"Hangulatos utcáival, közel 400 éves történelmével és különleges söreivel Boston egyedi színfolt Amerika palettáján. "

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy csipetnyi Európa Amerikában

Hangulatos utcáival, közel 400 éves történelmével és különleges söreivel Boston egyedi színfolt Amerika palettáján.

Bostont, Massachusetts állam fővárosát nem véletlenül emlegetik „Amerika legeurópaibb városaként”. Igazi meglepetésben lehet részük azoknak az amerikai metropoliszokhoz szokott turistáknak, akik a keleti part eme különleges részére látogatnak. Európai szemmel nézve Boston sokkal barátságosabbnak, otthonosabbnak tűnik, mint a vibráló New York, ahol a tengerentúlról érkező utazó eleinte nagyon elveszettnek érezheti magát. A kicsivel több, mint 600 ezer lakossal rendelkező várost a dicső múlt és a gazdag jelen kettőse jellemzi. A macskaköves kis utcák és a történelmi városrészek jól megférnek a pénzügyi negyed és a Back Bay felhőkarcolói mellett. A 17., illetve 18. századból fennmaradt házak, templomok és egyedi hangulatú temetők egészen különleges látványt nyújtanak a modern épületek között.

 

Bostont ugyanakkor „Amerika sétálóvárosának” is nevezik, az itt lakók ugyanis előszeretettel közlekednek gyalogosan. És bár a város kiterjedt tömegközlekedési hálózattal rendelkezik, látnivalóit sétálás közben lehet igazán felfedezni.

 

De vajon milyen élményeket tartogathat számunkra New England gazdasági és kulturális központja?  

 

A forradalom hőseinek nyomában


Boston szinte minden szegletét átjárja az amerikai függetlenségi háború emléke, így annak, akit érdekel a történelem ezen fejezete, mindenképpen érdemes ellátogatnia ide! A város kulcsszerepet töltött be a forradalomban, amelyben tizenhárom, brit fennhatóság alá tartozó észak-amerikai gyarmat fellázadt Nagy-Britannia ellen, s amelyből megszületett a független Amerikai Egyesült Államok.

 

Bostonban sok mindent megtudhatunk a város forradalomban játszott szerepéről és a háború eseményeiről, ha az úgynevezett Freedom Trail (Szabadság ösvénye) nyomvonalon haladunk. A Freedom Trail tulajdonképpen egy négy kilométer hosszú, vörös téglákkal jelölt útvonal, amely a történelmileg legjelentősebb helyszínekhez kalauzolja el a turistákat. A városnézést a Faneuil Hall Visitor Centre-től érdemes elkezdeni, ahol a látogatók komplett időutazáson vehetnek részt a jelmezbe öltözött idegenvezetők kíséretében. A séta közben megtekinthetjük Boston legfontosabb nevezetességeit, köztük az Old State House-t, ahol először olvasták fel a Függetlenségi Nyilatkozatot; a Paul Revere-házat, melynek falai között megtapasztalhatjuk, hogyan éltek a helyiek a 1770-es években; a függetlenségi háború első komolyabb csatájának emlékét őrző Bunker Hill-i emlékművet, és a Faneuil Hallt is, ahol Amerika első városi gyűlését tartották. Aki teheti, mindenképpen keresse fel a Granary Burying Ground és a King's Chapel Burying Ground történelmi temetőjét! Előbbit 1660-ban hozták létre, és többek között itt nyugszanak az amerikai diplomata, feltaláló, író, polgári demokrata politikus, természettudós, filozófus, nyomdász és sakkozó Benjamin Franklin szülei, valamint Samuel Adams egykori massachusettsi kormányzó is. Utóbbi, azaz a King's Chapel Burying Ground a város legöregebb sírkertje, mely olyan neves személyiségeknek biztosít nyughelyet, mint John Winthrop, aki Massachusetts első kormányzójaként szerzett hírnevet, vagy Mary Chilton, aki az első európai nőként lépett partra 1620-ban a Plymouth partjainál, mikor a Mayflower kikötött.

 

 

A látnivalók közül persze nem érdemes kihagyni a Boston Tea Party Museumot sem, ahol egy interaktív kiállítás keretében átélhetjük a közvetlenül az amerikai függetlenségi háború kitöréséhez vezető 1773-as történelmi eseménysorozatot. A múzeumban megelevenedik a híres „bostoni teadélután”. A látogatók ugyanis lehetőséget kapnak arra, hogy tengerbe hajíthassák a teát, éppen úgy, ahogyan az amerikai telepesek tették egykor az angol adórendeletek és gyarmati politika elleni tiltakozásként.

 

Ám nem csupán a történelmi látnivalók akadnak a Freedom Trail mentén, a szemfüles turisták egyedi üzletek, éttermek és bárok sorát fedezhetik fel, ha követik a vörös téglás utat. Az édességkedvelő járókelőket ellenállhatatlanul csábítja Captain Jackson történelmi csokoládésboltja, az Old North Chruch közelében. Itt egy bemutató keretében megismerhetjük a csokoládékészítés művészetét, vagy válogathatunk az üzlet polcain sorakozó megannyi isteni csokoládé- és karamellkülönlegesség közül.

 

Felejthetetlen városrészek


Boston sokszínűségét a különböző városrészeket felfedezve tapasztalhatjuk meg igazán. A Boston Harborból, vagyis a kikötőből lélegzetelállító felhőkarcolók uralta városkép tárul elénk.

 

 Beacon Hillben már egy egészen más látvány fogad. A hangulatos történelmi negyedet szűk macskaköves utcák, impozáns szövetségi stílusú házak és a régi korokat idéző romantikus gázlámpaoszlopok jellemzik. Látnivalóban itt sincs hiány. Miután felfedeztük a Charles Street népszerű galériáit, butikjait és kávéházait, érdemes megcsodálnunk az impozáns aranykupolás Massachusetts State House-t, vagyis a kapitólium épületét. A Black History Trail útvonalát követve betekinthetünk a 19. században itt élt afroamerikai népesség történetébe. A legnépszerűbb látványosságok közé tartozik többek között az Afroamerikai Történeti Múzeum és az African Meeting House. Ez utóbbi a legrégebbi még álló, feketéknek épült templom az Egyesült Államokban, egyben pedig az a hely, ahol Frederick Douglass 1860-ban megtartotta nagy hatású rabszolgaság-ellenes beszédét. Boston ugyanis nemcsak a függetlenségi háborúban tett szert nagy jelentőségre, de a rabszolgatartás eltörlésében is élen járt. Massachusetts volt az első amerikai állam, ahol felszabadították a rabszolgákat. Beacon Hill többek között arról is híres, hogy házaiban telepedtek le annak idején az első felszabadított fekete rabszolgák. 

 

Nagy múltú egyetemek


Bostonban az oktatás legalább olyan hangsúlyos, mint a történelem vagy a kultúra. A város a rangos amerikai egyetemek, illetve főiskolák, többek között a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Boston College városa. A bostoni felsőoktatási intézmények közül azonban minden kétséget kizáróan kiemelkedik az 1636-ban alapított Harvard, a világ egyik legismertebb és legrangosabb egyeteme, ahol a leendő elnökök, valamint korunk legmeghatározóbb elméinek képzése zajlik. Népszerűsége az árában is megmutatkozik, azoknak, akik a borostyán ligás intézménybe szeretnének járni, mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, az egyéves tandíj ugyanis 43 ezer dollár, azaz körülbelül 12 millió forint. Persze a befektetett összeg hatványozottan is megtérülhet, hiszen a Harvard-diploma számos ajtót megnyithat a volt tanulók előtt.

 

A látogatók ízelítőt kaphatnak az patinás egyetem különleges hangulatából, ha részt vesznek a harvardi diákok által vezetett túrák egyikén. A történelmi hangulatot árasztó jellegzetes, vörös téglás épületek között sétálva az emberre rátör a tudás és a tanulás iránti vágy, és ahogyan végighaladunk az egyetem kertjén, azonnal érthetővé válik, miért jelentkezik évente több százezer diák, hogy a tekintélyes intézmény falai között tanulhasson. Az campus kapuin belül és kívül egyaránt többféle program áll rendelkezésünkre. A látogatók felkereshetik Peabody Museumot, vagy a Sackler Art Museumot, vagy sétálgathatnak az egyetemi városrészben, ahol kávézók és éttermek széles kínálatából válogathatnak.

 

 

Nyitott terek, zöld parkok


Boston számtalan nagyszerű helyet kínál a piknikezéshez és szabad téri kikapcsolódáshoz. A több mint 350 éves Boston Common a legöregebb városi park az országban, híres történelmi helyszín és egyben kihagyhatatlan látványosság. A park szerves része az úgynevezett Emerald Necklace hálózatnak. Az elnevezést a város parkjainak egymáshoz kapcsolódó rendszerére használják, melyhez az 1837-ben alapított Boston Public Garden is hozzátartozik. A Boston Public Garden volt az Egyesült Államok első nyilvános botanikus kertje. A tavakkal, szökőkutakkal és szobrokkal díszített park jó időben idilli helyszín ahhoz, hogy gyönyörködjünk a természetben. A kert felkeresésére a nyár a legtökéletesebb időpont, hiszen ilyenkor megcsodálhatjuk a melegebb hónapokban tündöklő francia stílusú virágágyásokat, vagy csónakázhatunk a tavon a híres hattyúcsónakok egyikén.

 

Hangulatos bárok és kiváló sörök


Ma a keleti parti város a kézműves sörök szerelmeseinek egyik legnépszerűbb úti célja az országban. Bár egyelőre még folyik a vita arról, hogy Samual Adams gyakorolta-e a sörfőzés mesterségét, ez mégsem tántorította el a Boston Beer Companyt attól, hogy az amerikai forradalmárról nevezze el gazdag ízvilágú kézműves söreit. A 60 perces sörgyárlátogatáson az érdeklődőket beavatják a Samuel Adams Boston Lager készítésének „kulisszatitkaiba”. A borostyánszínű ital történetéhez hozzátartozik, hogy megjelenése után hat héttel elnyerte a legjobb amerikai sörnek járó kitüntetést, népszerűsége pedig Bostonban azóta is töretlen.  

 

Ha azonban mégis inkább egy hangulatos bárban szeretnénk megkóstolni az aranyló nedűt, érdemes ellátogatni a Green Dragon Tavern pubba, melyet a gazdag történelmi múlt és a hagyományos New England-i ételek tesznek különlegessé. Az 1654-ben alapított bár fontos szerepet töltött be a függetlenségi harcokban. Állítólag a Green Dragon Tavern kedvelt törzshelye volt Paul Revere-nek, és John Hancocknak. Egyes történészek szerint a pubban tervelték ki a már említett híres bostoni teadélutánt, és itt hallgatták ki a  britek Lexington és Concord  inváziójáról szóló terveit, így Paul Revere időben figyelmeztetni tudta a gyarmati milíciát. Az eredeti épületet sajnos 1854-ben lebontották, a Green Dragon Tavern pedig átkerült a Marshall Streetre.

 

 

Gasztronómia


A gasztronómia kedvelőinek érdemes a Quincy Market felé venniük az irányt. A piaci negyedben éttermek, ajándékboltok, üzletek sora, valamit színek és illatok elképesztő kavalkádja fogad minket. Az 1826-ban megnyílt Quincy Market épületének falai között széles multikulturális ételkínálat várja a látogatókatt, melyben mindenki megtalálhatja a kedvére valót. 

 

Fotók: Póta Szilvia 

Póta Szilvia Póta Szilvia cikke 2016. december
címkék:
Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.