"A legújabb utazási trend rajongói szó szerint letekerik a hangerőt, és élvezik a csend különleges pihentető erejét. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Visszavonulás a csönd szigetére

A legújabb utazási trend rajongói szó szerint letekerik a hangerőt, és élvezik a csend különleges pihentető erejét.

Mark Twain egyszer azt mondta: „A megfelelő szó megteszi a hatását, de soha egyetlen szó sem lehet olyan hatásos, mint a jól időzített szünet.” Napjainkban egyre inkább úgy tűnik, megfeledkeztünk erről a bölcsességről. Olyan kultúrában élünk, amely azt tartja értéknek, ha lépten-nyomon megosztjuk gondolatainkat, érzéseinket.

 

Az élet még sosem volt olyan gyors, mint ma. Folyamatos elvárásoknak kell megfelelnünk: találkozók, határidők, e-mailek áradata, végtelenségig fejlesztett technológiai innovációk színesítik, vagy éppen keserítik meg az életünket. Egy néhány évvel ezelőtti brit tanulmány szerint már most több időt töltünk okostelefonjainkkal és táblagépeinkkel, mint alvással. Az átlagos összes médiahasználat elérheti akár a napi 15,5 órát is. A zaj az életünk szinte minden pillanatát kitölti, olyan, mintha félnénk letekerni a hangerőt, és szembenézni a gondolatainkkal. Nem véletlenül, hiszen úgy tűnik, ezek a bizonyos zajok kényelmet és nyugalmat hoztak nekünk, az érzést, hogy szükség van ránk.

 

Enélkül úgy érezzük, elszakadunk a társadalomtól, értéktelenek, fölöslegesek vagyunk. Sokan nem veszik észre, hogy az említett zajok nélkül megnyílik a lehetőség előttünk, hogy figyelmünket egy nagyon fontos hangra fordítsuk: a saját hangunkra. A csendnek számtalan pozitív hatása lehet életünkre.

 

A csend pozitív ereje


Kultúránkban az önértékelés szoros kapcsolatban áll a termelékenységgel. Elég csak a mondásra gondolni: „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a hazád, hanem hogy mit tehetsz te a hazádért!” A folyamatos stressz, hogy megfeleljünk környezetünknek, egyenes út a kiégéséhez. A magány és a csend segít, hogy szünetet tartsunk, egy pillanatra elszakadjunk az elvárásoktól, megelőzve ezzel a kiégést.

 

A csend bensőségesebbé teheti kapcsolatainkat, segít, hogy odafigyeljünk egymásra. Nem szabad elfeledkeznünk arról, mekkora szerepük van a szüneteknek egy-egy beszélgetésben. Kutatók megfigyelték, hogy a csönd felszabadítja az érzelmeket, és növeli a tudatosságot más területeken. Legyen szó akár légzésről, akár koncentrációról, vagy a látnivalók, illetve a hangok érzékeléséről.

 

Egy másik fontos pozitívuma a csendnek, hogy elűzi az aggodalmas gondolatokat, segít visszatérni a jelenbe, amelyben a boldogságot éppen megéljük. Ráadásul a memóriánkra is jó hatással lehet. Egy hallgatag séta a természetben a megfigyelések szerint növekedést eredményezhet az agy hippocampus régiójában, és ezzel javítja a memóriát.

 

Ugyancsak a csend számlájára írható „aha-élményeink” megszaporodása. Az alkotói folyamatok során mindig van egy kritikus vagy lappangási szakasz, ahol az elképzelések még nem körvonalazódnak határozottan. Majd ezt követi egy „heurékapillanat”, és megszületik az ötlet. És hogy mi gyorsítja fel a folyamatot? Természetesen a csend, mely gyógyír a mentális blokkokra. A csendes álmodozás a kreatív felfedezések és ötletek egyértelmű forrása lehet.

 

Csendes elvonulás


Manapság a csendes elvonulások és csendtáborok egyre népszerűbbek. A csendtáborok mindegyike technológiamentes övezet, ahol rengeteg lehetőség kínálkozik a nyugodt, zavartalan meditációra. A választék rendkívül széles, az egyszerű látogatóbarát kolostoroktól egészen a luxus üdülőhelyekig számtalan lehetőség közül válogathatunk.

A leghíresebb és leglátogatottabb csendtáborok természetesen Indiában találhatók, ahol wellness és csendes elvonulás sok esetben kéz a kézben jár. Persze nem India az egyetlen. Többek között Costa Rica, Olaszország, Anglia és Bali is tökéletes választás, ha néhány nap zajmentes pihenésre és elmélkedésre vágyunk. Costa Ricán spirituális utazásra indulhatunk, jógázhatunk, illetve számtalan lelki gyakorlaton vehetünk részt, Olaszország ősi városában, Assisiben megtapasztalhatjuk a béke és szabadság érzését, míg az angliai Devonban a buddhista tradícióknak megfelelően tapasztalt dharma-tanárok segítenek megtanulni a legfontosabb meditatív mozdulatokat és a teljes csend élvezetét.

 

Ezek az elvonulások sokkal többet jelentenek egyszerű kikapcsolódásnál vagy technológiamentes pihenésnél. Lényegük, hogy eltávolodjunk a kötelességeinktől, küzdelmeinktől, vágyainktól. Hogy emlékezzünk arra, kik voltunk, mielőtt kötelezettségeink átvették rajtunk az uralmat, elszakítsuk magunkat a különböző címkéktől, amelyeket ránk ragasztott a munka és a család. Az ilyen jellegű utazásokon élvezhetjük a természetet, hosszú sétákra indulhatunk, sportolhatunk, részt vehetünk a foglalkozásokon, vagy akár pihentető délutáni szunyókálással is tölthetjük az időnket. Azok, akik részt vettek csendtáborban, azt mondják, sokkal több egyszerű nyaralásnál. Igazi gyógyító élmény.

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2022. június
címkék:
Lélek | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.