelyben paradicsomi nyaralóhelyek szolgáltatásait kellett egy évig tesztelni. A szerencsés kiválasztott dolga egyszerű volt: alvás ötcsillagos szállodában, falatozás a legjobb éttermekben, buli a legmenőbb klubokban. A Luxury Travel Intelligence cég csak regisztrált tagok számára elérhető szolgáltatásához keres próbanyaralót. A pozíció betöltője mintegy egymillió dollár értékben utazhat, ehet és lakhat ingyen a világ luxushelyein. Természetesen a munkához elengedhetetlen, hogy könnyen barátkozzon, értsen nem csupán a gasztronómiához, de a különböző kultúrákhoz is, valamint jó íráskészséggel és fotózási ismeretekkel rendelkezzen. David és Lucy Benton-Jonesnak hasonló foglalkozása van, azzal a különbséggel, hogy a pár luxus nászutakat tesztel. Munkájuk eredetileg nászutak szervezésével kapcsolatos, cserébe viszont a különböző hotelek előszeretettel ajánlják fel nekik szolgáltatásaikat ingyen. David és Lucy már több mint negyven nászúton volt, köztük olyan helyeket is bejártak, mint Dél-Afrika, Bali, a Maldív-szigetek, a Karib-tenger vagy Tanzánia.

 

Személyi vásárló

 

Vannak, akik szeretik meglepni magukat szép holmikkal, míg másokat maga a vásárlás élvezete hajt: a boltok hangulata, az új áru illata vagy a kirakatok csillogó világa. Az utóbbi csoport számára találták ki a személyi vásárló pozícióját. Külföldön és itthon egyaránt a legtöbb nagyáruháztól már lehet saját személyi vásárlót, esetleg stílustanácsadót bérelni, aki segít a pénzes, de tanácstalan vásárlóknak. Többféle lehetőség közül válogathat az, aki igénybe venné a szolgáltatást. A Home Shoppingnál a személyi vásárló a ruhákat házhoz szállítja, így kényelmesen otthon választhatjuk ki a szükséges darabokat. A Day Shoppingnál viszont közös vásárlókörúton vehetünk részt a szakemberrel, aki segít a döntésekben.

 

Professzionális ágytesztelő


A feladat: egy kis blogolás, egy kis alvás. Igazi álommunkának tűnik. Roisin Madigannek, a 22 éves médiaszakos lánynak luxushotelek számára kifejlesztett ágyakat kellett tesztelnie napi 8 órában havi 1000 fontért, tapasztalatait pedig blogban osztotta meg az emberekkel. Az ilyen jellegű munkáknak természetesen van némi marketingháttere is, azaz általában promóciós céllal hirdetik őket.  

 

 

 

Vadvilág-gondozó

 

A tökéletes vadvilág-gondozó az Australia Tourism szerint olyan, aki mély szeretet és érdeklődést táplál a vadon élő állatok iránt, megfelelő tudással rendelkezik a gondozásukhoz, és szívesen barangol érintetlen tájakon. Vadvilág-gondozóként gyakran nyílik lehetőségünk arra, hogy oroszlánfókákkal úszkáljunk, esetleg nagy fehér cápákkal találkozzunk, sebesült koalákon segítsünk, és különböző természetvédelmi projektekben vegyünk részt. Felfedezhetjük a csodálatos tájakat kajakkal, biciklivel és hajóval egyaránt. És a legjobb? Hogy ezért még fizetést is kapunk!

La femme La femme cikke 2014. december
címkék:
Karrier
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.