"Azúrkék óceán, selymes, fehér homok, pálmafák és nyugalom. A Maldív-szigetek a trópusi paradicsom felsőkategóriás változata."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Szétszórt gyöngyök az óceánban

Azúrkék óceán, selymes, fehér homok, pálmafák és nyugalom. A Maldív-szigetek a trópusi paradicsom felsőkategóriás változata.

Míg a világ egy része továbbra is kénytelen bezárkózni, egymást érik az emberek életét, szabad mozgását, vagy épp a kikapcsolódási lehetőségeket korlátozó döntések, addig a Maldív-szigeteken zavartalanul és szinte teljes biztonságban folyik az élet. A legtöbb üdülősziget nyitott kapukkal várja az utazókat, akik a szigorú egészségügyi protokollt követve gondtalan napokat, heteket tölthetnek el a paradicsomban. (A helyiek és a turisták védelme érdekében a lakott szigetek továbbra is zárva tartanak.)

 

Kizárólag egészségesen, negatív vírusteszttel érkezhetünk. A resortok korlátozott befogadóképességének, valamint a rendszeres tesztelésnek köszönhetően maximális a biztonság annak ellenére is, hogy a korábbi években megszokott módon, szabadon, maszkok nélkül élvezhetjük a nyaralásunkat, mehetünk emberek közé, sportolni vagy étterembe. Nem csoda, hogy az utóbbi hetekben sokszorosára nőtt a világ különböző pontjairól, köztük Magyarországról a térségbe utazók száma.

 

Apró szigetek a végtelen óceánban

 

Ha egy nagyléptékű térképre pillantunk, megannyi apró gyöngyöt látunk az óceán kékjében: magyarországnyi vízfelületen egy alig kecskemétnyi szárazföld, ezerfelé szétszórva a végtelen horizonton. Az útikönyvek közel ezerkétszázra teszik a számba vehető szigetek számát, melyek négyötöde alig egy méterrel magasodik a vízfelszín fölé.

A mintegy kétszáz lakott sziget mellett 87 olyan van, amely kizárólag idegenforgalmi célokat szolgál – jellemzően egyetlen szállodával, pontosabban resorttal. Nem a megszokott értelemben vett méretes szállodákat kell elképzelnünk, hisz a helyi szabályok szerint a pihenőszigeteken nem épülhetnek a pálmafák magasságát meghaladó épületek. Sokkal inkább kis bungalóból, házakból álló komplexumokra gondoljunk, amelyeket az idegenforgalmi kalauzok és a helyiek is resort néven emlegetnek. (A resort egyébként üdülő-, vagy nyaralóhelyet jelent angolul.)

 

Út az Édenkertbe

 

Bármely szigetet is választjuk, maldív-szigeteki kalandunk mindenképpen a fővárosban, Male Cityben kezdődik, hiszen itt található az ország egyetlen nemzetközi repülőtere. A legrövidebb útvonalon is tízegynéhány órás repülőútra, Budapestről indulva legalább egy átszállásra kell számítanunk. Egy ilyen hosszú út végén nem mindegy, hogy kifacsartan vagy felfrissülve érkezünk meg. Hogy a nyaralás már az úton elkezdődjön, érdemes a repülés lehető legkényelmesebb módját választani. A Qatar Airways a kontinensek közötti utaztatások elismert szereplője, – 2010 óta több alkalommal is az év légitársaságának választották – nem véletlenül!

A Qatar Airways business osztályán utazni nem csak a pihenés része, hanem különleges élmény egyben. A többórás utazás szinte elrepül a tágas, kreatív kialakítású utastérben, ahol tetszés szerint pihenhetünk, szórakozhatunk, vagy ha szükség van rá, a villámgyors internetkapcsolatnak köszönhetően akár dolgozhatunk is. Ezerféle szórakozási lehetőséget kínál a csúcsminőségű technológia, ami a Business Class utasainak rendelkezésére áll, az Oryx One interaktív rendszer segítségével, így filmekkel, játékokkal vagy zenehallgatással múlathatjuk az időt. A kulináris élvezeteket a világ legnagyszerűbb szakácsai által megálmodott étel- és italkülönlegességek garantálják. A kényelmes térben bármikor fogyaszthatunk a bőséges kínálatból, legyen szó nemzeti konyháról, kézműves fogásokról, frissen facsart gyümölcslevekről vagy borkülönlegességekről. Sőt, az itallapon nem szereplő koktélt is elkészítik számunkra, ha a szükséges alapanyagok rendelkezésre állnak a fedélzeten. Mire gépünk leszáll a Maldív-szigetek fővárosában, máris gazdagabbak lettünk jó néhány élménnyel, pedig a nyaralásunk még csak most kezdődik!

 

A mintegy 200 ezres Male City nem szolgál kihagyhatatlan látnivalókkal, amit nem különösebben bánunk. Amiért igazából ide, a világ túlfelére jöttünk nem itt a városban, hanem azon túl, a lakott civilizációtól távolabb találjuk. Persze nem mindegy, milyen távol, hiszen ha egy a fővárostól messzebb fekvő resortba tartunk, újabb repülés, a szigetek között közlekedő helyi hidroplánjárat vár még ránk. A kissé zajos turbópropelleres gép fedélzetéről, madártávlatból szemügyre venni a mélykék vászonra festett hófehér szigetvilágot, felejthetetlen élmény. Déli irányban alig húsz perc alatt így juthatunk el a Constance szállodacsoport Halaveli nevezetű szigetére. Ha észak felé vesszük az irányt, válasszuk a Lhaviyani Atollban található Hurawalhi Resortot vagy a Kudadoo Private Island-et, hogy alig negyven perces repülést követően a vízfelszínen landolva kilépjünk a mólóra, és mezítláb sétáljunk be a földi paradicsomba.

A fővároshoz közelebb eső nyaralóhelyekre gyorshajón (speed boat) érkezhetünk. Az egyik legismertebb, legpatinásabb ilyen resort, a tavaly teljeskörűen felújított Gili Lankanfushi felé száguldva, kis szerencsével már néhány perc után megpillanthatjuk az Indiai-óceán egzotikus világának néhány csodás élőlényét: repülőhalakat, cápákat vagy delfineket.

 

Álmomban már láttalak

 

A Maldív-szigetek nem a bulizás, a féktelen tivornyák helyszíne. Nem is jellemző, hogy nagyobb baráti társaságok látogassanak el a szigetekre. Ez a trópusi paradicsom a meghitt, intim pihenés világa, a romantikus lelkek és lustálkodni vágyók álma. Bármelyik szigeten is töltsük vakációnkat, hamar érezni fogjuk, mennyire rendhagyó, szokatlan élmény itt minden pillanat. Először a zajok hiánya tűnik fel, majd a természetes neszek és hangok megnyugtató jelenléte. Aztán a színek kavalkádja: a természet megannyi árnyalata, a kékek, zöldek valószerűtlen variációi.

Ez a Maldív-szigetek valódi vonzereje, a természet és a nyugalom varázslatos elegye. A pihenés intimitása vonzza a nászutasokat, házaspárokat, szerelmeseket és egyre inkább a gyermekes családokat is. Mindegyik resort önmagában egy világtól elzárt oázis, ahol a személyzet és a velünk együtt nyaralókon kívül senki más nincs. Ebből az elzártságból adódik a nyaralóhelyek páratlan biztonsága, és pandémiás védettsége.

 

Muszlim ország lévén számolni kell néhány számunkra szokatlan szabállyal. Alkohol csak a resortok területén kapható, a lakott szigetek nyilvános helyein pedig egyenesen tilos fogyasztani. Ha a helyiek által látogatott területeken járunk, ruházkodásnál is ügyelnünk kell a megfelelő „dress-code”-ra: a vállaknak és comboknak is fedve kell lenniük, a nudizmus pedig még a vendégszigeteken is tilos.

Bár szigorúnak tűnhetnek ezek a szabályok, a resortokon belül ezekből nem sokat érzékelünk (legfeljebb az alkoholos italokat terhelő borsos adókat). Választott szigetünket valószínűleg nemigen fogjuk elhagyni, hiszen maga a part megad mindent, amiért ide jöttünk. Amiért érdemes eltávolodni, az mind az óceánhoz kötődik. Egy naplementés, pezsgős hajókirándulást mindenképpen tervezzünk be, de érdemes – még kezdőként is – sznorkelezve, vagy búvárfelszerelésben alámerülve felfedezni a tengeri élővilágot. A korallzátonyok birodalma rendkívül mozgalmas, tele élettel, színekkel, kalanddal.

 

Márpedig a Maldív-szigetek szinte teljes egésze korallszigetekből áll. A térség egykori vulkánjai körül ugyanis évmilliókon keresztül épültek a korallok. Ahogy aztán ezekből szigetek képződtek, úgy pusztult le közben a vulkán építőanyaga, és maradt meg a gyűrűszerű korallzátonyok láncolata. Egy-egy ilyen képződményt atollnak hívunk. A Maldív-szigeteket valójában ezek az atollok alkotják, szám szerint 26, melyek vízből kiemelkedő részei – a vulkáni maradványokkal együtt – a voltaképpeni szigetek. Akár víz alatt, akár víz felett fedezzük fel ezt a csodás világot, páratlan gazdagságú természeti kép tárul elénk.

 

Az élet ezer alakja és színe

 

Az óceán, a korallzátonyok világának sokszínűsége nem csupán fajgazdagságot jelent. A rendkívüli fauna a tengeri áramlatokkal magyarázható, melyek tápanyagokban gazdag vizeket hoznak a szigetek felé, ami mágnesként vonzza a legkülönbözőbb élőlényeket.

A szigetek körüli vizek olyannyira gazdagok és csodálatosak, hogy még a sekély szakaszokon, közvetlenül a part mentén is hatalmas élménnyel szolgálnak.

Néha elég csak térdig belegázolnunk a vízbe, és az azúrkék felszín alatt már fel is tűnnek a színpompás halak, nem ritkán – a teljesen veszélytelen – szirti cápák. Különleges turistaprogram itt a rája vagy cetcápa merülés. Leginkább főszezon idején, amikor a part menti melegebb, sekélyebb vizekbe is kimerészkednek a gazdag táplálékforrást követve. A horgászat szerelmesei ugyancsak ideális helyeket találnak itt, soha nem látott és fogott halakkal találkozhatnak, az apróbbaktól a méteres „nagyvadakig”. Az ezerszínű élővilág többségében teljesen ártalmatlan, mindössze néhány faj jelenthet veszélyt az emberre. Ilyen az álcázás mestere, a kőhal, melynek tüskéi különösen erős idegmérget rejtenek, vagy az ugyancsak mérgező tűzhal (más néven oroszlánhal), amellyel a korallzátonyok mentén „futhatunk össze”.

 

A szabályok betartásával és körültekintő tájékozódással azonban ezek a veszélyek könnyűszerrel elkerülhetők. Nem is gyakran hallani ilyen balesetekről. Amivel a Maldív-szigetek az utóbbi időben annál gyakrabban kerül a hírekbe, az egészen más jellegű fenyegetésről szól. Mivel a szigetvilág legmagasabb pontja is csupán 2,5 méteres, és a terület nyolcvan százaléka nem haladja meg a tengerszint feletti egy métert, a globális felmelegedés által leginkább fenyegetett államról van szó. Már egy csekélyebb vízszintemelkedés is jelentősen veszélyezteti a szigetvilágot, de ha ez nem lenne elég, a hőmérséklet emelkedése a melegvízű korallzátonyok pusztulását is sietteti. Nem kizárt tehát, hogy a következő századfordulóra már csupán fotók és filmfelvételek őrzik a szigetvilág emlékét.

A Maldív-szigetek térsége az évszakoktól függően más-más arcát mutatja. A száraz szezon novembertől februárig tart, ez a nyaralásra legalkalmasabb időszak. A száraz évszakon belül is leginkább a karácsony és az azt követő január-február számít csúcsszezonnak. Az esős évszak májustól szeptemberig tart, amikor leginkább számítanunk kell esőzésekre, erős szélre, viharos tengerre.

 

Szájmaszkkal a Paradicsomba

 

Mint ahogy a világ szinte bármely államát, a Maldív-szigeteket is elérte a covid-fertőzés. Bár nem tartozik a súlyosan érintett térségek közé, rendkívüli intézkedések és utazási korlátozások itt is érvénybe léptek tavasszal. Az akkor bezárt szállodák többsége azonban ősszel újra kinyitott, és zavartalanul fogadja az utazókat a világ minden tájáról. Igen, Magyarországról is, hiszen a határok nálunk sincsenek lezárva, a légiközlekedés – bár a korábban megszokotthoz képest ritkított járatsűrűséggel – továbbra is zavartalanul üzemel. Az utazónak némileg nagyobb rugalmasságra, megértésre van szüksége, hogy a kényszerű biztonsági rendszabályokat betartva eljusson a földi paradicsomba és végül átadhassa magát a gondtalan pihenésnek.

 

Az indulás előtt 96 órán belül be kell szereznünk egy negatív PCR-tesztet, a megfelelő biztosítást, ki kell töltenünk az előzetes online regisztrációt és egészségügyi nyilatkozatot, az érkezéskor megismételt teszt mellett pedig még a repülés ideje alatt kötelezően viselt arcmaszkkal is meg kell barátkoznunk. Az elsőre bosszantónak tűnő protokoll végső soron a mi biztonságunkat és felhőtlen pihenésünket szolgálja, hiszen a nyaralószigeten velünk együtt mindenki más is hasonló ellenőrzésen esik át, így garantáltan covid-mentes környezetben, a vírusról és a maszkviselésről megfeledkezve élvezhetjük a pihenést. Ez utóbbira legfeljebb vendéglátóink arcát eltakaró viselet emlékeztethet minket, akik számára – leginkább a mi megnyugtatásunk szolgálva – előírt a maszkhordás.

 

Az éppen aktuális helyzetről a Magyar Konzuli Szolgálat oldalán érdemes tájékozódni. A legfontosabb tanácsok és információk pedig a következők:

  • Kötelező olyan utazási biztosítással rendelkezni, amely fedezi egy esetleges covid-fertőzés esetén szükséges egészségügyi, kórházi ellátás költségeit. Biztosításválasztásnál gondoljunk arra is, hogy kötvényünk milyen fedezetet nyújt karanténintézkedések vagy légijárat-törlés esetére?
  • Jelenleg minden turista vagy rövidtávú vízummal rendelkező beutazó érkezéskor köteles egy angol nyelven kiállított, az indulás előtt 96 órán belül levett negatív Covid-19 PCR-tesztet bemutatni.
  • Minden turisztikai beutazónak – érkezése előtt 24 órával – nyilatkoznia kell az egészségügyi állapotáról. A nyilatkozatokat az lmuga portálon kell kitölteni, ugyanitt szükséges a negatív PCR-teszt feltöltése, és a pontos úti célunk, a resort nevének megadása. Hazautazás előtt ugyanezen az oldalon kell hasonló nyilatkozatot tennünk.
  • Érkezéskor hőkapus ellenőrzésre kell számítanunk a reptéren, és a resortban újabb PCR-teszt várhat ránk.
  • Egyes légitársaságok (például az Emirates) megkövetelik utasaiktól az utazás előtt legfeljebb 72 órával levett negatív PCR-tesztet. Ez a visszaútra is igaz, ami azt jelenti, hogy hazautazás előtt a Maldív-szigeteken kell gondoskodnunk egy újabb tesztről. A legtöbb resortban felkészültek erre, így nagyjából 200 dollár körüli díj ellenében ez helyben elvégezhető.
Barta Zsolt Barta Zsolt cikke 2021. február
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.