"A hollywoodi mosoly fogalom: a tökéletes fehérség, a tökéletes formák, a tökéletes szépség szimbóluma."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Méregdrága mosoly

A hollywoodi mosoly fogalom: a tökéletes fehérség, a tökéletes formák, a tökéletes szépség szimbóluma.

A moziszékben eszünkbe sem jut, hogy a filmsztárok szép fogsora gyakran nem annyira a természet ajándéka, mint inkább egy ügyes fogorvosé.
Ezt hívják mosolytervezésnek.

 

 

 

Sharon Stone a fotóin mindig boldog nevetéssel nyugtázza a rá irányuló figyelmet. Önfeledt mosolya nem feltétlenül azt jelenti, hogy éppen majd ki csattan a vidámságtól. Lehetséges, hogy valóban jókedve van, de ennél sokkal fontosabb, hogy tisztában van vele: nyugodtan teheti közszemlére tökéletes fogsorát. Nem csoda, hogy ha valahol Sharon Stone fogorvosa tart előadást, akkor oda időt, pénzt és fáradságot nem sajnálva a világ minden tájáról elzarándokolnak orvoskollégái, hogy a látottakat azután saját prakszisukban alkalmazzák. Az esztétikai fogászat vívmányait így manapság a sztárokon túl már mi, hétköznapi betegek is élvezhetjük.

 

 

Nem akarok Julia Roberts lenni

 

 

„Fogat növeszteni még nem tudunk“ – foglalja össze egy mondatban dr. Volom András, a Dr. Volom Általános és Esztétikai Fogászati Rendelő vezetője, mire nem képes a modern fogorvoslás. Ám ettől az egyelőre kísérleti stádiumban lévő munkafázistól eltekintve az orvostudománynak ez az ága szinte nem ismer lehetetlent. Jó példa erre egy másik világsztár, Tom Cruise, akinek kamaszkori fotóiról még keszekusza fogsorú, átlagos megjelenésű fiatalember mosolyog ránk. Az ígéretesnek tűnő ifjú tehetséget kézbe vették a legjobb Los Angeles-i fogorvosok, és ezután már semmi nem állt üstökösszerű karrierje útjába: tudományos alapossággal megtervezett fogpasztamosolya maga a valóra vált amerikai álom.

 

 

 Hogy hasonló álommosoly a mi arcukon is felvillanhasson, ahhoz az első lépést az úgynevezett mosolytervezés jelenti. Az esztétikai fogászattal foglalkozó szakembernek sokat mondanak az arc arányai, ezért először röntgenfelvétel és fénykép készült a páciensről, amelyet azután speciális számítógépes szoftverrel elemeznek. Ennek segítségével kiválasztható az illető arcberendezéséhez leginkább illő megoldás, elvégre Julia Roberts mosolyára vágyni legalább olyan irreális lenne, mint a plasztikai sebésztől Angelina Jolie orrát rendelni meg a saját, teljesen eltérő formájú arcunk közepére. A legelőnyösebb változat egyénre szabottan, több mérést alapul véve készül el, ebben az arcunk formája ugyanúgy szerepet játszik, mint a két szem, az orr és a száj egymástól való távolsága. Ha például valakinél ferde síkok bontják meg az arc harmóniáját, a megfelelően korrigált fogsor helyrehozza ezt.

 

Speciális beosztású mérőműszerekkel a különböző fogak tervezett hosszát is megállapítják, az aranymetszés szabályainak alapján tervezve meg az esztétikus látványt. A fogak harmonikus külleme egyrészt a körvonalaktól, másrészt a szélesség és a magasság arányától függ. A különböző testalkat- és arctípusokhoz eltérő fogformák tartoznak, az atlétikus, határozott vonású embereknek általában a fogaik is erősek, míg az alacsony, gömbölyded formához kisebb, rövidebb fogak illenek. Ám mindenkire érvényes az a szabály, hogy a fogat akkor látjuk harmonikusnak, ha a magasságát elosztva a szélességével 0,7 körüli számot kapunk. A digitális technikák és grafikai programok a rólunk készült fotók felhasználásával képesek élethű képet alkotni a várható végeredményről, az úgynevezett mosolytipizálás segítségével pedig mindnyájan kipróbálhatjuk, hogyan hatnának a mi arcunkon az egyes mosolyok.

 

A fogorvos mint szobrász

 

Az esztétikai fogászat egyébként néha jobban emlékeztet szobrászatra, mint egyszerű orvosi tevékenységre. Dr. Volom András említ például egy olyan amerikai szakembert, aki betege teljes arcberendezését megváltoztatva, a rosszul fejlett állkapcsot megműtve varázsolt egy egérarcú, csapott állú, csúnyácska hölgyből gyönyörű nőt. Az ilyen műtétek persze nem mindennaposak, arra azonban magyar rendelőkben is lehetőség nyílik, hogy az évek során elkopott fogakat meghosszabbítva visszaadják az arc megrövidült izmainak eredeti hosszúságát, és ezzel a páciens megjelenését hatékonyabban tegyék fiatalosabbá, mint egy plasztikai műtét tette volna. A fogfehérítés, a fogak formázását lehetővé tevő koronák és héjak pedig az átlagbeteg számára is elérhetők.

 

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2013. július
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.