"A télisportok fokozott balesetveszélyt rejthetnek magukban. Főképp, ha nem készülünk fel rájuk!(x)"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ha leesik a hó

A télisportok fokozott balesetveszélyt rejthetnek magukban. Főképp, ha nem készülünk fel rájuk!(x)

Minden télen megnő az izomhúzódással, rándulással kapcsolatos balesetek száma az év többi részéhez képest. Persze vannak helyzetek, amelyeket nem lehet kivédeni, azonban egy kis előre gondolkodással csökkenthetjük a húzódások és rándulások miatt ágyban töltött napok számát. De vajon melyek a leggyakoribb téli balesetek, és mit tehetünk a megelőzésük érdekében?

 

A sípályán


A síelés, a snowboardozás egészen addig szórakoztató téli elfoglaltságok, amíg nem szakadnak szalagok, törnek csontok vagy ficamodnak ízületek. Nem is gondolnánk, hogy milyen sokan térnek vissza különböző sérülésekkel a téli vakációjukról, és töltik gipszben a sítúra idejének sokszorosát. Nem kell persze feltétlenül több napra elutaznunk ahhoz, hogy kellemetlen balesetet szenvedjünk. A korcsolyapályára vagy a közeli befagyott tóra is elég kiballagni egy békés vasárnap délután.

 

Elsőként érdemes sorra venni, hogy mi az a síelésben, amihez egyáltalán nincs hozzászokva a testünk, és ami így baleset előidézőjévé válhat. Ha volt már síbalesetünk, abból a kellemetlen tapasztalatból is kiindulhatunk.

 

 

Indulás előtt


Állóképességünk növelése, vagy jó állóképességi szintünk karbantartása különösen nagy szerepet játszhat a téli sportbalesetek elkerülésében. A magaslati levegő ritkább, mint amihez a mindennapokban hozzászokunk, ezért minél jobb az erőnlétünk, annál jobban bírjuk az iramot. A futás, a kocogás és az úszás kiváló eszköz testünk karbantartásához a sítúrát megelőző hónapokban. Ha a tüdőnk nem fárad el, ha jobb a testünk oxigénellátása, az izmaink is jobban bírják a megpróbáltatásokat.

 

Az általános állóképességet javító edzéseken kívül érdemes nagyobb súlyt fektetni az olyan speciális mozgásformákra is, amelyek kifejezetten a síeléshez szükséges izmokat fejlesztik, valamint az ott szükséges mozdulatokhoz hasonlókból állnak össze. Egy síszimulátor jó szolgálatot tehet, de már az is nagy segítség lesz a szikrázóan fehér pályán, ha a belső combizmokat megerősítjük.  

 

A bemelegítés ereje


Nem lehet eléggé hangsúlyozni a bemelegítés szerepét: a hideg izmok és ízületek jóval sérülékenyebbek, rugalmatlanabbak, mint a jól átmozgatottak. A lécek felcsatolása előtt elengedhetetlen, hogy néhány vállkörzéssel, valamint egy-két csípő-, illetve bokakörzéssel felkészüljünk a símozgásra.

 

Ügyeljünk a térdek átmozgatására, hiszen az egyik leggyakoribb síbaleset az igen sok fájdalommal és egyéb kellemetlenséggel járó keresztszalag-szakadás. Nem érdemes kockáztatni egy több hónapra szóló problémát, ha mindössze néhány egyszerű térdkörzéssel megelőzhető a baj.

 

Elsősegélycsomag

  • Nemcsak átmozgatással tarthatjuk melegen az izmainkat, de a különféle melegítő hatású sportkrémek, -olajok is jó szolgálatot tehetnek. Ezek a termékek melegen tartják, ezáltal minimálisan lazítják az izmokat, melyek így kevésbé lesznek sérülékenyek.

 

  • A sérülésre is fel kell azonban készülni, így az elsősegélycsomag nélkülözhetetlen kellékei közé tartoznak az enyhe húzódások regenerálódását segítő krémek (ezt az izmok vérkeringésének javításával, fokozásával lehet elérni). Ez azért olyan lényeges, mert a már kissé sérült izmok állapota könnyebben romlik tovább, mint az épeké. Így minél hamarabb jön helyre az érintett testrész, annál hamarabb lesznek újra optimálisak a síelés, snowboard-ozás feltételei.

 

  • Ha esetleg a közérzetünket már súlyosan befolyásoló, fájdalmas sérülést szereznénk, a lazító krémek, olajok mellé mindenképpen jól jön valamilyen nem szteroid alapú fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő készítmény. Így könnyebb átvészelni a kritikus napokat, közérzetünk pedig kevésbé romlik le a sítúra kellős közepén.

 

A korcsolyapályán


A korcsolyázásra is érvényesek a síeléssel kapcsolatban említett, legfontosabb biztonsági intézkedések, így például a mozgás megkezdése előtti alapos bemelegítés, mellyel csökkenthetjük a sérülés veszélyét. Itt is jó szolgálatot tehetnek a melegítő krémek, olajok, valamint a mozgás után használandó lazító hatású készítmények.

 

Néhány szót azonban muszáj ejteni a korcsolyázás körülményeiről. Bár a műjégpályának is megvan a maga hangulata, a természethez közelebbi helyek azonban legtöbbször csábítóbban hatnak a téli sportok szerelmesei számára, hiszen ilyenkor hosszabb időre elhagyhatják a városi forgatagot. Korcsolyázni tulajdonképpen bárhol lehet, ahol van némi jég.

 

Minden esetben ellenőriznünk kell azonban, hogy elég vastag-e a jég, vagyis elbírja-e a súlyunkat. Ha gyerekekkel megyünk (bár az ő súlyuk kisebb), ők külön figyelmet érdemelnek. Ügyeljünk, hogy csakis biztonságos területen tartózkodjanak, és nehogy véletlenül beljebb menjenek, mint kellene!

 

Ha hazaértünk


Valószínűleg mindenkinek ösztönösen jólesik a hidegben töltött mozgás után a meleg környezet, a forró ital és a meleg zuhany. Ezek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megelőzzük a megfázást, miután a korcsolyapályán/tavon/sípályán jól kimelegedtünk, megizzadtunk, majd sokáig nem öltöztünk át száraz, meleg holmiba. A forró tea, kakaó, a jó meleg zuhany és a szauna mind-mind jó szolgálatot tesznek a téli sportok után.

La femme La femme cikke 2016. november
címkék:
Egészség
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.