"Akik a bakancslistájukra Balit is felírták, azok nyugodtan mellé írhatják a Viceroy Bali nevét is…"

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szentély a Paradicsomban

Akik a bakancslistájukra Balit is felírták, azok nyugodtan mellé írhatják a Viceroy Bali nevét is…

Ha a nagyvilágban bárkit megkérdezünk az amerikaiaktól a svédeken, magyarokon át az ausztrálokig utazási vágyaikról, akkor kiderül: bakancslistájuk előkelő helyén áll Bali szigete. A vágy, hogy eljussanak Indonézia szépséges vidékére a Kis-Szunda-szigetek alig 5600 négyzetkilométeres szigetére, melyen 4,5 millió, többségében a hindu vallást gyakorló balinézek élnek. A levegő hőmérséklete télen-nyáron kellemes meleg, 26–32 Celsius-fokos, igaz, a hőérzetet valamelyest fokozhatja a levegő erős páratartalma. A tengervíz hőmérséklete mindig kellemes, általában 24–29 Celsius-fokos. Bali középső és keleti részén hegyek húzódnak, a délkeleti rész síksággá alakul át. A hegyek lábánál, a sziget délkeleti részén fekszik a művészetéről híres Ubud kisvárosa, a turisták egyik kedvelt települése. Kedvelt, már csak azért is, mert a közelében, a rizsföldek és a dzsungelszerű erdők mentén számtalan csodálatos szálloda és üdülőközpont áll, ahonnan a vendégek könnyen juthatnak el a festői városkába.

Az egyik ilyen ötcsillagos resort a Viceroy Bali, mely mindössze pár percnyi autóútra fekszik Ubudtól. Akik bakancslistájukat követve Baliba látogatnak, és ezt a luxus szálloda-üdülőegyüttest választják, valóban úgy érezhetik, érdemes volt teljesíteni álmaik e különleges állomását, mert megérkeztek a Paradicsomba.

 

Lenyűgöző látvány fogad bennünket a hegygerincen: zölden hullámzó teraszos rizsföldek mentén a sűrű növényzetű dzsungel varázslatos erdeje. A buja völgy fölött fekszik a 25 villából álló luxus üdülőhely azok számára, akik az eleganciát, az exkluzivitást és az egzotikumot keresik.

Mindegyik villához saját, fűtött úszómedence tartozik, s ha kisétálunk a teraszra, a távolban a fehér felhők fölött ott magasodik a Gunung Agung vulkán. Nem véletlen, hogy e fenséges terület egykoron a királyi család kedvenc vidéke volt, ahová vissza lehetett vonulni.  Ma is olyannyira el lehetett bújni a világ elől, hogy a szállodaegyüttest nemrégiben kitüntették a legjobb luxus nászutashotel Ázsiában címmel a World Luxury Hotel Awards díjátadó gálán.

 

A villák keverékei modernségnek, a kortárs vonalaknak és a hagyományos Bali dizájnnak. Természetesen mindegyik „dzsungelotthonban” van légkondicionáló, kávégép, LED-televízió, és BOSE hangsugárzó rendszer is. Gyors wi-fiért sem kell a szomszéd dzsungelbe menni.

A villákhoz személyre szabott szolgáltatás is jár. A nászutas pároknak szinte ki sem kell mozdulniuk házikójukból vagy az üdülőegyüttesből. Aki senkivel sem akar találkozni, akár napokat, heteket eltölthet itt. A 24 órás szobaszerviz révén ágyba kaphatja a reggelit, és házhoz jön a hagyományos balinéz masszázs is, s gyógykezelésre is itt lehet fogadni a helyi szakembereket. Lehetőség van különleges, balinéz főzőtanfolyamra, szabadtéri piknikezésre is. Folyamatosan kényeztethetjük testünket, lelkünket. Olyannyira el lehet bújni a nagyvilág elől, hogy a repülőtérről közvetlen helikopter-transzfert is lehet kérni, hisz a resortnak van saját helikopter fel- és leszállópályája…

 

Azért néha még az ifjú párnak is érdemes kimozdulnia rejtekhelyéről, mivel igencsak üdítő egy séta a rizsföldek mentén vagy a dzsungelben. Az üdülőkomplexum központi fekvése számtalan kalandos programra is csábít. Balinéz táncórákat lehet venni, ki lehet próbálni például a vadvízi evezést, elefánt szafaritúrára lehet menni, vagy akár Harley-Davidsonnal motoros kiránduláson lehet megismerni a környéket.

 

A resort központjában külön spa vár minket, valamint több étterem vonz finom helyi és nemzetközi ételekkel. A Dining CasCades például 10 méter magas kúpalakú nádfedeles tető alatt fogad minket, pazar kilátással a Petanu folyóra. A nap bármely szakában felkereshetjük.

 

Fine dining a dzsungelben

 

Szuper elegáns a 2018 őszén megnyílt Aperitif, melyet jelenleg Bali legkülönlegesebb fine dining éttermének tartanak. Ha a bárpultnál kezdünk, gazdag aperitif-választék tárul elénk: a legkülönfélébb alkoholos és alkoholmentes koktélok között válogathatunk, melyeket a helyi trópusi éghajlat ihletett.

Utána átülhetünk a fekete-fehér márvány padlózatú, hatvan férőhelyes díszes étterem valamelyik fehérterítős asztalához. A roppant elegáns helyiség az egy évszázaddal ezelőtti hangulatot idézi meg, a falakon a gyarmati időszakból láthatók fotók, melyeken feltűnik az utolsó holland-indonéz alkirály. (A resort neve – Viceroy – különben alkirályt jelent.)

Az étlapról egyaránt választhatók a nemzetközi konyha ízei, valamint az indonéz szigetvilág stílusában kínált falatok. Nic Vanderbeeken belga séf előszeretettel használja a sziget ősi fűszereit, vegyíti azokat a modern európai ízekkel, elkészítési technikákkal. A kifinomult, nyolcfogásos degusztációs menü valóságos kulináris utazást kínál a múltból a jelenbe. A világ minden tájáról érkeznek ide az alapanyagok, s az étteremnek saját termőterülete is van. Az előétel, a karedok például látszólag egyszerű nyers zöldségsaláta Nyugat-Jáváról, melyet azért kissé átformáltak. A finoman savanyított kerti zöldségeket – uborka, káposzta, cukkini, kelkáposzta – mind helyben termesztették, fenséges hozzá a citromos mogyorószósz tofu krémmel, bébibab-csirákkal. Szintén az indonézek által inspirált étel a Papua Crab, azaz a pápuarák. Újjávarázsolták a Wellington bélszínt indonéz vadhússal, vajas tésztahajban. A sommelier-k az ételekhez 180 fajta bort tudnak ajánlani, a világ minden tájáról.

 

Ubud könnyedén

 

A villákból a hotel kisbuszával érdemes kirándulni a közeli Ubud városába. Mindenkit lenyűgöz e kis település, a művészetek városa, ahol egymást érik a kis kiállítótermek, templomok. Bátran válogathatunk a helyi népművészeti tárgyak között. A települést járva nem árt óvatosnak lennünk. nemcsak a szokatlan bal oldali közlekedés miatt, hanem a folytonos dudaszó miatt is, mely egyszerre jelent irányjelzést, figyelmeztetést, üdvözlést. Sétán közben közben megismerhetjük a helybéliek kedvességét, figyelmességét.

Hozzászoktak a turistákhoz, de hozzánk szoktak a Monkey Forest majmai is. A majmok uralta buja trópusi erdő valójában már Padangtegal falucska része. Itt több mint félezer majom él néhány hektáron. A látszólag aranyos, játékos állatok valójában ravasz és olykor igen agresszív ragadozók: könnyűszerrel kikapják kezünkből a szendvicsünket, de napszemüvegünk sincs tőlük biztonságban. Ártalmatlan jószágok, de nem árt az óvatosság: mi járunk az ő felségterületükön.

 

Az ubudi kirándulásról visszatérve villánkba, jólesik egy kis pihenés. Elgondolkodni, elmélyedni, hiszen a paradicsomi táj spirituálisan is magával ragad, elcsábít, elvarázsol.

La femme La femme cikke 2019. június
címkék:
Bali | Utazás | Viceroy
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.