"Csodálatos környék, hangulatos történelmi városkák, egész évben kellemes éghajlat és milliomos szomszédok – ezt kínálja az északolasz tóvidék két leghíresebb tava, a Garda- és..."

lorem iposum dolor

Praesent suscipit aliquam urna. Praesent et velit lorem. Fusce id ligula odio. Aenean feugiat ante ut sapien fermentum mollis.
rendben
 
 

Milliomosok a tóparton

Csodálatos környék, hangulatos történelmi városkák, egész évben kellemes éghajlat és milliomos szomszédok – ezt kínálja az északolasz tóvidék két leghíresebb tava, a Garda- és a Comói-tó.

A Jóisten igazán jókedvében teremtette a lombard tóvidéket. Olyan, mint álmaink mesebeli mediterrán tája kék víztükörrel, meredek hegyormokkal, örökzöld ciprusokkal, citromfákkal, tarka leanderekkel, télen-nyáron kellemes időjárással és aprócska középkori városokkal. Nem csoda, hogy a két leghíresebb tó, a Garda- és a Comói-tó az ókor óta a hírességek kedvenc lakhelye.

A feljegyzések szerint a nevezetes római író, az ifjabb Plinius (akinek többek között eleven élménybeszámolót köszönhetünk a Vezúv i. sz. 79-i kitöréséről) két nyaralót is építtetett a Garda-tó partján. Valamivel korábban élt honfitársa, a költő Catullus szintén valóságos ódákat zengett a tó déli csücskében található Sirminonéról, és ő maga is egy környékbeli villa büszke tulajdonosa volt.

 

A költő megúszta

 

Hogy a középkorban milyen közkedvelt volt a környék, annak bizonyítékát adja a tó keleti partján, Malcesinében található Castello Scaligero. A vár története a 13. századig nyúlik vissza, és olyan hírességek is megfordultak a falai között, mint Goethe, aki itáliai utazása során Rómába tartva tért be ide. Igaz, mire ő megérkezett, a kastély már túljutott a fénykorán, ám a költőt annyira megihlette a valóban költői látvány, hogy letelepedett egy sziklára, és rajzolni kezdte a romokat. Sajnos, a gyanakvó helybeliek osztrák kémnek nézték a nagy kalapos idegent, akit csak az mentett meg a letartóztatásról, hogy előrelátó édesapja még gyerekként olasz nyelvmestert fogadott mellé. Goethe nemhiába volt a szavak mestere, ebből a kényes helyzetből is kivágta magát, így elkerülte, hogy útinaplójában a 18. század végi olasz börtönviszonyokról szóló élményeiről is be kelljen számolnia.

A Garda-tó és környéke ma népszerűbb, mint valaha, és nem csak a turisták körében. Amióta számos híresség vásárolt magának házat errefelé, a tó partján megugrottak az ingatlanárak. A legújabb hírek arról szólnak, hogy Brad Pitt és Angelina Jolie vett meg egy régi villát Valpolicellában, amely Verona és a Garda-tó között található. Mivel nem messze esik innen Vicenza, a jellegzetes, klasszicizáló stílusáról ismert reneszánsz építész, Palladio egykori otthona, nem csoda, hogy a sztárpáros által állítólag 32 millió eurónak megfelelő összegért beszerzett Villa Costanza ugyancsak Palladio stílusában készült. A 2000 négyzetméteres, gyönyörű épületben 15 szoba és 8 fürdőszoba található, és egyetlen hátránya, hogy némi felújításra szorul.

 

Művészek titkos menedéke volt

 

A Garda-tavinál is nagyobb forgalmat bonyolítanak azonban a Comói-tavi ingatlanokat kínáló ügynökségek. A romantikus hangulatú tó sokáig a művészek, írók és arisztokraták kedvenc titkos menedékhelye volt. Részben ezen a környéken játszódik Stendhal A pármai kolostor című regénye, Verdi itt komponálta a Traviatát, Liszt a Dante-szonátát, Bellini a Norma cím operáját, de itt nyert ihletet Wordsworth, Shelley, Puccini és Rossini is. Leonardo da Vinci a tavat tápláló patakokat és vízeséseket használta a Sziklás Madonna hátteréhez, Hitchcock pedig a tó legelegánsabb szállodájában, a Villa d’Estében forgatta 1925-ben A gyönyörök kertje című filmjét.

 

Míg a comói látogatók jórészt művészek, királyi családok tagjai, politikusok és a régi Hollywood sztárjai közül kerültek ki, a tóparti elegáns villák sokáig kizárólag olyan előkelő olasz famíliák tulajdonában álltak, akiknek felmenői nemritkán a reneszánsz koráig vissza tudják vezetni a családfájukat. Így állt a helyzet egészen 2002-ig, amikor a békés olasz üdülőhely hirtelen reflektorfénybe került, hála George Clooney-nak, aki egy aprócska tóparti településen, Laglióban vásárolt magának villát. A sztár a Heinz családtól vette meg a 18. századi világossárga, zöld zsalugáteres Villa Oleandrát körülbelül 10 millió dollárnak megfelelő összegért, ami akkoriban csillagászati summának számított, amióta azonban Bill Gatestől Rupert Murdochig mindenki villára vadászik a környéken, tízszer ennyiért kelnek el a hasonló épületek. Az árak elszabadulásában az is szerepet játszik, hogy a vevők többsége a tó nyugati oldalán, a Cernobbio és Laglio közötti, mintegy 8 km-es, Riva Romantica névre hallgató partszakaszon akar birtokot, így a kereslet jóval nagyobb a kínálatnál. Az orosz újgazdagok ezen úgy próbálnak segíteni, hogy vastag eurókötegeket lobogtatva igyekeznek rávenni a régi tulajdonosokat, váljanak meg tóparti házuktól.

 

A pénz önmagában nem elég

 

Korábban Gianni Versace tette divatossá a Comói-tavat, ám az ő befolyása semmiképpen nem hasonlítható Clooney-éhoz. A divatcézár 1977-ben költözött be a pénzes milánói családok nyaralói közé, és a hamvai állítólag ma is ott nyugszanak a Versace család magánkápolnájában, a 18. századi Villa Fontanelle kertjében. Versace mutatta be a tavat Elton Johnnak és Madonnának, őket Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones követte, nyomukban olyan divattervezőkkel, mint Bill Blass, Donna Karan, Ralph Lauren, Calvin Klein és Oscar de la Renta, akik mind rászoktak a comói vakációzásra.

2000-ben itt, a Villa del Balbianellóban forgatták a Csillagok háborúja 2. epizódját, A klónok támadását, majd néhány évvel később a 21. James Bond-filmet is, a Casino Royale címűt. 2001-ben Jennifer Lopez itt töltötte a mézesheteit a második férjével, Cris Judd-dal, de járt itt Britney Spears és ugyancsak nászúton Tori Spelling. Azután megérkezett Angelina Jolie és Brad Pitt, kollégájuk, Clooney vendégeként, és állítólag többször is kijelentették, ha végre-valahára összeházasodnak, a ceremónia helyszíne csakis a földnek ez a gyönyörű pontja lehet.

 

A sok filmes híresség mellett Michael Schumacher szintén büszke ingatlantulajdonos Comóban, a birtoka ott található a Versace-villa és Madonna otthona közelében. A Forma-1-es pilóta magánélete védelmében állítólag több szomszédos házat is felvásárolt, és a háza kizárólag helikopterrel közelíthető meg. A La Repubblica című olasz napilap értesülései szerint nemrégiben szerzett házat a tóparton a Virgin Group multimilliomos tulajdonosa, az angol Richard Branson, illetve a kazah olajmágnás, Nurlan Kapparov, míg Silvio Berlusconi, a volt olasz miniszterelnök hónapok óta keresi a megfelelő ingatlant, állítólag a lánya számára. A La Repubblica tudósításából tudható az is, hogy Tom Cruise szintén rendelkezik itt házzal, Bill Gates pedig ugyancsak nagyon szeretne comói lakos lenni – akárcsak az a többrendbeli orosz milliomos, aki gátlástalan viselkedésével megbotránkoztatja a helyieket és a patinás Villa d’Este hotel elegáns, jól nevelt vendégeit. Ám ez az a hely, ahol a pénz és az erőszakoskodás önmagában nem elég: a hírek szerint a régi olasz családok összezárnak, és megpróbálják megvédeni a tavat a nemkívánatos idegenektől.

Mörk Leonóra Mörk Leonóra cikke 2022. március
címkék:
Film | Luxus | Olaszország | Utazás
Lepje meg üzleti partnereit, családtagjait egy különleges, személyre szóló ajándékkal.