"Akár télen, akár nyáron érkezünk, Kitzbühel az élmények kifogyhatatlan tárháza."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Ötcsillagos élmények télen-nyáron

Akár télen, akár nyáron érkezünk, Kitzbühel az élmények kifogyhatatlan tárháza.

Az azonban még kevésbé ismert, hogy az osztrák síterepek milyen gazdag programkínálattal várják a nyári utazókat. A két-háromezres csúcsok lélegzetelállító látványa, a völgyek buja zöldje, a kristálytiszta tavak önmagukban megérik a néhány órás autózást. A természeti szépségeken túl azonban számtalan kikapcsolódási lehetőséget találunk: kerékpáros és gyalogos túraútvonalakat, hegyi tavak vízi sportélményeit, siklóernyőzést, golfpályákat, no meg a híres osztrák vendégszeretet, a kifogástalan szállodai kínálatról nem is beszélve.

 

Ahol a filmsztárok pihennek

 

Kitzbühel Tirol-régió és talán egész Ausztria egyik legkedveltebb úticélja. Tavasztól őszig a környék gyalogos felfedezése, a magaslatokig vezető útvonalak lenyűgöző élményt nyújtanak. A sífelvonók többsége a nyári hónapokban is üzemel, így percek alatt elérhetjük velük az egymástól távolabb eső kilátópontokat. A Kitzbühel-Alpok nagyjából ezer kilométer bejárható túraútvonala között a kevésbé fittek számára sem megterhelő sétáktól kezdve, a komolyabb felkészültséget igénylő hegyi túrákig választhatunk időnk, kedvünk és persze edzettségi szintünknek megfelelően.

Kitzbühel, vagy ahogy a helyiek becézik „Kitz”, luxusmárkákat kínáló boltjairól, ötcsillagos szállodáiról, a pihenni, sportolni vagy éppen szépülni vágyók számára nyújtott kifogástalan szolgáltatásairól ismert, csakúgy, mint minőségi éttermeiről. A luxuspihenés sokakat vonz a városba, egyáltalán nem meglepő, ha az óváros szűk utcáin sétálva összefutunk egy-egy híres sportolóval, filmszínésszel. Leginkább persze télen, ami turisztikai szempontból az év legfontosabb és legtöbb látogatót vonzó időszaka.

 

A város nyáron sem ürül ki, bőven van mit csinálni ilyenkor is az idelátogatóknak. A legforróbb napokon a kerékpárral, vagy akár gyalog is elérhető közeli Schwarzsee népszerű turistacélpont. A Kaiser-hegy lábánál elterülő „fekete-tóban” a legenda szerint egy óriás mosta meg a lábát, így lett sötét a tó vize. Ami inkább smaragdzöld, semmint fekete, és ami nem az óriásnak, hanem a vízben oldott értékes ásványi anyagoknak köszönhető. A sötét színárnyalat ellenére kristálytiszta víz nyáron akár 27 fokosra is felmelegszik, amit csónakkal vagy vízi biciklit bérelve is felfedezhetünk. Ha unjuk a fürdőzést, kényelmes tempóban alig egy óra alatt körbesétálhatjuk az egész tavat.

A Schwarzsee a régió legmelegebb tava

 

S ha már túrázni van kedvünk, a közeli Jochbergből kiépített erdei ösvényen vezet az út a környék legszebb természeti látványosságához, az 1298 méter tengerszint feletti magasságban található Sintersbacher-vízeséshez. A 85 méter magasból alázúduló víztömeg hűvös permetében mintegy másfélórás gyaloglás után frissülhetünk fel. A túraútvonal mentén számos pihenőponton fújhatjuk ki magunkat, mielőtt nekivágnánk a következő kaptatónak. A zuhataghoz több irányból juthatunk: egy nehezebben járható, meredekebb ösvényen és egy valamivel hosszabb, könnyebb útvonalon.

 

Elegáns menedék

 

Jochbergben találjuk a környék egyik legelegánsabb szállodáját, a Kempinski Hotel Das Tirolt. A stílusosan egyedi, modern épület harmonikusan illeszkedik a tájba, köszönhetően az alpesi építészetre jellemző és a szálloda külső és belső kialakításban is gazdagon megjelenő faelemeknek. Az elegáns enteriőr a természetes anyagoknak és színeknek köszönhetően otthonos melegséget sugároz. Egy kényelmi szolgáltatásokkal gazdagon felszerelt menedék, ahol a hétköznapi stresszből vagy az alpesi túrázásból fáradtan megérkezve is felfrissülésre találunk. 120 szobájában, 13 junior és 22 különösen tágas lakosztályában, csakúgy, mint közösségi tereiben a hatalmas üvegfelületeknek köszönhetően sem szakadunk el a gyönyörű alpesi környezettől. Nyáron minden irányban a zöld gazdag árnyalataiban, télen a hótakaróval borított hegyoldalak látványában gyönyörködhetünk. Az 520 négyzetméteres (a környék szállodái közül a legnagyobb), akár öt hálószobássá bővíthető penthouse lakosztály nagyobb családok, baráti társaságok számára első osztályú választás. A gigantikus – 500 négyzetméteres – teraszon privát fogadásokat tarthatunk, vagy egyszerűen élvezhetjük a friss levegőt és napsütést, amelyhez a környező hegyek nyújtanak lélegzetelállító hátteret.

A fűtött kültéri medencében télen hófödte hegyek lábainál úszhatunk

 

A Kempinski Hotel Das Tirol jó példája annak, hogy a modern és elegáns nem feltétlenül jelent rideget és távolságtartót. Különösen így gondoljuk ezt, ha megtapasztaljuk a szálloda 3600 négyzetméteres spa központjában, éttermeiben a kiszolgálást. Kezdjük a napot egy gazdag reggelivel, jégbe hűtött pezsgővel, frissen préselt gyümölcslevekkel, különleges sajtválogatással. Folytassuk a környék bebarangolásával, majd egy könnyű ebéd után a szabadtéri medencében egy kis úszással, napozással. Egy tökéletes nap nem is érhet máshogy véget, csak egy fenséges vacsorával, melyet a szálloda hagyományos tiroli fogásokat újragondoló Steinberg éttermében, vagy az európai-ázsiai fúziós konyha ízvilágába kalauzoló Sra Bua étteremben költünk el. Tökéletes kikapcsolódás, tökéletes környezetben.

 

Téli paradicsom

 

A főszezon, mint minden síparadicsomban a téllel, pontosabban az első hóval érkezik. Kitzbühelben található a világ legnehezebb sípályája, a Streif. Ezen a pályán találkoznak minden januárban a világ legjobb síelői, hogy az Alpesi Sí Világkupa hahnenkammi versenyén összemérjék tudásukat, amit világszerte nézők milliói követnek a televíziók előtt. A versenyen kívüli időszakban azonban bárki beveheti a Strief meredek leejtőit – tudásához és bátorságához mérten. Éles kanyarokra, nagy sebességnél hosszú ugrásokra, szűk és meredek szakaszokra, buckákra számítsunk. A régió persze nem csak extrém

HÓBIZTOS PÁLYÁK
Októbertől március végéig garantáltan hó várja a sportolókat a legtöbb sípályán.
nehézségű pályákat, hanem a kevésbé profik számára is élvezhető lesiklást kínál 215 kilométernyi pályarendszerében.  Közvetlenül a Kempinski Hotel Das Tirol mellett – a környék ötcsillagos szállodái közül egyedüliként – találunk például egy rövidebb pályát, amely a kezdők számára ideális gyakorlóterep, s amelyet külön térítés nélkül vehetünk igénybe, de a nagyobb pályarendszereket is elérhetjük transzfer nélkül. A szállodában síiskola, illetve a sportoláshoz szükséges eszközök bérlésére, vásárlására egy sportüzlet is megtalálható.

 

Októbertől március végéig garantáltan hó várja a sportolókat a legtöbb sípályán. Erről nem csak a természet gondoskodik a téli szezonban átlagosan 10 méternyi friss hóval, hanem az a 750 hóágyú is, amely szükség esetén szinte a teljes pályarendszert képes hóval beborítani. Ez az egyik leginkább hóbiztos régió, érthető, hogy miért. Kitzbühel innovatív és trendteremtő az osztrák pályák között, hisz a snowboardosoknak és a sí akrobatikát kedvelők számára is tökéletes terepet kínál: a Snow Park 16 különböző pályaelemével a legjobb nemzetközi akrobatikus pályáival vetekszik.

Akár télen, akár nyáron, kisgyermekes családdal vagy barátokkal érkezünk, Kitzbühel az élmények kifogyhatatlan tárházával vár, így akárhányszor jártunk már itt, minden alkalommal ugyanazzal az érzéssel távozunk: ide vissza kell jönnünk!

Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2021. december
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.