"Száz éves a KLM Royal Dutch Airlines, a legrégebbi légitársaság a világon, amely indulása óta ugyanazon a néven működik."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Egy évszázada a repülés élvonalában

Száz éves a KLM Royal Dutch Airlines, a legrégebbi légitársaság a világon, amely indulása óta ugyanazon a néven működik.

A „királyi” jelzőt I. Vilma holland királynő engedélyével használhatja a társaság, amely 1919. október 7-én kezdte meg hivatalosan működését. Az első járat London és az amszterdami Schiphol közötti távot teljesítette, fedélzetén két újságíróval és egy levéllel, amelyet London polgármestere küldött Amszterdam első emberének. Öt évvel az indulást követően került sor az első interkontinentális tesztrepülésre Amszterdam és Jakarta (az akkori Batávia) között. A 15 ezer kilométeres repülőút számos megállóval összesen 55 napig tartott, de igazolta, hogy a technika fejlettsége akár már az ilyen léptékű légi utazásokat is lehetővé teszi. A KLM saját jegyértékesítő irodája az amszterdami Leidseplein téren nyílt meg, melynek emlékét ma egy hirdetőtábla őrzi.

 

A KLM volt az első légitársaság, amely járatain kísérő személyzetet alkalmazott. 1935-ben még kizárólag férfiakat, de nem sokkal később szolgálatba álltak az első női légiutas-kísérők.

 

Amszterdam – Budapest 90 éve

 

A légitársaság centenáriumával együtt ünnepli a Budapestet Amszterdammal összekötő légi járat elindításának 90 éves évfordulóját.

A Fokker VIIb típusú repülőgép akkor még csak hetente egyszer tette meg az utat, ma már naponta négy KLM járat közlekedik ezen az útvonalon. A KLM immáron kilencven éve biztosítja a légihidat az utasok és áruszállítás számára a holland és a magyar főváros között, amit eddig csak kétszer függesztettek fel: az 1956-os forradalom és az 1968-as prágai tavasz idején.

 

Száz év fejlődés

 

Sosem látott ütemben fejlődik, és szinte nincs az életünknek olyan területe, amit ne venne körbe a technológia. Ez a fejlődés a repülés élményét is átformálja. A jövő minden jel szerint a hatékonyabb, kevesebb káros anyagot kibocsátó, csendesebb gépeké és a digitalizáció elvárásaihoz alkalmazkodni képes repülőtársaságoké. A holland KLM légitársaság nagy hangsúlyt fektet az olyan fejlesztésekre, melyek egyszerűbbé és emlékezetesebbé teszik az utazást, miközben működésének ökológiai hatásait is törekszik minimálisra csökkenteni. Így például a fedélzet modernizációjára és súlycsökkentésére, az üzemanyag-hatékony repülésre, a régi repülőgép-alkatrészek újrahasznosítására, a korszerűsített motortisztításra, valamint a különböző energiatakarékos megoldásokra.

A légitársaság széles törzsű flottájának legújabb tagjait a Boeing-787 Dreamlinerek adják, amelyek 20 százalékkal kevesebb üzemanyagot igényelnek, így kevesebb káros anyagot bocsátanak ki. Emellett egyre több olyan járattal utazhatunk a KLM színei alatt, amely bioüzemanyaggal működik. A bioüzemanyag az egyik leghatékonyabb fegyver a környezetvédelemért folytatott harcban, és éppen ezért kulcsfontosságú szerepet játszhat a légi közlekedés jövőjében. Saját intézkedésein túl a légitársaság az utasait is környezettudatos cselekvésre ösztönzi. A CO2ZERO nevű szolgáltatás keretében szén-dioxid-semlegessé tehetjük utazásainkat a különböző környezetbarát projektek támogatása révén.

 

A KLM a környezetbarát repülés elkötelezettjeként és egyik legfőbb képviselőjeként a kezdetektől fogva fontosnak tartja a légi közlekedés globális hatásainak csökkentését. Törekvéseik sikerét mutatja, hogy az Air France-KLM immáron 15 alkalommal szerepelt a Dow Jones Fenntarthatósági Index Légitársaságok kategóriájában.

La femme La femme cikke 2019. október
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.