"A luxus szimbóluma, a béke és nyugalom oázisa. Szőlő- és olajfaültetvények között bújik meg a Meneghetti Wine Hotel & Winery. Pazar környezet és ízek."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Meneghetti: különleges rejtekhely az Isztrián

A luxus szimbóluma, a béke és nyugalom oázisa. Szőlő- és olajfaültetvények között bújik meg a Meneghetti Wine Hotel & Winery. Pazar környezet és ízek.

Már érkezésünk is kalandokkal teli, hiszen nem egy tengerparti szállodát kell keresnünk, hanem a főútról letérve, rejtett ösvényeken keresztül, mint újkori felfedezők találhatunk rá a Meneghetti-birtokra. Ahogy magunk mögött hagyjuk az aszfaltcsíkot, a fák között kanyargó úton érezzük, hogy máris hatalmába kerít bennünket a természet.

Aztán egyszer csak meglátjuk a Meneghetti-birtokot, melynek megnyíló vaskapuján túl feltárul a varázs. Hangulatos villák, elegáns lakosztályok és szobák egyike vár ránk medencével, az éttermekben pedig olyan kulináris örömökkel, helyi ízekkel, amelyekről nem is álmodtunk. És bár dombok vesznek körül minket, a tengerparti fürdőzésről sem kell lemondanunk.

 

Hogy mégis könnyebben jussunk el, segítünk! Irány Horvátország, az Isztriai-félsziget, annak is nyugati partja. A legrövidebb útvonalat Rijeka felé találjuk, onnan vegyük az irányt Rovinj felé, amelytől a Meneghettit alig húsz kilométernyi távolságra találjuk. Ha elérjük Bale települést, már tudhatjuk, hogy jó helyen járunk, onnan már csak pár perc a birtok. Személygépkocsival Budapestről hat óra alatt kényelmesen megtehető az alig több mint hatszáz kilométernyi távolság.


Minitörténelem

 

Amíg utazunk, átfuthatunk egy mini történelmi kitekintésen. Miután Napóleon 1813-ban elvesztette a lipcsei csatát, a Habsburg csapatok megszállták a félszigetet. A fáma szerint egy Meneghetti nevű, jó üzleti érzékkel megáldott ember ekkor úgy döntött, hogy sokhektáros földterületet vásárol itt, a nyugati part közvetlen közelében. Tudta, hogy nem messze új birtokától hatezer osztrák katona állomásozik tartósan, akiket élelemmel kell ellátni. Házak, istállók építésébe fogott, szőlő- és olajfa-ültetvényeket telepített, kecske- és juhtenyésztésbe kezdett. Néhány évtizeddel később, már az osztrák és magyar hivatalnokok is felfedezték a remek szolgáltatást nyújtó birtokot, és előszeretettel töltötték itt szabadidejüket. A Stancija Meneghetti nevet viselő helynek egyre nőtt és nőtt a hírneve.

A legeslegújabb kori történelem része, hogy a kétezres évek elején Miroslav Plišo és felesége, Romana Kajfež a tökéletes birtokot keresve ráleltek a helyre az Adrián. Megvásárolták és mindössze négy szobával – a múlt iránti tiszteletből Meneghetti néven – megnyitották szállodájukat. A birtok ma már negyven luxusszállodai színvonalat kínáló lakosztállyal és szobával, a különlegességeket kínáló Relais & Chateaux hotel- és étteremlánc tagjaként működik.


Páratlan luxus, helyi ízekkel

 

Aki el akar bújni a világ elől, az itt megteheti, luxuskörülmények között. A szőlő- és olajfaültetvények között megbúvó, provance-i stílusban épült major legújabb, kiválóan felszerelt 225 négyzetméteres villáiban három hálószobát találunk, nappalival, továbbá terasszal, kerttel és medencével. Ez elsősorban családok, baráti társaságok számára lehet vonzó.

Akinek nagy lenne egy villa, kisebb rezidenciát is választhat. A harminc önálló lakrész mindegyike egy- vagy kéthálószobás, saját fürdőszobával, gardróbbal, étkezővel és nappalival rendelkezik 75-150 négyzetméteren. Mindehhez saját terasz és kert társul, medencével. Tíz luxusszoba és lakosztály is része a kínálatnak, melyek 25-65 négyzetméteresek. A lakosztályokból tágas erkélyre sétálhatunk ki, a kilátás csodás a szőlőskertekre és az olajfaligetekre.

 

A birtok éttermei és bárjai fejedelmi kínálatot és kiszolgálást ígérnek. Megkóstolhatjuk a helyi és az ismertebb nemzetközi szőlőfajtákból készült borokat, a szintén itt termesztett olívabogyók friss olaja a helyben készülő fogások alapanyagául szolgál. Az Oliveto Bár és Étteremben, a medence partján, szabadban ebédelhetünk, a lounge bárban iszogathatunk.

Vacsorára sem kell elhagynunk a szállodát, hiszen a Meneghetti Restaurant díjazott séfje modern és hagyományos nemzetközi és helyi ételeket kínál. A vendéglátóhely évek óta szerepel a Michelin-guide által ajánlott éttermek között, a közeljövőben talán a rangos csillagos minősítést is kivívhatja.

 

A helyi borválaszték elsőrangú. Ez a vidék híres vörös földjéről (terra rossa), amely gazdag vasban és más ásványi anyagokban. Ez igencsak kedvező olyan szőlőfajták termesztéséhez, melyekből első osztályú vörös bor készül. Az isztriai régió kevéssé ismert borairól a világban, pedig a mediterrán klímának és a kiváló termőföldnek köszönhetően minőségük a legjobbakkal vetekszik. A Meneghetti az első osztályú borászat kiváló példája, ahol a szőlőt fenntartható módon termesztik, kézzel metszik az úgynevezett Simonit & Sirch módszer szerint. A sommelier-k kívánságra örömmel mesélnek is erről, és a választott ételhez kínálják a megfelelő helyi nedűket.

A Meneghetti Beach Club magántengerpart nem egész két kilométerre található a birtoktól. Napernyők, napozószékek és cabanak nyújtják a tengerparti fövenyen is a kényelmet, amelyet a szálloda által térítésmentesen biztosított kerékpárokkal, esetleg gyalog vagy autóval is elérhetünk. Emellett a Meneghetti privát kisbuszát is igénybe vehetjük, amely kérésre bármikor rendelkezésünkre áll a szálloda és a part között.

 

Aki nem a tengerben szeretne úszni, nyitott és fedett medencék közül válogathat szálláshelyén, igénybe veheti a spa kezeléseket, a finn szaunát, a tornatermet, a fitnesz edzőteremet.


Kiránduljunk Pulába, Rovinjba!

 

Ha kirándulni támad kedvünk, a régió két izgalmas városát is felfedezhetjük. Pula a félsziget délnyugati kisvárosa, több mint félszázezer lakót számlál, leghíresebb látnivalója a római amfiteátrum. A 23 ezer néző befogadására alkalmas ellipszis alakú építményben ma is tartanak kulturális rendezvényeket. A település az ókorban Augustus idején élte virágkorát, ekkor épült az amfiteátrum mellett a kikötő és az Augustus-templom, ahová szintén érdemes elbandukolni. Pulából áthajózhatunk a Brioni Nemzeti Parkba a Fazanai-csatornán át. A park valójában szigetcsoport szép tájakkal, történelmi és kulturális örökséggel, szafariparkkal.

Ha a Meneghetti birtokról észak felé vesszük az irányt, autóval mindössze húsz perc Rovinj, a festői szépségű, tengerparton fekvő kisváros. Isztria ékszerdoboza több évszázadon át volt a Velencei Köztársaság része, melynek hatását ma is láthatjuk építészetében. A település óvárosa a dombtetőn álló Szent Eufémia-templom köré tömörült. Ez kiválóan látszik, ha lepillantunk a torony tetejéről. Nagyokat lehet sétálni az óváros szűk sikátoraiban, a jachtkikötő felől pedig meg lehet csodálni a parton álló színes házacskákat.

 

Útközben számos kisebb olívafarmot is felkereshetünk, ahol generációk óta családi hagyományok szerint termesztik, szüretelik és préselik az olívát, s ahol készséggel fogadnak bennünket, mutatják be a gazdaságot és tartanak kóstolót a különböző olívaolajokból. S ha már kirándulunk, feltétlenül ejtsük útba a Lim-fjordot, ahol az Adria talán legjobb és legfrissebb osztrigái, tengeri szarvasgombái kerülhetnek a tányérunkra, egyenesen a tengerből.

 

Bárhová is kirándulunk, a nap végén öröm visszatérni Meneghettibe, ideiglenes otthonunkba, ahol egy jó pohár vörös bor mellett idézhetjük fel aznapi élményeinket.

La femme La femme cikke 2023. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.