"Eljött az esős évszak, ezzel együtt pedig a vírusos betegségek ideje is. Milyen természetes gyógymódokkal kezeljük magunkat?"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Gyógyulás természetesen

Eljött az esős évszak, ezzel együtt pedig a vírusos betegségek ideje is. Milyen természetes gyógymódokkal kezeljük magunkat?

Már javában október havában járunk, és hamarosan búcsút inthetünk a kellemes koraőszi időjárásnak. A balzsamos nappalok és enyhe éjszakák helyébe hűvös hajnalok, millió színben pompázó táj, friss illatok és – olykor – nyirkos fuvallatok lépnek. Az őszt érdemes minden szépségével együtt a szívünkbe zárni, nem árt azonban felkészülni a sötét oldalára: a véget nem érő orrfolyások, tüsszögések, krákogások időszakra. A változékony idő beköszöntével tudatosan kell figyelnünk immunrendszerünk fokozott erősítésére, de ha mégis megtörtént a baj, és megtámadott minket egy vírus, nem muszáj azonnal a patikába rohannunk.

 

Első körben érdemes a természet csodálatos erejéből meríteni, hiszen a gyógyteák, illóolajok és egyéb praktikák bizonyítottan hatásosak a makacs vírusok ellen, nem beszélve arról, hogy használatuk sokkal kellemesebb élményt nyújt, mint ha lenyelünk egy tablettát. Persze, amennyiben az állapotunk nem javul, vagy nem csupán egyszerű szortyogásról van szó, mindenképpen konzultáljunk szakorvossal. 

 

Tértisztítás

 

Amennyiben az otthonunkban betegség üti fel a fejét, érdemes nemcsak a saját légútjainkat, de a lakás levegőjét is alaposan megtisztítani, hiszen hiába minden praktika, ha körülöttünk hemzsegnek a kórokozók. Kezdőknek erre tökéletesen alkalmas egy félbevágott vöröshagyma, amelyet a lakás egy, vagy több pontján elhelyezünk – a hagyma köztudottan az egyik leghatékonyabb víruspusztító. Haladók számára életre szóló befektetés lehet egy párologtató, illetve elektromos aromadiffúzor beszerzése, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a tiszta, jó minőségű illóolaj párologtatása nemcsak finom illattal tölti meg a teret, de az egyik leghatékonyabb fegyver a vírusok, baktériumok, illetve gombák elpusztításában. Tértisztításra a legalkalmasabb a citrom illóolaja, amelyet kisgyermekek mellett is bátran alkalmazhatunk, de a citrom mellett olyan csodás illatokat is bevethetünk, mint a rozmaring, a kakukkfű vagy a grépfrút. Így lesz a kórokozók elleni prózai küzdelemből varázslatos spa-élmény.

 

Gyógyító praktikák

 

Indításképpen érdemes bevetni az olyan klasszikusokat, mint a gyógytea (kamilla, hársfa, bodzavirág, csipkebogyó…), a fokhagyma, illetve a méz. Ezek természetesen belsőleg alkalmazandó gyógymódok, igazi nehéztüzérség a bacilusok ellen. Természetesen a fokozott C-vitamin-bevitel is ajánlatos, amelyet bevehetünk kapszula formájában is, de még jobb, ha sok facsart citrussal, savanyú káposztával, esetleg homoktövis-kivonattal kényeztetjük szervezetünket és ízlelőbimbóinkat. Nem árt azonban tudni, hogy a gyógyuláshoz vezető út nem csak a belsőleg alkalmazandó csodaszerekben rejlik, kívülről is sokat tehetünk egészségünk visszaszerzéséért, és persze megtartásáért. Az illóolajak a természet valódi esszenciái, koncentrált formában tartalmazzák mindazt, amire a szervezetünknek szüksége lehet.

 

Náthás megbetegedések esetén a már emlegetett citrom illóolaja az inhalálásban is hű társunk lehet: egy edény forró vízbe öntsünk bőségesen Himalája-sót, az egészet pedig bolondítsuk meg néhány csepp citrommal, és csak lélegezzük be a mennyei mannát – garantáltan tisztítja eldugult légútjainkat. Köhögés, torokfájás ellen vessük be a csodás frissítő eukaliptusz illóolajat, amely az egyik legerősebb vírusölő, de a nyugtató levendula is igazi gyógyír a nyugtalan torok számára. Ezekből egy-két cseppet némi növényi olajba cseppentsünk bele, majd masszírozzuk be vele a mellkas és a torok környékét. A fentiek persze nem személyre szabott gyógymódok, így panasz esetén érdemes szakavatott aromaterapeutával konzultálni.

 

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a természet patikája csodás gyógymódokkal lát el bennünket, mit sem érnek azonban, ha a test mellett a lelket nem gyógyítjuk, hiszen a test betegsége a lélek betegsége is. Bár manapság az emberek egyre kevésbé tudnak vagy mernek kiszállni az élet mókuskerekéből, mégis – ha módunkban áll – próbáljunk meg néhány napot pihenéssel tölteni, hiszen testünk jelzett, vésztartalékai végesek. Kapcsoljunk ki, feküdjünk be az ágyba, tárjuk ki az ablakot, engedjük be a friss levegőt, olvassunk egy jó könyvet, merüljünk el gondolatainkban. Igyunk finom, meleg teákat, kényeztessük magunkat a varázslatos aromájú olajokkal. A rohanó hétköznapokban olykor kell egy kis simogatás, egy kis költészet a testnek és a léleknek egyaránt.

Hernádi-Bozi Eszter Hernádi-Bozi Eszter cikke 2022. október
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.